Irak elfogadta az ENSZ határozatát

2002.11.13. 20:52
Beérett az amerikaiak háborús fenyegetése, Husszein végül parlamentje ellenében is az ENSZ leszerelési határozatának elfogadása mellett döntött. Iraknak december 8-ig kell nyilatkoznia tömegpusztító fegyvereiről, december 23-tól a fegyverzetellenőrök is megkezdik munkájukat. Ha Irak bármit is eltitkol, vagy akadályozza az ellenőrök munkáját, Amerika azonnal támad. Az iraki külügyminiszter a döntés után néhány órával közölte: Irak egy másik levelet is megfogalmaz majd.
Irak elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1441. számú határozatát. Az amerikai nyomásra kikényszerített, több hetes egyeztetések után megszületett BT-határozat értelmében a fegyverzetellenőrök legkésőbb december 23-ig megkezdik munkájukat az ország területén. Iraknak ezt megelőzően december 8-ig kell nyilatkoznia vegyi, biológiai és nukleáris fegyverprogramjának állásáról.

Szaddám Husszein
"A lényeg, hogy elfogadták"

A döntésről szóló levelet Irak ENSZ-nagykövete, Mohammed Aldouri már el is küldte Kofi Annan főtitkárnak - jelentette az AP. "Hosszú levél, a lényeg az, hogy elfogadják a döntést" - mondta el a hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő arab diplomata. A hírt Fajszal Mekdad, Szíria BT-képviselője is megerősítette a BBC-nek.

Ha hibáznak, indul a támadás

A határozat igen nagy mozgásteret enged a fegyverzetellenőröknek és a velük együtt vizsgálódó Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakembereinek. Amennyiben Irak hamis nyilatkozatot tesz, vagy bármiben is akadályozza az ellenőröket, a BT azonnal összeül. Az amerikaiak a határozat tárgyalásakor elérték, hogy ebben az esetben az ENSZ felhatalmazása nélkül is támadást indíthassanak az ország ellen.

A parlament elutasította

Husszein és kormánya annak ellenére döntött a határozat elfogadása mellett, hogy az iraki parlament elutasította azt. Mivel azonban valódi döntési joga csak a diktátornak van az országban, döntésüket csak mint javaslat fogalmazták meg a Forradalmi tanács ülését megelőzően. A parlamenti szavazást egyébként az amerikaiak kezdettől fogva színjátéknak nevezték, és az ország megtámadásával fenyegettek a határozat elutasítása esetén.

Egy másik levelet is

Az iraki kormány egy másik levelet is megfogalmaz majd a Biztonsági Tanács 1441. számú határozata kapcsán, s ez Bagdadnak a határozathoz fűzött "megjegyzéseit" fogja tartalmazni - jelentette be szerdán New Yorkban Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter a BT-döntés elfogadásáról szóló dokumentum átadásakor.

Az utóbbi levelet egy "későbbi időpontban" hozzák majd nyilvánosságra - mondta az iraki diplomácia vezetője, aki kormánya nevében tájékoztatta Kofi Annan ENSZ-főtitkárt arról, hogy Bagdad elfogadja a BT 1441. számú határozatát az ország területén lévő fegyverzet ellenőrzéséről. Ez utóbbi levélben - tette hozzá Nadzsi Szabri - kifejtjük majd véleményünket a BT 1441. számú határozatában foglalt intézkedésekről, amelyek ellentétesek a nemzetközi joggal, az ENSZ Alapokmányával és a Biztonsági Tanács korábbi döntéseivel - hangoztatta az iraki diplomácia vezetője.

Hétfőn indulnak

Hétfőn indul Bagdadba az ENSZ fegyverzetellenőreinek és leszerelési szakértőinek első csoportja - jelentette be szerdán Bécsben a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) azt követően, hogy Irak ENSZ-képviselője útján előzőleg tájékoztatta Kofi Annan ENSZ-főtitkárt a BT 1441. számú határozatának elfogadásáról.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség már a múlt héten elégedetten nyilatkozott a Biztonsági Tanács 1441. számú határozatáról, hangsúlyozva, hogy az lehetőséget teremt iraki létesítmények és személyek azonnali és korlátozás nélküli ellenőrzésére. A BT-döntés felhatalmazást ad egyes lakóépületek ellenőrzésére is - emlékezetett a szóvivő szerdán, jelezve, hogy a határozat szövegének ez a kitétele egyértelműen Szaddám Huszein palotáinak átvizsgálására utal.

Washington tetteket vár, Peking, Moszkva, London üdvözöl

A Fehér Ház egyik szóvivője erre reagálva közölte: Iraktól a szavak után immár tetteket várnak. A Biztonsági Tanács soros elnöki tisztét betöltő Kína ENSZ nagykövete a testület nevében üdvözölte "az iraki kormány korrekt döntését". - Azt akarjuk, hogy a határozatot maradéktalanul és hatékonyan végrehajtsák - mondta a testület nevében. Moszkva üdvözli Bagdad döntését, hogy elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1441-es számú határozatát - közölte szerdán Jurij Fedotov ENSZ-ügyekben illetékes orosz külügyminiszter-helyettes.

A diplomata állásfoglalása szerint az ENSZ fegyverzetellenőreinek minél hamarabb vissza kell térniük Irakba. Fedotov közölte, hogy ha Bagdad együttműködik a világszervezettel, Moszkva az ENSZ BT elé veszi a kérdést az országot az 1991-es öbölháború óta sújtó gazdasági szankciók feloldásáról. Jack Straw brit külügyminiszter szerdán üdvözölte, hogy Irak megtette az első lépést az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1441. számú, az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését előíró határozatának elfogadására.