Kétfrontos háborúvá alakult a szórványos ellenállás

2004.04.08. 14:37
Ötödik napja harcol folyamatosan az amerikai hadsereg Moktada asz-Szádr radikális síita vezető magánhadseregével. Az amerikaiak a szunnita ellenállók ellen is folytatják a harcot. A kétfrontos háború hamarosan össznemzeti ellenállássá alakulhat, az ostromlott szunnita központ, Fallúdzsa felmentésére együtt indult meg háromezer síita és szunnita Bagdadból.
Kétfrontos háborúvá alakult át az iraki ellenállás az amerikai megszállással szemben a héten. A korábban hatalmon lévő szunnita kisebbség már a megszállás kezdete óta fegyveres harcot folytat az amerikaiak ellen, vasárnap azonban már a síita területeken is lázongás tört ki.

Bevonnák a franciákat is

Bár Donald Rumsfeld védelmi miniszter szerint nincs szó az amerikaiakat fenyegető lázadásról, az amerikai hadvezetés nyílt háborút hirdetett a lázadó síiták ellen.

Juhász szerint romlik a helyzet
Folyamatosan értékeli és elemzi a "romló" iraki helyzetet a kormány - jelentette be Juhász Ferenc. A honvédelmi miniszter szerint "mindent megtesznek" a kint szolgáló katonák biztonságáért. "Ügyelünk arra, hogy a magyar katonákat óvjuk (...) a közvetlen veszélytől, és ehhez a szükséges intézkedéseket megtesszük" - jelentette ki. A magyar katonák közvetlen harci cselekményekben csak akkor vesznek részt, ha a személyes biztonságukat veszélyeztetik. Juhász nem foglalt határozottan állást a csapatok kintartózkodásának meghosszabbításával kapcsolatban, bár mint mondta, a tapasztalatok azt bizonyítják, "hogy a nemzetközi feladatok egy év alatt nem teljesíthetőek."
Rumsfeld optimizmusának némileg ellentmond, hogy a védelmi minisztériumból kiszivárgott tervek szerint erősítéseket küldenének Irakba. George W. Bush eközben a háborút korábban elítélő vagy legalábbis nem támogató országoknál lobbizik egy nemzetközi haderő létrehozása érdekében. A tervek szerint francia, indiai és pakisztáni katonákat is magában foglaló sereg az ENSZ alkalmazottait védené az amerikaiak június 30-ra tervezett hatalomátadása, a megszállás vége után. Az ENSZ alkalmazottai az amerikai adminisztráció szerepét vennék át, segítenék az új iraki kormányt a közigazgatás kiépítésében és a választások megszervezésében.
Bővebben>>

A kétfrontos háború egyik frontja már a megszállás kezdete óta tart, a hatalmat Huszein idején birtokló szunnita kisebbség lakta országrészben a diktátor bukása óta folyamatos támadásokat intéznek a megszállók ellen a bukott rezsim hívei és a szélsőségesen vallásos terroristák. Az ellenállás központja, Fallúdzsa ellen hétfőn indított átfogó hadműveletet az amerikai hadsereg, az ostromgyűrűbe zárt város ellen a tüzérséget és a légierőt is bevetették.

Káosz délen

Az előre megtervezett akció kezdete előtt azonban az ország síita részein is zavargások törtek ki. A lázadást Moktada asz-Szádr radikális síita vallási vezető hívei indították, miután a szövetségesek letartóztatták Szádr kabinetfőnökét.
Bővebben>>

Felrobbant a szamárfogat
Robbanóanyagokkal megrakott szamárfogat robbant fel csütörtökön Baakúbától 25 kilométerre egy úton, amelyen néhány perccel korábban egy amerikai konvoj haladt el. A merényletben tíz iraki meghalt, húszan megsebesültek. A baakúbai központi kórház orvosa szerint egyetlen katona sem esett a merényletnek áldozatául. A közeli Szamarra városában gépkocsiból tüzet nyitottak egy másik autóra, amelynek három utasát megölték. A városbeliek úgy tudták, hogy az áldozatok az amerikai haderők mellett tolmácsként dolgoztak.
A vallási vezető magánhadserege, a Mehdi hadsereg vasárnap óta ellenőrzése alá vonta Nedzsefet, és Násziríja elfoglalására is kísérletet tett. Ez utóbbit az olasz békefenntartók az iraki rendfenntartókkal közösen visszafoglalták.

