Háborút emleget az izraeli kormányfő

2006.07.12. 10:57
Rakétákkal lőtte Észak-Izraelt a libanoni Hezbollah terrorcsoport. A síita szélsőségesek behatoltak Izraelbe és két katonát elraboltak. Az izraeli hadsereg válaszcsapást indított, Ehud Olmert kormányfő háborús cselekményekről beszélt.

Betört Izrael területére és két izraeli katonát túszul ejtett a síita Hezbollah terrorcsoport. A hírt a Hezbollah tévéje, az al-Manar közölte.


Hezbollah-szimpatizáns
A katonák elrablásának hírét immár az izraeli hadsereg is megerősítette. A hadsereg válaszcsapást intézett dél-libanoni célpontok ellen, a BBC jelentése szerint a légierő hidakat, utakat és a terroristák bunkereit támadta. Az izraeli kormány közleménye szerint a libanoni kormányt tartja felelősnek az elrabolt katonák további sorsáért.

Ehud Olmert kormányfő ennél is tovább ment, a Hezbollah támadását "háborús cselekménynek" minősítette. Mint mondta, az izraeli válaszcsapás "súlyos" lesz, jelentette az MTI. A BBC jelentése szerint a tartalékosokat is mozgósították.

A Hezbollah nem közölt részleteket a katonák elrablásáról. A terrorcsoport Izraelben fogva tartott harcosai kiadatását reméli az emberrablástól - bár ez az elképzelés a Salit tizedest két hete elrabló Hamasz esetében kudarcot vallott. Igaz, amikor a Hezbollah 2000-ben három izraeli katonát rabolt el, annak ellenére sikerült elérniük néhány fogoly kiszabadítását, hogy a túszok nem élték túl az akciót. Izrael akkor a katonák holttestéért cserébe engedett el néhány terroristát.

Kölcsönös behatolás

A Hezbollah rakétatámadással kezdte akcióját, dél-libanoni állásaiból az észak-izraeli Slomi városát és egy izraeli őrposztot lőttek. Izrael a rakétatámadásra válaszul indított támadást.

A határ térségében reggel tűzharc is kialakult, ebben legalább négyen megsebesültek. Jelenleg az izraeli páncélosok összehangolt tüzérségi támadással bombázzák Dé-Libanont, a gyalogság pedig behatolt, hogy kiszabadíthassa az elrabolt katonákat.

Gázában is háború van

A dél-libanoni hadműveletekkel párhuzamosan a Gázai-övezetben is offenzívát indított az izraeli hadsereg. Éjszaka légitámadást intéztek egy gázai ház ellen, ahol palesztin jelentések szerint hatan vesztették életüket.