Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háborút emleget az izraeli kormányfő

2006.07.12. 10:57
Rakétákkal lőtte Észak-Izraelt a libanoni Hezbollah terrorcsoport. A síita szélsőségesek behatoltak Izraelbe és két katonát elraboltak. Az izraeli hadsereg válaszcsapást indított, Ehud Olmert kormányfő háborús cselekményekről beszélt.

Betört Izrael területére és két izraeli katonát túszul ejtett a síita Hezbollah terrorcsoport. A hírt a Hezbollah tévéje, az al-Manar közölte.


Hezbollah-szimpatizáns
A katonák elrablásának hírét immár az izraeli hadsereg is megerősítette. A hadsereg válaszcsapást intézett dél-libanoni célpontok ellen, a BBC jelentése szerint a légierő hidakat, utakat és a terroristák bunkereit támadta. Az izraeli kormány közleménye szerint a libanoni kormányt tartja felelősnek az elrabolt katonák további sorsáért.

Ehud Olmert kormányfő ennél is tovább ment, a Hezbollah támadását "háborús cselekménynek" minősítette. Mint mondta, az izraeli válaszcsapás "súlyos" lesz, jelentette az MTI. A BBC jelentése szerint a tartalékosokat is mozgósították.

A Hezbollah nem közölt részleteket a katonák elrablásáról. A terrorcsoport Izraelben fogva tartott harcosai kiadatását reméli az emberrablástól - bár ez az elképzelés a Salit tizedest két hete elrabló Hamasz esetében kudarcot vallott. Igaz, amikor a Hezbollah 2000-ben három izraeli katonát rabolt el, annak ellenére sikerült elérniük néhány fogoly kiszabadítását, hogy a túszok nem élték túl az akciót. Izrael akkor a katonák holttestéért cserébe engedett el néhány terroristát.

Kölcsönös behatolás

A Hezbollah rakétatámadással kezdte akcióját, dél-libanoni állásaiból az észak-izraeli Slomi városát és egy izraeli őrposztot lőttek. Izrael a rakétatámadásra válaszul indított támadást.

A határ térségében reggel tűzharc is kialakult, ebben legalább négyen megsebesültek. Jelenleg az izraeli páncélosok összehangolt tüzérségi támadással bombázzák Dé-Libanont, a gyalogság pedig behatolt, hogy kiszabadíthassa az elrabolt katonákat.

Gázában is háború van

A dél-libanoni hadműveletekkel párhuzamosan a Gázai-övezetben is offenzívát indított az izraeli hadsereg. Éjszaka légitámadást intéztek egy gázai ház ellen, ahol palesztin jelentések szerint hatan vesztették életüket.