Szádr lázadása az ország szinte valamennyi nagyobb síita városát érintette. Harcok voltak Kerbalában és a brit ellenőrzés alá tartozó, eddig viszonylag békés Bászrában is.

Három dél-iraki várost ellenőriznek a síták

Három dél-iraki város vonták részben ellenőrzésük alá csütörtökön a síita fegyveres milíciák. Muktada asz-Szadr radikális iraki síita vallási vezető Mahdi Hadseregének harcosai teljes egészében elfoglalták Kút várost, részben a síita szent várost, Nedzsefet - jelentette be Ricardo Sanchez vezérőrnagy, az Irakot megszálló haderők főparancsnoka, hozzátéve, hogy a koalíciós erők rövidesen megkezdik a városok visszafoglalását. Kúfa város lakosai is arról számoltak be, hogy a Mahdi Hadserege elfoglalta a helyi rendőrőrsöket és kormányhivatalokat. Sanchez szerint vélhetően vannak alacsony szintű kapcsolatok a síita milíciák és az amerikai hadsereg ellen Fallúdzsában és Ramádiban harcoló szunnita lázadók között.

Egységfront

Tekintse meg képeinket!
A lázadás egyik legmeglepőbb és az amerikaiak számára talán legnyugtalanítóbb fejleménye, hogy a síiták és a szunniták félretéve a két vallási közösség közti évezredes gyilkos ellentéteket, közösen indultak csütörtökön az ostromlott Fallúdzsa felmentésére. A lázadók elleni kemény fellépés még az amúgy Amerika-párti kurd területeken is szimpátiatüntetéseket váltott ki, Moszulban és Kirkukban is a fallúdzsaiak mellett tüntettek.

A síiták elleni kemény fellépést még asz-Szisztáni nagyajatollah, a legbefolyásosabb síita vezető is elítélte. A síitáknak az alkotmány összeállításakor többletjogokat követelő vallási vezető megbékélésre szólította a harcolókat.

Okok a reményre

Az iraki ideiglenes kormányzótanács is a lázadás békés rendezésén dolgozik. Adnán Pacsasci, a tanács egyik szunnita tagja szerint egyeztetéseket folytatnak Szádrral a felkelés beszüntetéséről. A kormányzótanács cserébe "tiszteletben tartaná Szádr méltóságát" és szavatolná biztonságát is. Elvárják azonban, hogy a gyilkosság vádjával körözött vezető feladja magát a hatóságoknál.

Klikk a képre!
Pozitív fejlemény azonban a hatalom június 30-i átadására készülő amerikaiak számára, hogy akciókban egyre több segítséget kapnak a nemrégiben toborzott és kiképzett iraki fegyveres erőktől. A moszuli tüntetést kizárólag iraki rendfenntartók biztosították, az új iraki hadsereg két dandárja a fallúdzsai harcokban is részt vesz.

Az új iraki hadsereg mellett a frissen kiképzett rendvédelmi alakulatok is folyamatosan segítik a koalíciós haderő munkáját. Paul Bremer, Irak megbízott amerikai kormányzója csütörtökön mégis lemondásra szólította az ideiglenes kormány belügyminiszterét. Bremer döntését a síita-szunnita egyensúly fenntartásával indokolta. Az ideiglenes kormányban eddig síita miniszter állt a védelmi minisztérium és a belügyminisztérium élén is. Núri al-Badrán a kormányzó kérésének megfelelően távozott posztjáról.

Külföldiek felkelők fogságában

Három japán, nyolc dél-korai és egy brit állampolgárt ejtettek túszul az iraki felkelők. A Mudzsáhid Brigádok Irakban nevű ismeretlen szervezet azzal fenyegetőzik, hogy kivégzi a japán túszokat, ha nem hagyják el Irakot a japán katonai erők. Bővebben