Letartóztatnák a lázongó síiták vezérét

2004.04.05. 17:50
Gyilkosság vádjával körözi Moktada Szádrt az iraki rendőrség. Egy iraki bíró az amerikaiak szerint már hónapokkal ezelőtt letartóztatási parancsot adott ki a két napja tartó lázongások vezére ellen. Szádr hívei hét amerikai és egy salvadori katonával végeztek, az összecsapásokban 52 iraki is életét vesztette. Kedden már helikoptereket is bevetettek Bagdadban.
Letartóztatási parancsot adtak ki Moktada asz-Szádr síita vallási vezető ellen - jelentette az AP. A két napja tartó lázongásokat szító Szádr egy iraki bíró vádjai szerint meggyilkolta egy paptársát. Az amerikai hatóságok titokban kívánják tartani Szádr letartóztatásának időpontját.

Egy az AP-nek nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint a letartóztatási parancsot hónapokkal ezelőtt adták ki. Arról nem kívánt tájékoztatást adni, hogy eddig miért nem tartóztatták le a radikális vezetőt.

Tűzharc Bagdadban

Szádr hívei két napja lázonganak a vezető kabinetfőnökének letartóztatása miatt, kedden az amerikai hadsereg helikopterekről lőtt a tüntetők közé Bagdad síita szegénynegyedében - jelentette a BBC. Szádrvárosban már hétfőn zavargások törtek ki, az amerikai parancsnokság tájékoztatása szerint az összecsapásokban hét amerikai katona is életét vesztette.

Ötvenkilenc halott a hétfői harcokban

Kórházi források szerint az összecsapásoknak 32 iraki áldozata volt - írja a BBC. Három másik városban is zavargások törtek ki, Nedzsefben a hivatalos adatok szerint húsz iraki és egy salvadori katona vesztette életét.

A zavargások azután törtek ki, hogy az amerikai hatóságok letartóztatták Moktada asz-Szádr, a legradikálisabb síita vallási vezető kabinetfőnökét.

Lángolt a katonai jármű

A BBC jelentése szerint kedden folytatódtak az összecsapások. Az amerikai helikopterek Szádr feketeruhás fegyveres milíciájának katonáira nyitottak tüzet. Jelentések szerint egy amerikai harcjárművet felgyújtottak, áldozatokról eddig nem érkezett jelentés.

Egy szemtanú elmondása szerint a tűzharc azután tört ki, hogy fegyveresek megtámadtak egy amerikai konvojt - jelentette az AFP. Meg nem erősített jelentések szerint a lázadókhoz az amerikai hatóságok támogatását élvező félkatonai szervezetek is csatlakoztak.

Moktada asz-Szádr hívei már hétfőn is véres összecsapásokat kezdtek, a szádrvárosi tüntetés során orvlövészek hét amerikai katonával végeztek. A radikális vezér hívei egy hete lázadoznak, miután az amerikai hatóságok betiltották Szádr napilapját.

A szunnitákkal is harcolnak

A síiták kezdetben üdvözölték az amerikai megszállást, mivel az véget vetett a szunnita kisebbség uralmának. Szádr azonban az utóbbi időben a megszállás egyik fő ellenzője lett.

Az amerikai hadsereg a síiták mellett a szunniták ellenállását is megpróbálja letörni. Fallúdzsát, az ellenállók központját ezerkétszáz tengerészgyalogos vette körbe. A városban a múlt héten brutálisan meglincseltek négy amerikai civilt.