Izrael nem tárgyal, vagy mégis?

2006.07.03. 17:21
A Gilad Salit tizedest elrabló palesztin milicisták hétfőn alig egy napot adtak az izraeli félnek, hogy elkezdje az Izraelben bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását. Ha követelésük nem teljesül, „lezártnak tekintik az ügyet”. Izrael elutasította a tárgyalás lehetőségét, de közben készül a nem terrorista foglyok elengedésére.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök irodája hétfőn bejelentette, hogy nem enged a zsarolásának, írja az AP. A Gilad Salit tizedest fogvatartó palesztin milicisták hétfőn huszonnégy órás ultimátumot adtak Izraelnek. „Ha az ellenség nem teljesíti humanitárius követeléseinket, lezártnak kell tekintenünk az ügyet” – áll a milicisták közleményében.

A tizedes elrablása mögött álló három militáns csoport - a Hamasz al-Kasszam Brigádja, a Népi Ellenállási Bizottságok és az eddig ismeretlen Iszlám Hadsereg – helyi idő szerint kedd reggel 6-ig adott időt arra, hogy az Izraelben bebörtönzött palesztin foglyok közül ezret elengedjenek, különben „vállalniuk kell a következményeket”. A konfliktus kezdetén 400 nő és fiatalkorú szabadságát követelték cserébe azért, hogy információt nyújtsanak Salit hollétéről.

„Nem tárgyalunk a bebörtönzöttek szabadon bocsátásáról” – áll Olmert közleményében. Az izraeli hadsereg első embere, Dan Haluc vezérőrnagy hozzátette, hogy folytatják a harcot a katona kiszabadításáért. „Tudjuk, hogy kell elérni a felelősöket, ha Salit tizedest bántódás éri” – fogalmazott. A kormány vasárnapi ülésén Haluc kijelentette, hogy a hadművelet önmagában nem elég a katona kiszabadításához, ennek ellenére a titkosszolgálat vezetőjével egyetértésben úgy véli, Izrael nem tárgyalhat palesztin foglyok cseréjéről, jelentette az Arutz7.

A Hamasz-kormány szóvivője, Gazi Hamad elmondta, az ultimátum üzenet volt Izraelnek, hogy a katonai akció nem vezet sehova. „Ha folytatják naponta a gyilkolást és a támadást, nem kapják vissza a katonát sem élve, sem holtan. Ezt jelenti az üzenet” – fogalmazott a szóvivő.

Amir Perec izraeli védelmi miniszter figyelmeztette Damaszkuszt, hogy a tizedes elrablásáért Szíriát tartja felelősnek. A Hamasz egyik vezetője, Kaled Mesal jelenleg is Szíriában él száműzetésben. „Azt javaslom Basar Asszadnak, aki csukott szemmel próbálja figyelni az eseményeket, hogy nyissa ki a szemét, mert ő felel érte” – szólított afel Szíria elnökét a védelmi miniszter. Múlt héten az izraeli légierő repülőgépei berepültek Asszad nyári palotája fölé, hogy ezzel is nyomatékosítsák véleményüket.

Újabb fronton támadnak

Hétfőn, még a palesztinok ultimátumának közzététele előtt az izraeli hadsereg a Gázai övezet déli része után megtámadta a terület északi részét is. A páncélosokból és tüzérségi járművekből álló alakulatok több napja várakoztak a határon. A hétfői támadás célja az volt, hogy megtalálják a még a lakosságnál lévő robbanóanyagot, és felfedjenek további földalatti, titkos folyosókat, írja a Reuters.

Izrael a múlt hét szerdán indított offenzívát a Gázai övezet ellen, hogy így próbáljon nyomást gyakorolni a Hamasz-kormányra. Csütörtökön a kormány több tagját és a párt több tisztviselőjét is letartóztatták terrorizmus vádjával. A palesztin parlament hétfői rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság elé viszi az ügyet, az Izrael elleni vádirat előkészítésére külön bizottságot hoz létre.

Az Al Hayat című egyiptomi napilap hétfői számában arról számolt be, hogy az egyiptomi tárgyalódelegáció tagjai meglátogatták a Gázai övezetben Salit tizedest. A lap értesülései szerint a tizedes sebesüléseit, melyeket három lövedék okozott, egy palesztin orvos látta el.

Nő a káosz

A helyzet érzékenységét mutatja az is, hogy a hírügynökségi jelentések és az izraeli média beszámolói folyamatosan változó, akár egymásnak ellentmondó híreket közölnek. Míg hétfőn a palesztin milicisták ultimátumának merev elutasításáról szóltak a híradások, az AP szerint az izraeli állásfoglalásban a tárgyalás lehetősége is benne van. A Haaretz című izraeli napilap pedig már a terrorista bebörtönzöttek elengedéséről, és a Hamasszal való megállapodás lehetőségéről ír.

A Haaretz szerint tehát Izrael felkészült a megállapodásra a Hamasszal, és készen áll azoknak a palesztin foglyoknak az elengedésére, akik nem terrorcselekmény kitervelése vagy elkövetése miatt kerültek börtönbe. Ennek értelmében a Hamasz csütörtökön letartóztatott miniszterei például szabadlábra kerülnének. A hadsereg vezetői szerint azonban a felek álláspontja nem közeledett egymáshoz eléggé ahhoz, hogy reálissá váljon a megegyezés.