Már két túsz élete a palesztin milicisták kezében

2006.06.28. 14:02
Szerda hajnalban a már két napja a Gázai övezet határában állomásozó izraeli páncélosok bevonultak a terület déli részére. Titkosszolgálati információk szerint ott tartják fogva a vasárnap elrabolt tizedest. Izrael célja a bevonulással, hogy nyomást gyakoroljon a Hamaszra, míg az emberrablók palesztin bebörtönzöttek szabadon bocsátását követelik. A palesztin milicisták fegyverkeznek, Izrael célpontnak tekinti Kaled Mesalt, a Hamasz száműzött vezetőjét.

Az izraeli hadsereg páncélosai szerda hajnalban bevonultak a Gázai övezet déli részére, hogy nyomást gyakoroljanak a palesztin milicistákra, akik fogva tartják az elrabolt 19 éves Gilad Salit tizedest. A palesztin lakosság ellenállása nem volt jelentős, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. Ez volt az első katonai összecsapás mióta Izrael tavaly nyáron 38 év után kivonult a Gázai övezetből.

A hadművelet megindítása után Ehud Olmert izraeli miniszterelnök közölte: „Izrael nem riad vissza szélsőséges eszközök alkalmazásától sem, hogy visszaszerezze Gilad Salitot”. Mahmud Abbasz palesztin elnök közleményében emberiesség elleni bűntettnek és a palesztin nép elleni kollektív büntetésnek nevezte az izraeli csapatok gázai bevonulását, valamint nemzetközi közbeavatkozást sürgetett.

Palesztin nemzeti egyetértés

A palesztin mozgalmak - az Iszlám Dzsihád kivételével - kedden megállapodtak a nemzeti egyetértési dokumentum szövegéről, amely hallgatólagosan elismeri Izrael létezését - közölték a Hamasz és a Fatah illetékesei. "Az izraeli börtönökben raboskodó palesztin politikusok kezdeményezésének minden pontjában megállapodtunk" - közölte Szami Abu Zuhri Hamasz-szóvivő. A dokumentum független állam létrehozását irányozza elő valamennyi, Izrael által 1967-ben elfoglalt területen, Jeruzsálemmel mint fővárossal.

A megállapodás gyökeres változást jelent a kormányzó Hamász radikális palesztin mozgalom korábbi álláspontjához képest, amely 1987 végén, 1988 elején történt létrehozása óta elutasította Izrael állam elismerését. Mahmud Abbasz július 26-én népszavazásra akarta bocsátani az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin mozgalmi vezetők által kidolgozott dokumentumot, amennyiben a mozgalmak nem fogadják azt el. A dokumentum az 1967-es határok közé szorítaná az "ellenállást". (MTI)

A „Nyári eső” névre hallgató hadműveletet azután indították, hogy a közvetítők két napig tartó tárgyalások után sem tudtak megegyezni a katona kiszabadításáról. „A hajnalban indított katonai akció folytatódni fog a következő napokban, visszafoglalni azonban nem akarjuk a Gázai övezetet. Az egyetlen célunk, hogy Gilatot épségben hazavigyük” – mondta Olmert. A miniszterelnök kijelentését Benjamin Ben-Eliezer, a nemzeti infrastruktúráért felelő miniszter is megerősítette az izraeli közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában. „Nem szeretnénk bent maradni Gázában, csak haza akarjuk vinni a fiúnkat, ennyi az egész” – fogalmazott.

Olmert többször is hangsúlyozta, hogy Izrael nem hajlandó a milicistákkal tárgyalni a katona szabadon bocsátásáról. Elmondta azt is, hogy Izrael a Hamasz-kormányt és a Hamasz Szíriában élő vezetőit tartja felelősnek a vasárnapi támadásért, és a jelenlegi helyzetért.

Lebénult infrastruktúra

Az izraeli hadsereg csapatai egy kilométerre hatoltak be a Gázai övezet déli részére, a tankokkal és a páncélozott járművekkel a határ menti Rafah városának környékén található nyitott terepre vonultak. Itt található a Dahanije nemzetközi repülőtér, Gáza egyetlen reptere. Az izraeli légierő bombázta a Gázai övezet energiaközpontját is, így a terület nagy részének áramellátása éjfél óta szünetel. Gázában a vízszolgáltatáshoz is elektromos áram szükséges. A hadsereg további csapatait az északi határvidékre vezényelték.

