Mindenki győzött a libanoni konfliktusban?

2006.08.14. 16:12
Izrael vizsgálóbizottságot állít fel, hogy fény derüljön a 34 napig tartó hadviselés esetleges hiányosságaira. Míg a harcok alatt a közvélemény a kormány és a hadsereg lépéseit támogatta, addig a fegyverszünet beálltával megkezdődtek a bírálatok. Érdekes helyzet, hogy a Hezbollah és Izrael is győzelemnek ítéli a több mint egy hónapig tartó háború lezárását.

Izrael határozottan fel fog lépni azzal szemben, hogy a síita Hezbollah visszatérhessen Dél-Libanonba, és helyreállíthassa ottani uralmát, jelentette ki Amír Perec védelmi miniszter. Hozzátette, hogy a Libanonban állomásozó izraeli csapatok a tűzszünet ellenére is résen vannak, és készen állnak arra, hogy erőteljesen válaszoljanak mindenféle fenyegetésre.

Olmert egyedül viseli a felelősséget a Libanon elleni offenzíváért
Ehud Olmert az izraeli parlament (kneszet) hétfői rendkívüli ülésén kijelentette, hogy miniszterelnökként egyedül viseli a felelősséget a Libanon elleni offenzíváért. Olmert hangsúlyozta, hogy az ENSZ-határozat alapján néhány órával korábban életbe lépett tűzszünet felszámolt "egy államot az államban", amelyet a síita Hezbollah libanoni szervezet működtetett, és helyreállította Libanon szuverenitását a déli országrészben. Izrael nem fog bocsánatot kérni az offenzíva miatt, és többé nem fogja eltűrni szuverenitásának legkisebb megsértését sem - közölte a miniszterelnök. A kormányfő a rengeteg áldozatra utalva elismerte, hogy voltak "hiányosságok" a háború irányításában, és azt ígérte, hogy "nem fogják szőnyeg alá söpörni a dolgokat".

Perec bejelentette azt is, hogy bizottságot állít fel a libanoni háború "széles körű és alapos" kivizsgálására, ami kiterjed majd a válság kialakulásának körülményeire és az izraeli hadviselés módjára, lépéseire. Az izraeli ellenzék egyre erősödő bírálattal illeti Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kormányát a libanoni háború kezeléséért. A hivatalos vizsgálat bejelentése nyilvánvalóan e bírálatokra adott válasznak tekinthető.

Vizsgálóbizottság alakul

Paradox módon az izraeli politikai osztály egyöntetűen támogatta a kormányt a háború 33 napja alatt, a Jediót Ahronót című napilapban a múlt pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint is a lakosság 97 százaléka "igazságosnak" tartotta az izraeli offenzívát. Ugyanakkor a törékeny tűzszünet első napján Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud első számú vezetője felelősségre vonta a kormánytöbbséget.


Benjámin Netanjahu

Netanjahu egyik közeli munkatársa, Juval Steinic szerint "Izrael történetének egyik legszánalmasabban vezetett háborújáról van szó". Ugyanilyen hangnemben nyilatkozott a szélsőjobboldali vallásos párt, a Nemzeti Egység képviselője, Effi Ejtam, aki számára "a tűzszünet csak ábránd, lélegzetvételnyi szünet, amelyre a Hezbollahnak az újrafegyverkezéshez és a következő menethez szüksége van".

Hat év 48 óra alatt

Ejtam azt veti Olmert szemére, hogy egészen péntek estig várt a paranccsal a kiszélesített szárazföldi offenzívára Dél-Libanonban. "Lehetetlen feladat a hadsereg számára 48 óra alatt megoldani egy hat év alatt keletkezett problémát" - fogalmazott, utalva a Dél-Libanonból 2000-ben történt kivonulásra és a Hezbollah felhalmozott rakétaarzenáljára.

A politikai paletta másik oldalán Joszi Beilin, a Merec világi párt "galamb" hírében álló vezetője hivatalosan vizsgálóbizottság felállítását követelte. "Tudnunk kell, miért kapott a hadsereg parancsot arra, hogy 48 óra alatt intézze el azt, amit nem tudott egy hónap alatt" - nyilatkozta. Benjámin Ben-Eliézer, az infrastruktúra ügyeinek minisztere is úgy vélekedett, hogy a fegyvernyugvásról szóló megállapodás "tele van lyukakkal", és olyan, mintha Izrael elvesztette volna a háborút.

