Drogos rockzenész a Nobel-békedíj várományosa?

2006.10.10. 11:22
Pénteken 11-kor kihirdetik a Nobel-békedíj idei nyertesét. Bár eddig csak Jimmy Carter győzelmét sikerült megtippelnünk (alapból mindig rá tippeltünk, nem nagy szám), mégis újra kísérletet teszünk a győztes eltalálására. És megint úgy gondoljuk, hogy Horn Gyula kapja a díjat. Vagy egy drogos rockzenész.

Pénteken tizenegykor újra kiosztják a Nobel-békedíjat. A győztest eltalálni teljesen lehetetlen vállalkozás, hiszen az utóbbi években leginkább teljesen ismeretlen embereknek ítélték oda - bár tavaly mindannyiunk meglepetésére Mohamed el-Baradei nyerte el a díjat, pedig róla már a díjátadás előtt is hallottunk. Korábban - ahogy azt Etele, az Index virággyerek-lelkületű dizájnere tavaly megfigyelte - bűneiket megbánó tömeggyilkosok pályáztak legnagyobb eséllyel a díjra. Az utóbbi kategóriából jut esélylatolgatásunkba is, hiszen idén is kategóriákra osztjuk a jelölteket. Egy hagyománnyal viszont szakítunk. Idén nem tippelünk Jimmy Carterre, bár eddig egyedül őt találtuk el.

A kiöregedett politikusok

II. János Pál pápa halálával gyakorlatilag egyszereplősre szűkült a kiöregedett politikusok mezőnye, favoritunk a három évtizede állandó esélyesként nyilvántartott Vacláv Havel volt cseh elnök és híres kelet-európai rendszerváltó. Havelről tavaly azt írtuk, " már két éve sem volt túl jól, a bizottságnak komolyan el kéne gondolkodnia díjazásáról". Nobel-békedíjat ugyanis csak élő embereknek ítélhetik oda. Viszont mostanában Havel egészségileg jól van, a jólértesült Aftenposten című norvég lap nem is emlegeti idén a várományosok között. Az Index értékelése szerint ez máris nagyon megnövelte az esélyét, hogy idén ő kapja a békedíjat.

Kis rosszindulattal Horn Gyulát, az Index állandó Nobel-békedíj és ENSZ-főtitkár jelöltjét is a kiöregedett politikusok közé sorolhatjuk. Érdemei tavaly óta sem évültek el, a vasfüggönyt még mindig saját két kezével bontotta el. Az Index jelöltje tehát Horn Gyula.

A végsősoron szintén kiöregedett politikusnak számító Martii Ahtisaari, volt finn elnök már tavaly is nagy esélyesnek számított, idén meg ő az első számú favorit, és nem csak a Centerbet fogadóirodánál. Ahtisaarit a délkelet-ázsiai cunamit követő acehi békekötésért díjazhatják.

A bűnbánók

Aceh emlegetése remek átvezetési lehetőség kedvenc jelöltkategóriánkra, a karrierjük java részében szörnyű bűnöket elkövető jelöltekre - emlékeznek még Jasszer Arafat Nobel-békedíjára? Idén a konkrét terrorszervezetek közül a Szabad Aceh Mozgalom esélyes a díjra, merthogy hajlandó volt aláírni a békemegállapodást. Az iraki háború óta a kategória állandó favoritja George W. Bush és Tony Blair, bár sikerüket a Centerbet 1:1001 arányban adja. Az Index jelöltje a fegyvereit idén leadó IRA.

Az esélyesek


Susilo Bambang Yudhoyono

Nem lennénk a Nobel-békedíj várományosainak a helyében. Sikerüket mindenki biztosra veszi, tehát a tapasztalatok szerint kizárt, hogy valaha is megkapják a díjat. A már említett Ahtisaari és a Szabad Aceh Mozgalom mellett az idei díj nagy favoritja Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök, akit hazájában csak SBY-nak hívnak, középső neve meg a szanszkrit eredetiben "jó jellemet" jelent. Érdekes fejlemény, hogy idén már a fogadóirodák is számolnak a teljesen ismeretlen jelöltekkel. A negyedik legjobb odsszal Rebija Kadír ujgur nőjogi aktivistára lehet fogadni. Kadír teljes ismeretlensége miatt ideális jelölt lenne, így, hogy esélyesként emlegetik, tippünk szerint minden esélyét elvesztette a díj megnyerésére. Az Index jelöltje Mordechai Vanunu, az izraeli atomtitok kifecsegője, mert úgysem kapja meg.

A rocksztárok

A kategóriának két örökbérletese van. Hogy, hogy nem, idén is Bono Voxot és Bob Geldofot tartják esélyesnek. Könyörgünk, adják oda valamelyiknek. Bármi is történjen, jövőre már nem írjuk le a nevüket az esélyesek között. Az Index jelöltje Pete Doherty, aki ugyan tudomásunk szerint nem sokat tett a békéért, de rengeteg drogot fogyasztott el, amit akár gyerekeknek is eladhattak volna.

A mozgalmárok

Az Aftenposten idén az Üdvhadsereget emeli ki a békedíjra esélyes civil szervezetek közül. Az Index meg a Human Rights Watcht.

A meglepetések

Végére hagytuk a kategóriát, ahonnan tapasztalataink szerint ki fog kerülni a győztes. Mohamed el-Baradei tavalyi meglepetésgyőzelme előtt Wangari Maathai, azelőtt pedig Shirin Ebadi győzött. Az ismeretleneknek idén, mint fentebb írjuk, már favoritja is van, aki ezzel érzésünk szerint minden esélyét elvesztette a győzelemre. Az Index jelöltje a kategóriában Romina Picolotti, az Emberjogi és Környezeti Központ (CEDHA) nevű argentin civil szervezet alapítója. Picolotti az ember és a természet szimbiotikus kapcsolatát hirdeti, ami jól hangzik.

Az elmúlt tíz év díjazottjai

1996 - Carlos Belo püspök és José Ramos Horta ellenállási vezető a kelet-timori konfliktus igazságos és békés rendezése érdekében tett erőfeszítéseikért.
1997 - A Nemzetközi Mozgalom a Gyalogsági Aknák Betiltásáért (ICBL) és Jody Williams, az ICBL koordinátora, a taposóaknák betiltását célzó nemzetközi erőfeszítéseikért.
1998 - John Hume és David Trimble, északír politikusok az 1998. április 10-én Belfastban aláírt északír békemegállapodás létrejöttében játszott szerepükért.
1999 - Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet a Föld több kontinensén folytatott humanitárius tevékenységért.
2000 - Kim De Dzsung dél-koreai elnök a demokrácia és az emberi jogok melletti elkötelezettségét, kiváltképpen pedig az Észak-Koreával való megbékélés érdekében kifejtett állhatatos erőfeszítéseiért.
2001 - Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan ENSZ-főtitkár az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítésekért.
2002 - Jimmy Carter, a világbéke érdekében kifejtett évtizedes, fáradhatatlan munkájáért.
2003 - Shirin Ebadi iráni emberjogi harcos, az ország első bírónője "a demokráciáért és az emberi jogokért" kifejtett tevékenysége miatt.
2004 - Wangari Maathai kenyai környezetvédő "a fenntartható fejlődés, a demokrácia és a béke érdekében tett erőfeszítéseiért".
2005 - Mohamed el-Baradei az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (IAEA) igazgatója "az atomenergia háborús felhasználásának megakadályozásáért és békés, a lehető legbiztonságosabb használatáért tett erőfeszítéseiért".