Viharos ünnepre készülnek Székelyudvarhelyen

2006.03.07. 11:41
Fegyverbe hívta a román nacionalistákat Corneliu Vadim Tudor. A szélsőséges román pártvezér a nacionalista magyar pártok székelyudvarhelyi tömegtüntetését akarja szétverni, mert szerinte a magyarok az autonómia kikiáltására készülnek. A szervezők nem tesznek sokat a félelmek eloszlatásáért.

A székelység szabadságvágyát, Székelyföld önrendelkezéséhez való jogát kifejezendő Székely Nagygyűlést hirdetett március 15-re Székelyudvarhelyre a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). A jobboldali romániai magyarokat tömörítő szervezet tervei nacionalista hőzöngést váltottak ki a szélsőséges román pártokból, de a mérsékelt RMDSZ is tiltakozott.

Haza végveszélyben

Corneliu Vadim Tudor, a szélsőséges román Nagy-Románia Párt (PRM) elnöke rögvest ellentüntetést hirdetett, amire "százezer hazafit" vár. "Testvérek, gyertek, mentsük meg az országunkat, történelmünket és nemzeti méltóságunkat! Erdélyért a két világháború során több mint egymillió román vesztette életét" - írja kiáltványában. "Ébresztő! Veszélyben a haza! No, gyertek!" - hívta harcba a román nacionalistákat Tudor "egy maroknyi" ember ellen, "akiknek a pálinka az agyára ment", írja a Transindex.

A hisztériakeltésbe a magyarországi jobboldal, a Jobbik-MIÉP is beszállt. Szerintük a román hadsereg tankokat vezényel március közepén Székelyföldre. "Tudomásom szerint elvitték a harckocsikat. Az is előfordulhat, hogy hoztak pár korszerűbbet, de mindenképpen csökkent a létszámuk" - oszlatta el a pánikot Komoróczy Zsolt, a székelyudvarhelyi polgármester szóvivője. "Nem '89-ben vagy '90-ben vagyunk" - utalt a Transindexnek adott nyilatkozatában a Marosvásárhelyi pogromra és a Ceaucescu bukásához vezető magyar tüntetések szétverésére.

Átpolitizált ünnep

A román szélsőségesek szerint az SZNT és társszervezetei, a Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester vezette Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) és a Tőkés László elnökölte Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a székely autonómia kikiáltására készül. Petru Calian, az eredetileg a PRM színeiben parlamentbe került, de aztán a román parlamentben bevett képviselővásáron a legkisebb kormánypárt konzervatívok soraiba átült szenátor emiatt a rendezvény alkotmányellenesnek nyilvánítását kérte Traian Basescu államfőtől.

Markó Béla, a kormánypárti RMDSZ elnökeként éppen ennek ellenkezőjét, a román nacionalisták elcsitítását kérte Basescutól. Markó ugyanakkor elítélte az SZNT-t amiért politikai célokra akarja használni a magyarok legszentebb ünnepét, amit az utóbbi időben teljesen szabadon, a román politikai vezetés támogatásával ünnepelhettek Erdélyben.

Markónak válaszolva Csapó Jószef, az SZNT elnöke elutasította a politizálás vádját. Véleménye szerint a nagygyűlés "a székelység autonómiakövetelését kifejező demokratikus tömegdemonstráció". Helyettese, Ferencz Csaba tagadta, hogy kikiáltanák Székelyföld autonómiáját. "Az autonómiát nem kikiáltani kell, hanem statútumot kell elfogadtatni törvényes úton" - nyilatkozta a Transindexnek Ferencz.

Nem tesznek a félelem ellen

Az SZNT és az MPSZ ugyanakkor nem tesz túl sokat a román közvélemény megnyugatatására. Nem hajlandóak például nyilvánosságra hozni az ülésen felolvasandó kiáltványt, ami a román szélsőségesek szerint az 1848-as tizenkét pont aktualizált változata lesz, így magában foglalhatja Erdély és Magyarország uniójának követelését is. A kiáltvány szövegét csak felolvasása után teszik közzé román és angol nyelven is.

Ráadásul az EMNT is hasonló nagygyűlést szervezett Marosvásárhelyre március 11-re. Tőkés László szervezete a nem székelyföldi magyaroknak akar a székelyföldihez hasonló autonómiát követelni. A székelyudvarhelyi rendezvényen ráadásul csak a nacionalista magyar pártok képviseltetik magukat.

Bár a rendezők hangsúlyozzák, hogy nem pártrendezvényről van szó, a szervezést mégis Gazda Zoltánra, az MPSZ spesiszentgyörgyi elnökére bízták, mondván ő színész. A szónokok között is csak az RMDSZ-ről levált nacionalisták képviseltetik magukat. Tőkés László mellett felszólal az MPSZ elnöke, Szász Jenő is - a szervezők szerint mint a házigazda Székelyudvarhely polgármestere. A hangsúlyozottan nem pártrendezvényen az SZNT kitüntetéseket is osztogat majd.