Lánya szerint Huszein él

2003.06.15. 16:59
Bár hónapok óta nem hallott apjáról Ragda Huszein szerint Szaddám életben van. A diktátor lánya nem kér menedékjogot Nagy-Britanniában, feltehetőleg az Egyesült Arab Emírségekben telepedik le.
Jóllehet utoljára a háború előtt hallott róla, Szaddám Huszein lánya szerint az iraki diktátor életben van, írja a Sunday Times. A 36 éves Ragda Huszein a lapnak adott telefoninterjújában elmondta, jelenleg nincs kapcsolatban apjával és két fiútestvérével, Udájjal és Kuszájjal.

Ragda és húga, valamint gyermekeik kis híján odavesztek a háború első éjszakáján, amikor az amerikaiak rakétatámadást intéztek a család egyik farmja ellen. A birtokra tíz rakéta hullott; a támadást óvóhelyen vészelték át.

Nem kérnek menedékjogot

Ragda Huszein nem tervezi, hogy Nagy-Britanniában folyamodjon menedékjogért, mondta el a Timesnak. Az értesülést a Sun című bulvárlap közölte nemrégiben, a brit hatóságok nem zárkóztak el egyértelműen a felvetéstől. A Huszein lány szerint ez azonban "politikailag lehetetlen lenne". A Times szerint Ragda és húga az Egyesült Arab Emírségekben telepedhet le.

Huszein lánya tagadta, hogy ő és húga eltávolodtak volna Szaddám Huszeintől, miután férjeiket néhány éve kivégezték. Huszein két veje, a fegyverkezési programot vezető Kamel Haszan és fivére, Szaddám Kamel Huszein 1995-ben szökött meg Irakból. A két katonatiszttől a nyugati hírszerzések fontos információkat reméltek.

A két férfit azonban visszacsalták Irakba, és kivégezték őket. Előtte Huszein két lányát arra kényszerítették, váljanak el tőlük.