Orvlövészekre vadászik a NATO

2004.03.19. 12:02
Erőszakosabban léphetnek fel a koszovói békefenntartók - közölte az egységek parancsnoka. A katonák már több helyütt is rálőttek a tiltakozókra, többeket megsebesítve. Megérkezett az erősítés is, a britek mellett a franciák is újabb csapatokat küldenének a tartományba.
Megérkezett a koszovói békefenntartó-misszió megerősítésére küldött brit erősítés első százötven fős csoportja Pristinába - jelentette a Beta. A fennmaradó hatszáz brit kommandós három napon belül érkezik meg a tartományba.

Franciaország is erősít

Franciaország is kész további csapatokat küldeni a békefenntartók megerősítésére. Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter környezetéből származó pénteki értesülés szerint Franciaország kész újabb 400 katonát küldeni a koszovói békefenntartó erőkbe (KFOR), ha a NATO felkéri.

Erőszakot is alkalmazhatnak

A KFOR illetékesei kilátásba helyezték: minden korábbinál nagyobb határozottsággal válaszolnak a provokációra. Horst Pieper koszovói NATO-szóvivő tájékoztatása szerint egyes békefenntartók már eleget tettek a parancsnak és több erőszakosan fellépő tiltakozóra lőttek rá, többeket megsebesítve. Rick Erlandson amerikai tábornok közleményben jelentette be, hogy a katonák nem fogják eltűrni a zavarkeltést.

Elfoglalták a lőállásokat

A NATO koszovói békefenntartó erői keretében szolgálatot teljesítő mintegy háromszáz francia katona és csendőr Kosovska Mitrovica-i lakótömbökben tartott pénteken razziát, miután helyi sajtójelentések szerint orvlövészek tartózkodtak az épületekben. Újságírók elmondása szerint mintegy tizenöt francia páncélozott szállítójármű torlaszolta el a szerb és albán városrészeket elválasztó folyón átívelő hidat.

Az állig felfegyverezett békefenntartók megkezdték három épület átfésülését és lőállásokat foglaltak el a háztetőkön.