Bejrút evakuálására szólít Izrael

2006.07.13. 15:50
Légi és tengeri blokád alá vonta Libanont Izrael. A légierő gépei reggel a bejrúti repteret és a Hezbollah tévéadóját bombázták, a terrorcsoport bosszúból izraeli városokra lő rakétákat. Izrael egyértelműen a libanoni kormányt teszi felelőssé, célja a Hezbollah elüldözése a határ térségéből.

Három rakétát lőtt ki egy izraeli vadászgép a bejrúti nemzetközi reptérre, jelentették libanoni biztonsági források. A reptéri illetékesek szerint legalább két érkező járatot kellett elterelni. Az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette a támadás hírét. "A repülőteret elosztóközpontként használják arra, hogy fegyverrel és utánpótlási anyagokkal lássák el a Hezbollah terrorszervezetet" - mondta.

Egyes jelentések szerint az izraeli kormány felszólította a libanonit, hogy ürítse ki Bejrútnak azt a déli negyedét, ahol a Hezbollah főhadiszálása van, és ahol Szajjid Haszan Naszrallah, a terroristák vezére lakik. "Értesítettük Libanont, hogy evakuáljon minden polgári lakost Bejrútnak abból a negyedéből, amely a Hezbollah fellegvára, s ahol Naszrallah él, a szervezet székháza működik és fegyverraktárai vannak" - írta a Maariv izraeli hírportál Dan haluc vezérkari főnökre hivatkozva. Haluc emellett megjegyezte, hogy egyetlen libanoni célpont sem számít védettnek.


Szajjid Haszan Naszrallah, Hezbollah vezér testőreivel

A bejelentésre reagálva a Hezbollah azzal fenyegetőzik, hogy egy Bejrútot érő támadás esetén rakétatámadást intéznek Haifa ellen.

Izrael egész délelőtt folytatta a légitámadásokat. A hadsereg reggeli tájékoztatása szerint a légierő negyven légicsapást hajtott végre szerdán és csütörtökön. Libanoni kórházi és rendőrségi források szerint a támadásokban 47 civil vesztette életét, köztük legalább 20 gyerek. További 20-an megsebesültek. Az izraeli katonai rádió szerint a harci gépek 150 olyan célpontot támadtak, amelynek köze van a Hezbollahhoz.


Füstfelhők Bejrút felett

A libanoni rendőrség szerint a dél-libanoni Szúrtól 8 kilométerrel délre fekvő egyik faluban egy rakétatalálat megölte egy család 11 tagját.

Blokád


Forrás: about.com

Izrael délelőtt tovább folytatta a bombázásokat, egyben tengeri és légi blokád alá vonta Libanont. Válaszul a Hezbollah is folytatta rakétatámadásait, melyek során új fegyverét, az iráni Raad-1-es rakétát is bevetette. Csütörtök hajnalban Naharija izraeli városra zúdítottak rakétasorozatot katyusákból. Izraeli kórházi források szerint a támadásban egy izraeli vesztette életét. Napközben egy észak-izraeli légitámaszpontot támadtak.

Az izraeli hadügyminiszter, Amir Perec szerint az izraeli offenzíva célja, hogy kiszorítsa a határ térségéből a Hezbollah terroristáit. "Nem fogjuk megengedni a Hezbollahnak, hogy visszatérjen a határ mentén létesített állásaiba" - jelentette ki. Egyben megismételte Izrael régi követelését, hogy a libanoni kormány fegyverezze le a Hezbollahot. A síita szervezetnek egyébként ezt már régen, a polgárháború lezárásakor magától meg kellett volna tennie.

Salit tizedes elrablása

június 25. vasárnap
Gilad Salit tizedest fogságba ejtik palesztin milicisták a Gázai övezet határán.

június 26. hétfő
Az elrablók Izraelben bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását követelik, az izraeli hadsereg körülveszi Gázát.

június 27. kedd
A milicisták 400 fogoly szabadságáért cserébe engednék el Salit tizedest

június 28. szerda
Az izraeli hadsereg légicsapást mér, majd bevonul a Gázai övezet déli részére. Már két izraeli túsz élete van a milicisták kezében.

június 29. csütörtök
Izrael őrizetbe veszi a kormányzó Hamász 20 parlamenti képviselőit és 8 miniszterét. Megtalálják az elrabolt telepes, Elijahu Aseri holttestét.

július 1. szombat
Az elrablók 1000 palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását követelik.

július 3. hétfő
A palesztin milicisták 24 órás ultimátumot adnak Izraelnek.

július 4. kedd
Izrael nem enged a zsarolásnak, információi szerint Salit tizedes még életben van. A Hamász fegyvereseinek rakétája csapódik be Askelon belvárosába.

július 5. szerda Az izraeli kormány "biztonsági zóna" kialakításáról dönt a Gázai övezetben, azaz egy évvel a kivonulás után ismét megszállja az övezet egyes részeit, hogy megvédje a közeli izraeli városokat a terroristák rakétatámadásaitól.

július 6. csütörtök Izrael elfoglal több, egy éve kiürített egykori zsidó telepet a Gázai vezet északi részén. A légitámadásokban és a tüzérségi csapásokban legalább 12 palesztin veszti életét.

július 7. péntek Fokozódnak az összecsapások, a légitámadásokra rakétatámadásokkal felelnek a palesztin terroristák. Igaz, az izraeliek egy nap alatt 26 terroristával végeznek.

július 11. kedd A palesztin-izraeli konfliktusba beleszól Mahmúd Ahmadinezsád, Irán a holokausztról vallott sajátos nézeteiről és az atomenergia iránti elkötelezettségéről ismert elnöke is. Mint mondta, fokozódik a muzulmán nemzetek dühe. Két nappal nyilatkozata után az Irán és Szíria útmutatásait követő Hezbollah rakétatámadást indított Izrael ellen és elrabolt két izraeli katonát.

július 12. szerda Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít. Az izraeli kormány szabad kezet ad a hadseregnek a hadműveletekhez és elrendeli a tartalékosok mozgósítását.

