Nem növekedett a radioaktivitás Észak-Koreában

2006.10.12. 06:54
Csütörtök délután terjeszti az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé szankcióterveit az Egyesült Államok. Mindeközben egyre több jel utal arra, hogy a sztálinista rezsim csak blöffölt. Szerdán a francia hadügyminiszter túl kicsinek nevezte a kísérleti robbantást, csütörtökön a dél-koreai tudósok nem találták nyomát radioaktív sugárzásnak.

Nem mutatták ki a radioaktivitás szintjének növekedését Észak-Koreában a dél-koreaiak mérései. A sztálinista rezsim állítása szerint hétfőn kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre, de ezt egyre többen megkérdőjelezik.

A dél-koreai kutatók először csak saját országukban végeztek méréseket, és amikor nem változott a radioaktivitás szintje, ezt annak tudták be, hogy észak-északkeleti az uralkodó széljárás.

Kis bumm

Az észak-koreai atomkísérletek sikerét szerdán Michelle Alliot-Marie francia hadügyminiszter vonta kétségbe, aki szerint túl gyenge volt a detonáció atomrobbanásnak. "Ha ez nukleáris kísérlet volt, akkor kudarcot vallott" - nyilatkozta.

Ugyanakkor Japán és az Egyesült Államok tényként kezelik a sikeres atomkísérletet. Az amerikai titkosszolgálatok már két éve azt jelentették, hogy az Egyesült Államokkal kötött megállapodást felrúgva urándúsításba kezdett Észak-Koreának mintegy 5-7 bombája lehet. Ezek valószínűleg nem fejlettebbek a Hirosímára ledobott amerikai bombáknál - tehát rakétára nem lehet szerelni őket, legfeljebb repülővel juttathatóak célba.

Oldás és kötés

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, a kormányzat harcias szárnyához tartozó John Bolton csütörtökön terjeszti be szankcióindítványát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A szankciókat ezúttal Kína és Oroszország is támogatja. A kiszivárgott tervezet szerint az amerikaiak világszerte beutazási tilalmat vezetnének be az észak-koreai állampolgárokkal szemben, ugyanakkor enyhítenék a pénzügyi szankciókat és az észak-koreai kereskedelmi hajók ellenőrzését.

A tervezetben nem szerepelnek azok a japán követelések, amely megtiltaná észak-koreai hajók kikötését, vagy repülőgépeik leszállását a világ bármelyik országában. Washington ugyanis úgy véli, hogy ezeket a követelések erős orosz és kínai ellenállásba ütköznének.

Észak-Korea ugyanakkor további nukleáris kísérletekkel fenyegetőzik. Ezek közül azt, hogy atomtöltetű rakétát fognak kilőni, nem kell komolyan venni. Sem töltetük, sem müködőképes nagyhatótávolságú rakétájuk nincsen.