Totális háborúval fenyeget a Hezbollah

2006.07.15. 16:26
Szombat reggel az izraeli légierő folytatta támadásait libanoni célpontok ellen, utakat, üzemanyagraktárakat bombáztak, a Hezbollah fegyveresei pedig több tucat rakétát lőttek ki észak-izraeli városokra. Az izraeli haditengerészet pénteken eltűnt négy katonáját keresi Libanon partjainál, egyikük holttestét már megtalálták. Folytatódtak a harcok a Gázai övezetben is, Washington ötvenmillió dolláros segélyt ígért palesztin polgári lakosságnak. Az elmúlt napok összecsapásaiban 88 libanoni és 15 izraeli vesztette életét.

Az izraeli légierő szombaton újabb támadásokat intézett libanoni célpontok ellen, hidakat, üzemanyagraktárakat és benzinkutakat bombáztak az ország keleti és déli részén, írja az AP. Találat ért a szíriai határ közelében több rádió- és tévéantennát, valamint három hidat Bejrúttól délre. Bombázták a fő libanoni-szíriai határátkelő, Masznaa közelében is. A támadásban egy ember meghalt, közölte a libanoni rendőrség. A légicsapásban megrongálódott a nemzetközi autóút, az úttesten keletkezett hatalmas kráter miatt lehetetlenné vált az átkelő megközelítése.

Naszrallah kiemelt célpont

Teljesen megsemmisült egy izraeli légitámadásban az a kilencemeletes épület, amelyben a libanoni Hezbollah szervezet vezetőjének főhadiszállása volt Bejrút déli részén, jelentette szombaton az ANI hivatalos libanoni hírügynökség. A libanoni hadsereg előzőleg arról számolt be, hogy izraeli harci gépek szombat kora délután több hullámban támadták Bejrút déli elővárosát, amely a síita Hezbollah fellegvárának számít.

Az izraeli légierő és a haditengerészet péntek este már tűz alá vette a szóban forgó, Haret Hreik peremvárost, lerombolva a Hezbollahot vezető Haszan Naszrallah sejk lakását és irodáit. A gerillaszervezet vezetője sértetlenül túlélte a támadást, és "nyílt háborút" hirdetett meg a zsidó állam ellen. Egy izraeli miniszter szombaton közölte, hogy Izrael "az első alkalommal likvidálni fogja" Naszrallah sejket, akinek minden oka megvan arra, hogy Allahhoz imádkozzon.

"Nem élvezhet semmiféle védettséget. Az első adandó alkalommal likvidálni fogjuk" - jelentette ki Zeév Boim, a bevándorlók beilleszkedésével foglalkozó miniszter, akit Ehud Olmert kormányfő egyik bizalmasának tartanak. "Azt javaslom Naszrallahnak, hogy a legnagyobb buzgalommal imádkozzon Allahhoz" - tette hozzá.

Tűz alatt Tiberias

Több rakétát lőtt ki a libanoni síita Hezbollah gerillaszervezet szombaton az északkelet-izraeli Tiberias városára. Izraeli katonai források szerint legkevesebb három rakéta robbant Tiberiasban, a kereszténység egyik legszentebb helyén, közülük az egyik egy szálloda közelében, több személy sérülését okozva. Egészségügyi források öt rakétáról szóltak, amelyek közül kettő lakóövezetre hullott.

A Hezbollah katonai szárnya, az Iszlám Ellenállás a síita szervezet al-Manar televíziójában közzétett közleményben vállalta az akció elkövetését. Az ő állításuk szerint "több tucat" rakétát lőttek ki a városra. Az 1973-as közel-keleti háború óta ez volt az első eset, hogy rakétatámadás érte a libanoni határtól 35 kilométerrel délre fekvő várost.


Hezbollah-rakéták, civil áldozatok

A Hezbollah fegyveresei szombaton több tucat rakétát lőttek ki az észak-izraeli Naharia városára. Az izraeli hadsereg figyelmeztette a libanoni határ mentén fekvő Marvahin falu lakóit, hogy hagyják el otthonaikat, különben lerombolják a falut. Az ultimátum okáról nem érkezett jelentés, feltételezhető azonban, hogy a Hezbollah a polgári lakosság raktáraiban rejtette el fegyvereit és munícióját.