Lezárt reptér, szétbombázott tévé

A repteret le kellett zárni a forgalom elől. A Malév fel is függesztette bejrúti járatát, a légitársaság közleménye szerint csak akkor indítanak újra járatot, ha a helyzet normalizálódik. Joszef Szarikisz libanoni idegenforgalmi miniszter szerint a turisták a támadások miatt már elkezdtek menekülni az országból, a többségük Szíria felé vette az irányt.

A bejrúti magyar nagykövetség kapcsolatban áll a Libanonban élő magyar állampolgárokkal, akik közül senki sem jelezte, hogy bajba jutott volna.

A légierő csütörtök délelőtt rakétát lőtt a Hezbollah tévéadójának bejrúti központjára is. A légicsapás ellenére a tévé nem szakította meg adását. Az épület csak kisebb mértékben rongálódott meg, egy ember könnyebben megsérült a szétrepülő repeszdaraboktól.

Rakétákkal válaszolnak

Izrael szerdán indított offenzívát Libanonban, miután a kormányban is szerepet vállaló Hezbollah síita szélsőséges párt terroristái még reggel rakétákkal lőtték Észak-Izraelt, majd a megszállt Golán-fennsík, illetve a vitatott hovatartozású Síba-farmok térségében az országba behatolva három izraeli katonát megöltek, kettőt elraboltak. Válaszul Izrael több ezer katonával szárazföldi, vizi és légi offenzívát indított.

Nemzetközi aggályok

A válság miatt intenzív konzultációt kezdett a közel-keleti kvartett, azaz a békemegállapodás kidolgozásán munkálkodó országok és szervezetek, az Európai Unió, az Egyesült Államok, az ENSZ és Oroszország négyese. "A legfontosabb, hogy ne hagyjuk igazi háborúvá fajulni a Libanon és Izrael közötti konfliktust, amely a libanoni belső helyzet romlásával fenyegetne" - jelentette ki Szergej Jakovlev, a csoport orosz összekötője.

Főnöke, Szergej Lavrov külügyminiszter orosz újságíróknak nyilatkozva Párizsban már a háború konkrét veszélyére figyelmeztetett. Az orosz diplomata önmérsékletre szólította fel Izraelt.

Kétfrontos háború

A Hezbollah szerdai támadása óta Izrael kétfrontos, egyre inkább háborúnak tűnő harcot vív. Folytatódott ugyanis a két és fél hete elrabolt Gilad Salit tizedes kiszabadítására indított gázai akció is. Csütörtök hajnalban az izraeli légierő egyik harci gépe lebombázta a palesztin külügyminisztérium gázai épületét.

Noa Meir, az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette a légitámadás hírét. A szóvivő a Hamász mozgalom egyik legszélsőségesebb vezetőjének nevezte Mahmúd az-Zahar palesztin külügyminisztert, de közölte: nem kívánták őt likvidálni.

A szárazföldi alakulatok pedig teljesen ketté vágták a Gázai övezetet, és tankokkal vették körül Han Junisz városát. A város menekülttábora a Hamász terroristáinak egyik fellegvára. A gázai akciónak Salit kiszabadítása mellett a palesztin rakétatámadások elhárítása is feladata.

Izrael szerdán több ezer tartalékos mozgósításával reagált a harci helyzetre. A kormány azonnal a legkeményebb válaszlépés mellett döntött, amikor elrendelte Dél-Libanon lerohanását. A kemény katonai lépéseket kemény diplomácia követte, a kormány elutasította a Hezbollah zsarolását.

Szíria és Irán keveri a lapokat

Az Irán támogatását élvező - és Mahmúd Ahmadinezsád elnök két nappal ezelőtti, Izraelt ostorozó beszéde után akcióba lépő - síita terrorcsoport palesztin foglyok kiszabadítását követeli a túszokért cserébe. Izrael - ami 2000-ben három katonája holttestéért cserébe 430 palesztint engedett szabadon a Hezbollahhal kötött megállapodás értelmében - most elutasítja, hogy foglyokat engedjen szabadon a túszokért cserébe.

A Hezbollah támadása kiszélesítheti a konfliktust. A síita szélsőségesek egyrészt kormányon vannak, másrészt Libanon szírbarát elnöke, Emile Lahud is támogatásáról biztosította a szervezetet. Ráadásul a gázai túszszedés mögött is Szíria állhat, Salit elrablására a Hamász Szíriában bujkáló radikális szárnya adott parancsot.

Az izraeli kormány szerdai rendkívüli ülésén teljes felhatalmazást adott a hadseregnek a libanoni hadműveletekre. Jichák Hercog idegenforgalmi miniszter, a nemzetbiztonsági kabinet tagja szerint "Izrael a megfelelő módon fog reagálni, mert mindenki számára világos, hogy ebben az ügyben a libanoni kormányt terheli a felelősség".