Rohamrendőrökkel néztek farkasszemet a tüntetők

Oroszországból érkezettekre váltották az ellenzék oldalára átállt rohamrendőröket a kijevi elnöki hivatalnál. A tüntetők a sikertelen parlamenti puccs után vonultak a távozó Kucsma hivatala elé, ám hajnalra, vezetőik felszólításának engedve, hazaszivárogtak.
Nem hajlandó tárgyalni Leonyid Kucsmával és Viktor Janukoviccsal a magát a választás győztesének tartó ellenzéki jelölt. Viktor Juscsenko szerda hajnalban még beleegyezett, hogy a három politikus tárgyaljon a feszült helyzetről. Hívei késő este még a rohamrendőrökkel néztek farkasszemet az ukrán elnöki hivatalnál, hajnalra azonban hazaszivárogtak. Napközben félmilliós tömeg gyűlt össze az ukrán parlament előtt, ahol a választásokat a hivatalos eredmények szerint elvesztő, de választási csalásokat gyanító Viktor Juscsenko pártja az országos választási bizottságot (CVK) leváltó bizalmatlansági indítvány megszavazására készült.

A parlament a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt, így csak Juscsenko tette le hivatali esküjét, egyelőre nem hivatalosan. Az ellenzéki jelölt ezután a kint gyülekező tömeg előtt is elnökké nyilvánította magát, majd arra szólította a fegyveres erőket, hogy álljanak át az oldalára.

A tüntetők egy része ezután - részben az AS Roma kijevi vendégjátéka miatt - távozott a térről. A megmaradt tüntetők, akik még mindig kétszázezren voltak, az ukrán elnöki hivatal elé vonultak, ahol pajzsokkal felszerelt, a tüntetők szerint Oroszországból érkezett rohamrendőrök várták őket. A tüntetők között terjedő hírek szerint az épületben este Viktor Juscsenko, Viktor Janukovics és a leköszönő elnök, Leonyid Kucsma tárgyaltak. Az ukrán elnök korábban kijelentette, nem vetnek be erőszakot.

Az elnöki hivatalnál kialakult patthelyzetet megelőzően a kijevi rendőrök átálltak a tüntetők oldalára. Este kilenc óra körül mintegy száz rohamrendőr érkezett az elnöki hivatal hátsó bejáratához, még kisebb dulakodás is kialakult. Az ellenzéki tüntetők azonban nagyon fegyelmezetten viselkedtek, miközben azt kiabálták: "Velünk vagytok!" A kijevi rohamrendőrök bevonultak az elnöki hivatalba, de nem sokkal később kijöttek onnan, és az ellenzék szimbólumát, narancssárga masni kötöttek a pajzsukra. A tüntetők hosszan tapsolták őket.