Szemtanúk szerint legkevesebb 12 libanoni lakos, köztük gyerekek és nők vesztették életüket szombaton Dél-Libanonban egy gépkocsioszlopot ért, feltehetően izraeli légi csapásban. A konvojban utazók az izraeli határ térségében található Marvahín falut elhagyva menekültek, amikor a falutól mintegy egy kilométerre, a határkerítés közelében támadás érte őket.

Órákkal korábban az izraeli hadsereg a határon át hangosbeszélőn a falu elhagyására szólította fel az ott lakókat, ellenkező esetre a település lerombolásával fenyegettek. A falu lakói saját beszámolójuk szerint először egy ghánai katonákból álló személyzettel működő ENSZ-békefenntartó állomásnál kerestek menedéket, de ott elutasították őket. ENSZ-békefenntartók részéről ezt egyelőre nem erősítették meg.

Az elmúlt 48 órában az izraeli légierő számos támadást intézett a hegyek között vezető nemzetközi útvonalra, amely a libanoni és a szíriai fővárost, Bejrútot és Damaszkuszt összeköti.

Bush és Putyin Szentpétervárról

Az Egyesült Államok és Oroszország egyformán aggódik az erőszak közel-keleti elharapódzása és a polgári áldozatok miatt, jelentette ki George Bush amerikai elnök Szentpéterváron szombaton, miután orosz vendéglátójával, Vlagyimir Putyinnal tárgyalt. Az amerikai elnök felszólította Szíriát, hogy fejtsen ki nyomást a libanoni Hezbollahra Izrael elleni támadásainak beszüntetésére. George Bush az iszlám radikális libanoni milíciát kárhoztatta a közel-keleti erőszak fellángolásáért.

"A legjobb módja az erőszak leállításának, ha a Hezbollah leteszi a fegyvert, és beszünteti Izrael elleni támadásait" - mondta Bush. Egyúttal felszólította Szíriát, hogy "vesse latba befolyását" ennek érdekében a libanoni síita milíciánál.

Putyin megalapozottnak mondta Izrael aggodalmait, megengedhetetlennek tartja továbbá emberek elrablását és csapások mérését egy ország területéről egy másikra politikai célok elérése érdekében. Az izraeli válaszcsapásra utalva kijelentette, hogy az erő alkalmazásának kiegyensúlyozottnak kell lennie, és a lehető leghamarabb véget kell vetni a vérontásnak.

Az erőszak elfajulása nem hoz semmilyen eredményt, mondta Putyin. "Megteszünk minden intézkedést nemcsak a hadműveletek leállítására, hanem olyan helyzet megteremtésére, amely kedvez Izrael biztonságának és egy független palesztin állam létrehozásának" - fogalmazott Putyin. Reményét fejezte ki, hogy a G8 (a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) ebben segíteni fog.

Az izraeli hadsereg szóvivője szombaton Jeruzsálemben jelentette be, hogy az elmúlt 24 órában 44 libanoni célpontot támadtak, ezek közt volt a Hezbollah főhadiszállása, az al-Manar televízió műsorszóró állomásai és irodái, valamint több híd is.

Eltűnt tengerészeket keresnek


Forrás: about.com

Az izraeli haditengerészet három katonáját keresi, akik pénteken tűntek el, mikor a hajójukba csapódott a Hezbollah egy rakétja Libanon partjainál. A Haaretz izraeli lap jelentése szerint a hadsereg megtalálta a negyedik eltűnt katona holttestét. A libanoni partoktól 16 kilométerre, Bejrút magasságában tartózkodó izraeli hadihajóra egy iráni gyártmányú rakéta csapódott be, közölte szombaton egy izraeli katonai szóvivő. A fedélzeten nyolcvanfős legénység tartózkodott. Szombatra virradóra a hajót az izraeli felségvizekre vontatták.