A hajnali támadást egy előkészítő légicsapás előzte meg, az izraeli légierő kedd éjjel lebombázta a Gázai övezet három hídját, hogy a fogvatartók ne tudják a katonát Gáza különböző részeire szállítani. Elemzők szerint akár Egyiptomba is megpróbálhatják őt átjuttatni, hogy onnan a forrongó Szudánba szállítsák. Egyiptomi titkosszolgálati információk szerint egy Rafah közelében épített titkos alagúton juttatnák Salitot az egyiptomi oldalra. A jelentés szerint a katona a korábbi feltételezéseknek megfelelően sérüléseket szenvedett a fején és a vállán.

Nem tudják, hol van

A Palesztin Hatóság információja szerint Salitot a Gázai övezet déli részén található Han Junisz menekülttáborban tartják fogva, de nagy rá az esély, hogy az északi Jabalija menekülttáborba próbálják majd szállítani.

Izraeli remények szerint a katonai hadművelet növeli a Hamaszra nehezedő nyomást, így a lépés diplomáciai megegyezéshez vezethet, és a támadás befejezéséért cserébe szabadon engedik Salitot. Olmert ezzel együtt elutasította azt a lehetőséget, hogy Izrael palesztin bebörtönzötteket adjon cserébe a katonáért. A csapatok vasárnap óta tartó várakozása idején számos ország elítélte az emberrablást, és az akció befejezésére szólította fel a Hamaszt.

A milicisták fegyverkeznek

A Hamasz egyik vezetője, Nizar Rajan ellenállásra buzdította a palesztin milicistákat. „Harcoljatok az ellenséggel, akik meghalni jönnek. Fogjatok fegyvert és tüzeljetek” – mondta rádióüzenetében. A Reuters elemzői szerint a milicisták sokkal nagyobb fegyverarzenállal rendelkeznek mióta Izrael kivonult a területekről. Feltételezések szerint a fegyvereket Egyiptomból titkos alagutakon és hajókon csempészték át.

Az izraeli titkosszolgálat szerint folyamatos a kapcsolat a jelenleg száműzetésben Damaszkuszban élő Kaled Mesal Hamasz-vezető, és az emberrablás mögött álló Ahmed Jabri, Hamasz katonai szárnyának vezetője között. Az izraeli igazságügy-miniszter, Haim Ramon a katonai rádióban jelentette be, hogy célpontnak tekinti Kaled Mesalt, aki az izraeli álláspont szerint kitervelte és megrendelte az emberrablást. A Hamasz fegyveres szárnya és szövetségesei vállalták a felelősséget a vasárnapi rajtaütésért, melynek során két katonát megöltek, és Salitot elrabolták.

Telepest raboltak

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Hamaszhoz tartozó Népi Ellenállási Bizottságok, a vasárnapi akciót elkövető három szervezet egyike bejelentette, hogy elraboltak egy zsidó telepest is Ciszjordániában. Az izraeli rendőrség szóvivője korábban azt mondta, hogy a bejelentést komolyan vették, és egyre jobban tartanak attól, hogy igaznak bizonyul. A szerdai támadás miatt a szervezet a telepes megölésével fenyegetőzik, amit élőben közvetítenének a tévében. Kora délutáni sajtótájékoztatójukon be is mutatták a 18 éves Elijahu Aseri személyi igazolványát bizonyítékul elrablására.

Legutóbb 12 évvel ezelőtt raboltak el palesztinok izraeli katonát, akkor az izraeli-amerikai állampolgárságú Nachshon Waxman tizedes volt a túszuk. Akkor is izraeli börtönökben őrzött palesztin foglyok szabadon bocsátását kérték cserébe a katonáért. Izrael nem volt hajlandó tárgyalni az emberrablókkal, a kiszabadításáért indított akció azonban nem járt sikerrel, Waxmant fogvatartói meggyilkolták.