Belgium ismét megfúrta a NATO döntését

2003.02.16. 22:54
Bár Franciaország már gyakorlatilag hozzájárult, Belgium módosító indítványai miatt ismét megbukott a Törökországnak nyújtandó katonai védelem tervezésére vonatkozó javaslat. Pedig a franciák ahhoz is hozzájárultak, hogy a szövetség nélkülük döntsön. A holland kormány megunta a várakozást, saját hatáskörében három rakétaüteget küld Törökországba.
Három Patriot légvédelmi rakétaüteget indított útnak Törökországba a holland hadsereg. A Patriot rakétákat Törökország kérésére, kétoldalú megállapodás alapján küldik, és a művelethez nincs szükség az atlanti szövetség jóváhagyására - mondta el Hans van der Heuvel, a védelmi minisztérium szóvivője. A kérdésben döntésképtelen NATO-t megkerülő döntésével Hollandia támogatását kívánja kifejezni az Egyesült Államok Irak-politikája felé - írja a Reuters. A katonai szövetség ugyanis továbbra is döntésképtelen.

Kudarcot hoztak a belga módosító javaslatok

Hiába határoztak úgy a tagországok nagykövetei, hogy a védelmi tervezés kérdéséről a mind a tizenkilenc tagállamot magában foglaló állandó tanács, hanem a Franciaország nélkül felálló védelmi tervező bizottság döntsön, Belgium módosító javaslatai meghiúsították a tanácskozás sikerét. Belgium csak abban az esetben járult hozzá vétója visszavonásához, ha a NATO az iraki helyzet alakulásának megfelelően folyamatosan felülvizsgálja azt.

Franciaországon már nem múlna

A zárt ajtók mögötti egyeztetésekről kiszivárgott információk szerint a belga javaslatot még a korábban szintén vétózó Németország sem támogatja. Hiába járult tehát hozzá Franciaország ahhoz, hogy a döntést részvétele nélkül, az állandó tanács szimbolikus megerősítésével hozzák meg, este nyolcig nem született megoldás a válságra. Michels belga külügyminiszter szerint országa mindennek ellenére kitart álláspontja mellett.