Francia segítséget kér Irakban Bush

2004.04.08. 09:42
Francia, pakisztáni, indiai alakulatokkal védené az ENSZ alkalmazottait Irakban George Bush. Bár az elnököt aggasztja a biztonsági helyzet, védelmi minisztere szerint nincsenek súlyos gondok Irakban. Az elmúlt négy nap véres lázadásai Rumsfeld szerint nem a hatalom megdöntését célzó szervezett akciók.
Irakban tartaná a hadsereg "tapasztalt, helyismerettel rendelkező" alakulatait Donald Rumsfeld. Az amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatóján ugyan "kisszámú ellenállásról", illetve "terroristák, gengszterek, orvgyilkosok" akcióiról beszélt, a BBC washingtoni tudósítója szerint a tájékoztató hirtelensége az amerikai vezetés aggályaira utal.

A vasárnap óta fellángolt harcokban a legvisszafogottabb becslések szerint is legalább száz iraki és harminc szövetséges katona vesztette életét.

Nedzsefen kívül minden rendben

Rumsfeld szerint ennek ellenére nincs vészhelyzet. Mint mondta, az amerikaiak "csak" Nedzsef felett vesztették el az ellenőrzést, különben nem lehet szervezett lázadásról beszélni. "Nincs szó hadseregről, vagy több száz emberről, akik meg akarnák buktatni a jelenlegi rendszert" - idézi a BBC a minisztert.

Moktada asz-Szádr, a lázadásokat szító radikális síita vezető Nedzsefben van, a magánhadserege kezén levő városból követelte, hogy a hatalmat "egy őszinte embernek" adják át az amerikaiak.

Bush a franciák segítségét kéri

Védelmi minisztere magabiztossága ellenére Bush nem tűnik nyugodtnak. A Drudgereport.com fehér házi forrásokból származó értesülései szerint az elnök nemzetközi békefenntartó erőket állítana fel az ENSZ védelmére. Az amerikaiak a tervek szerint június 30-án átadnák a hatalmat az irakiaknak, számítanak azonban az ENSZ segítségére a választások lebonyolításában.

Az ENSZ-megfigyelőknek azonban olyan helyeken is meg kellene jelenniük, ahol az amerikaiak a mai napig nem jártak. Védelmükre Bush olyan országokat is felkért, akik eddig vagy elutasították az iraki háborút, vagy legalábbis nem lelkesedtek az ötletért. A Drudgereport értesülései szerint az elnök Franciaországot, Indiát és Pakisztánt is megkereste.

Az ENSZ védelmére összeállított haderőben sem az arab országok, sem Törökország nem venne részt.