A Hezbollah péntek esti támadásában egy iráni gyártmányú C-802-as föld-tenger rakétát használtak fel, amely kínai technológia alapján készült. A száz kilométer hatótávolságú lövedék radarvezérlésű. A síita gerillaszervezet elsősorban Szíriából és Iránból szerzi be fegyvereit. A megrongálódott izraeli korvett Szaar-5 típusú volt.

Egy magas rangú izraeli hírszerzési tisztviselő szombati közlése szerint iráni katonák segédkeztek az izraeli hajót eltaláló rakéta kilövésében. Az információ érzékenysége miatt név nélkül nyilatkozó szakember szerint mintegy száz iráni katona tartózkodik Libanonban és segít a Hezbollahnak a radarvezérlésű iráni rakéták indításában.

A tisztviselő elmondta azt is, hogy a Hezbollah rendelkezik olyan, 100 és 200 kilométer közötti hatótávolságú rakétákkal, amelyek a libanoni határtól 125 kilométerre fekvő Tel-Avivot is elérhetik. Hozzátette, hogy a síita milíciának legfeljebb húsz ilyen rakétája van.

Civil - feltehetően egyiptomi - hajót talált el egy izraeli hadihajóra kilőtt rakéta, közölte az izraeli hadsereg szombat hajnalban. A szóvivő szerint a hajó fedélzetén tartózkodókat feltehetően kimenekítették, nem tudni, vannak-e sebesültek.

Nő az áldozatok száma

Az offenzíva kezdete óta 88 libanoni halt meg, legtöbbjük civil. Az elmúlt napokban 11 izraeli katona és négy polgári lakos vesztette életét Izraelben, a három eltűnt haditengerész további veszteségeket jelenthet.

Izrael szerdán indított offenzívát Libanonban, miután a kormányban is szerepet vállaló, és Irán támogatását élvező Hezbollah síita szélsőséges párt terroristái reggel rakétákkal lőtték Észak-Izraelt, majd a Golán-fennsík, illetve a vitatott hovatartozású Síba-farmok térségében az országba behatoltak, és három izraeli katonát megöltek, két katonát - Ehud Goldwassert és Eldad Regevet - elraboltak. Két héttel korábban a palesztin kormánypárt, a Hamász milicistái a Gázai övezet határában elrabolták az izraeli hadsereg egy tizedesét, Gilad Salitot.

Mindhárom katona fogságban van, az izraeli vezérkari főnök szerint életben vannak. „Él és egészségileg "elfogadható" állapotban van a Gázai övezet közelében és az izraeli–libanoni határon elrabolt három izraeli katona. Többet nem áll módomban mondani” - jelentette be péntek este Dan Haluc izraeli vezérkari főnök. Arra nem tért ki, honnan származnak értesülései, és hol tartják fogva a katonákat.

Salit tizedes elrablása, a konfliktus kiterjedése

június 25. vasárnap
Gilad Salit tizedest fogságba ejtik palesztin milicisták a Gázai övezet határán.

június 26. hétfő
Az elrablók Izraelben bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását követelik, az izraeli hadsereg körülveszi Gázát.

június 27. kedd
A milicisták 400 fogoly szabadságáért cserébe engednék el Salit tizedest

június 28. szerda
Az izraeli hadsereg légicsapást mér, majd bevonul a Gázai övezet déli részére. Már két izraeli túsz élete van a milicisták kezében.

június 29. csütörtök
Izrael őrizetbe veszi a kormányzó Hamász 20 parlamenti képviselőit és 8 miniszterét. Megtalálják az elrabolt telepes, Elijahu Aseri holttestét.

július 1. szombat
Az elrablók 1000 palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását követelik.

július 3. hétfő
A palesztin milicisták 24 órás ultimátumot adnak Izraelnek.

július 4. kedd
Izrael nem enged a zsarolásnak, információi szerint Salit tizedes még életben van. A Hamász fegyvereseinek rakétája csapódik be Askelon belvárosába.

július 5. szerda Az izraeli kormány "biztonsági zóna" kialakításáról dönt a Gázai övezetben, azaz egy évvel a kivonulás után ismét megszállja az övezet egyes részeit, hogy megvédje a közeli izraeli városokat a terroristák rakétatámadásaitól.

