Pár órára Cheney lett az Egyesült Államok elnöke

2007.07.21. 15:56
Szombaton reggel George W. Bush átadta az elnöki hatalmat helyettesének, Dick Cheney-nek. Az elnököt ugyanis egy rutin szűrővizsgálat idejére elaltatták, a vastagbéltükrözés alatt így az alelnök kezében volt a nagyhatalom irányítása.

George W. Bush szombaton reggel néhány órára átruházta elnöki jogköreit Dick Cheney alelnökre. Az elnök vastagbéltükrözésesn esett át, amelyet a Camp David-i elnöki üdülőben végeznek el rajta, jelentette be a washingtoni Fehér Ház. A vastagbélrák kiszűrésére használt, nem túl kellemes eljárást általában altatásban végzik az orovosok, így a 61 éves elnököt is aneszteziológus vette először kezelésbe.

Bush egy kézjegyével ellátott, a szenátusnak címzett levélben adta át hatalmát arra az időre, míg magához nem tér az altatásból. Az elnöki hatalom visszavételét az újabb, Bush szignóval küldött levél jelzi. Dick Cheney marylandi otthonában töltötte ideiglenes elnöksége óráit, jelentette a Reuters.


Bush és alelnöke

A jogalapot az alkotmány 25. módosításának 3. paragrafusa jelentette, amely a hatalom önkéntes átadásáról rendelkezik arra az esetre, ha az elnök nem képes ellátni kötelezettségeit, mondta Scott Stanzel szóvivő.

Ilyen esetre mindössze kétszer volt példa az Egyesült Államok történetében: 2002-ben, amikor Bush elnök hasonló orvosi beavatkozáson esett át, és 1985 júliusában, amikor Ronald Reagan akkori elnökön vastagbélrákműtétet hajtottak végre.

Bush vastagbeléből két jóindulatú polipot távolítottak el még elnökké választása előtt - 1998 júliusában és 1999 decemberében -, a 2002-es béltükrözés nem tárt fel daganatos elváltozást, de orvosai szerint szükség van a rendszeres szűrésre.