Az Olmert-kormány vasárnap töltötte be működésének 100. napját, ugyanaznap volt a Hezbollah rakétatámadásainak tetőpontja is, a szélsőséges síita szervezet csak vasárnap 250 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre.


Ehud Olmert

Perec értékelése szerint a háború következtében meggyengültek a muzulmán szélsőségesek, és lehetőség nyílt arra, hogy Izrael tárgyalásokat kezdjen Libanonnal a két ország határáról, illetve felújítsa tárgyalásait a palesztinokkal a békekötésről.

Még nincs vége?

Ámosz Jadlin, a katonai hírszerzés főnöke szerint elkerülhetetlen a közeljövőben egy újabb összeütközés a Hezbollahhal. Az izraeli média Olmert szemére veti "arroganciáját", hogy lebecsülte a Hezbollah ellenállását, túlbecsülte hadseregének erejét, "nagyképű" célokat tűzött ki, és rosszul készítette fel a hátországot. Dan Halucnak azt róják fel, hogy a hadjáratot intenzív bombázásokra és elitegységek behatolásaira építette ahelyett, hogy egy masszív szárazföldi hadműveletet indított volna.

A Hezbollah támogatói segítségével hétfőn röplapokat juttatott el a libanoniakhoz, elsősorban az ország déli részén élőkhöz, melyben gratulált az ország lakosságának a „nagy győzelemhez”, és megköszönte türelmüket, melyet a 34 napos háborúskodás alatt tanúsítottak, írja az AP. A szórólapok ugyanakkor éberségre intették az embereket, hogy ne nyúljanak semmiféle gyanús tárgyhoz, mert ezek nem felrobbant lövegek is lehetnek.

Az izraeliek az elmúlt hónapban rendszeresen röplapokat szórtak le repülőikről Libanonban. Legutolsó, hétfői üzenetükkel Bejrút központját célozták, és arra figyelmeztettek, hogyha a tűzszünet beállta után támadást intéznek Izrael ellen, komoly megtorlásra kell számítaniuk.

Mindenki győztes

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője a libanoni hadjárat "nagyon jelentős sikeréről" beszélt. Mark Regev az elért eredmények közé sorolta, hogy a BT 1701-es határozata értelmében fel kell számolni Dél-Libanonban a Hezbollah minden katonai jelenlétét, "ami azt jelenti, hogy az északi határon nem lesz többé egy olyan állam az államban, amely állandóan provokálja Izraelt". Nagyon fontosnak nevezte továbbá, hogy az ENSZ támogatásával a libanoni reguláris hadsereget telepítik a térségbe, helyreállítva Bejrút szuverenitását Dél-Libanon fölött.


Amir Perec köszönti a katonákat az izraeli-libanoni határon

Izraelnek ezenkívül sikerült megsemmisítenie a Hezbollah sok hosszú hatótávolságú rakétáját, amelyeknek Szíria és Irán általi pótlása ellentétes lenne a BT határozataival. A szóvivő kiemelte azt is, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak 30 napon belül konkrét javaslatokkal kell előállnia a BT Hezbollah lefegyverzését előíró határozatának megvalósítására. Izrael diplomáciai előnyhöz jutott azáltal, hogy a konfliktus megszűntével a Hezbollahot "nagyítólencse alá vették nemzetközi szervezetek" - vélik a jeruzsálemi külügyminisztériumban.

A Hezbollah is úgy érzi, óriási sikert aratott az elmúlt hónapban, ahogy ezt röplapjain tudatta is a lakossággal. A Hezbollah egyik parlamenti képviselője, Haszan Fadlallah, akit a szervezet sárga lobogóit lengető tömeg üdvözölt Bejrút síita elővárosában, kijelentette újságírók előtt, hogy a menekültek "emelt fővel térnek vissza, mert az ellenállás nagyszerű győzelmet hozott nekik".