július 6. csütörtök Izrael elfoglal több, egy éve kiürített egykori zsidó telepet a Gázai vezet északi részén. A légitámadásokban és a tüzérségi csapásokban legalább 12 palesztin veszti életét.

július 7. péntek Fokozódnak az összecsapások, a légitámadásokra rakétatámadásokkal felelnek a palesztin terroristák. Igaz, az izraeliek egy nap alatt 26 terroristával végeznek.

július 11. kedd A palesztin-izraeli konfliktusba beleszól Mahmúd Ahmadinezsád, Irán a holokausztról vallott sajátos nézeteiről és az atomenergia iránti elkötelezettségéről ismert elnöke is. Mint mondta, fokozódik a muzulmán nemzetek dühe.

július 12. szerda Rakétatámadást indít Izrael ellen az Irán és Szíria támogatását élvező szélsőséges síita párt, a Hezbollah terrorcsoportja. A Libanonból támadó terroristák két izraeli katonát el is rabolnak. Izrael válaszcsapást indít, légiereje hidakat, utakat, terrorista állásokat bombáz, miközben több ezer katona szárazföldi inváziót indít.

július 13. csütörtök Libanon azonnali és átfogó tűzszünetet kért, miután Izrael Bejrút egy déli kerületének evakuálására szólította fel. Libanon légi és tengeri blokád alatt van. A Hezbollah fegyveresei közben rakétákkal lőnek észak-izraeli városokat. Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az USA megvétózta az Izrael elleni BT-határozatot.

július 14. péntek Romokban a bejrúti reptér, Izrael továbbra is Libanon infrastruktúráját bombázza. A Hezbollah több tucat rakétát lő ki észak-izraeli városokra. Az ENSZ BT megkezdi tanácskozását. Izrael kivonul a Gázai övezet közepéről, de teljes készültségben marad.

Izrael pénteken a bejrúti repteret és főutakat bombázott, ez volt az elmúlt 24 év legintenzívebb támadása libanoni célpontok ellen. Izrael csapást mért arra a síiták lakta dél-bejrúti negyedre, ahol a Hezbollah főhadiszállása is található. A Hezbollah vezére megúszta a támadást, sőt totális háborúval fenyegette meg Izraelt. „Nyílt háborút akartak, mi készen állunk rá” – mondta Hasszán Naszrallah. Kilátásba helyezte, hogy a zsidó állam még távolabbi területeit is támadják majd.

Folytatódnak a harcok a Gázai övezetben

Két palesztin életét vesztette és nyolc ember megsérült egy felrobbanó és összeomló háznál, amelyre izraeli harci helikopter lőtt ki legalább egy rakétát szombat délelőtt Gáza városában, közölték szemtanúk és egészségügyi források. Az izraeli fegyveres erők megerősítették a támadás hírét. A hadsereg és palesztin szemtanúk beszámolója szerint az épületben a Hamász fegyveres szárnyának tagjai éppen rakétákat készítettek. A ház a rakétagyártó műhelyen kívül robbanóanyagok tárolására is szolgált. "A robbanás igen nagy volt az odabenn tárolt jelentős mennyiségű robbanószer miatt" - mondta a katonai szóvivő.

Izraeli légi csapás érte szombatra virradóra a palesztin gazdasági minisztérium gázai épületét, amely kigyulladt, de senki nem sérült meg, közölték palesztin biztonsági források. Az izraeli hadsereg közölte, célzott légi csapást intézett a Hamász radikális palesztin mozgalom vezette kormány minisztériuma ellen.

Washington ötvenmillió dolláros segélyt ígért palesztin polgári személyeknek, akiket sújtanak az izraeli–palesztin harci cselekmények. David Welch, közel-keleti ügyekben illetékes külügyi államtitkár jelentette be ezt pénteken a ciszjordániai Rámalláhban, miután találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Az amerikai adományozó nem közvetlenül juttatja el a segélyt a palesztin lakossághoz, hanem a palesztin menekültek gondozásáért felelős ENSZ-segélyszervezeten (UNRWA) keresztül. Welch nyugalomra, a helyzet normalizálására szólította fel mindkét felet rámalláhi sajtóértekezletén.

Megosztott az Arab Liga

Rendkívüli ülésre ültek össze az Arab Liga külügyminiszterei szombaton Kairóban, hogy megvitassák a Libanon elleni, egyre kiterjedtebb izraeli offenzívát. Fauzi Szallúh libanoni külügyminiszter határozattervezetet nyújtott be a 22 tagú nemzetközi szervezet képviselői elé, amely követeli az izraeli hadműveletek leállítását és támogatja Libanon jogát "a megszállással szembeni ellenállásra minden ligitim eszközzel". A tervezet szövegében szerepel az is, hogy az Arab Liga követelje az izraeli börtönökben fogva tartott foglyok és őrizetesek szabadon engedését, és hogy a szervezet fejezze ki támogatását Libanon joga mellett, hogy "kiszabadítsa őket bármely legitim eszközzel".

Nevük elhallgatását kérő résztvevők véleménye szerint a zárt ülés keretében zajló tanácskozáson nem fognak egyhangúan határozatot elfogadni, mert megakadályozza ezt a küldöttségek közötti nézetletérés a Hezbollah Izrael elleni támadásainak megítélésében. A Hezbollah támadásait elítélők csoportjának élén Szaúd al-Fejszál szaúd-arábiai külügyminiszter áll, aki "váratlannak, oda nem illőnek és felelőtlennek" nevezte a gerillák támadásait.

A források szerint Szaúd-Arábia mögött sorakozott fel a vitában többek között Egyiptom, Jordánia, Irak, és a Palesztin Hatóság. A másik tábor, élén a szíriai diplomácia vezetőjével, Valid Moallemmel védelmébe vette a Hezbollahot, amely szerintük "a nemzetközi határozatokkal és az ENSZ alapokmányával összhangban álló ellenálló tevékenységet folytat".

Diplomáciai egyeztetések

A palesztin elnök Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel telefonon tárgyalt pénteken. Biztosította az amerikai diplomácia vezetőjét, hogy minden tőle telhetőt megtesz a gázai övezeti válság megoldásáért.

Az amerikai külügyminiszter pénteken felhívta Ehud Olmert izraeli miniszterelnököt, és megbeszélést folytatott Fuád Szinjóra libanoni kormányfővel is, jelentette be Washingtonban a külügyi szóvivő. Rice arra kérte a Palesztin Hatóság elnökét, valamint az izraeli és a libanoni miniszterelnököt, hogy támogassák az ENSZ jószolgálati tevékenységét a térségben, mondta Sean McCormack. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton folytatja a tárgyalást.

Szíria támogatásáról biztosította a Hezbollahot

Szíria támogatni fogja szövetségeseit, a Hezbollahot és Libanont az izraeli támadásokkal szemben, közölte pénteken a kormányzó Baasz párt. "A szíriai nép kész maradéktalan támogatást nyújtani a libanoni népnek hősies ellenállásában, hogy rendíthetetlenül szembeszálljon a barbár izraeli agresszióval és bűntettekkel" - áll a Szíriát 1963 óta irányító párt országos vezetősége pénteken kiadott közleményében.

Ehud Barak volt munkapárti izraeli kormányfő nem zárta ki, hogy az izraeli csapások Szíriára is kiterjedhetnek, de reményét fejezte ki, hogy "erre nem lesz szükség". A Welt am Sonntag című német lapban vasárnap megjelenő interjúban Barak leszögezte, a szíriaiak támogatják a Hamász radikális palesztin mozgalmat a Gázai övezetben, és logisztikai támogatást nyújtanak a Hezbollahnak is. Barak, akinek a miniszterelnöksége alatt 2000 májusában az izraeli hadsereg kivonult a 18 éven át megszállva tartott Dél-Libanonból, úgy ítélte meg, hogy a mostani offenzíva nem vezet megszálláshoz. "Erőink ugyanakkor képesek mindent megtenni annak érdekében, hogy világos üzenetet küldjünk a Hezbollahnak és a libanoni kormánynak" - fogalmazott.