Terrorra szólítja híveit az iraki síita vezér

2004.04.04. 22:03
Fegyveres harcra szólította híveit a legradikálisabb iraki síita vezető. A többségi lakosság szellemi vezére, az-Szisztani nagyajatolláh ezzel szemben nyugalomra intette követőit.
"Terrorizálni" kell az ellenséget - szólította fegyveres harcra híveit Moktada Szadr, a legradikálisabb iraki síita vezető. Szadr kabinetfőnökének letartóztatása után zavargások törtek ki Nedzsefben, a spanyol békefenntartók tüzet nyitottak a tüntetőkre, húszan meghaltak, legalább kétszázan megsebesültek. Az összecsapásokban két salvadori katona is életét vesztette.

A korábbi jelentések négy katona haláláról szóltak.

Más utat kell választani a cselekvéshez

A tüntetők kövekkel támadták a spanyol hadsereg és a velük együtt szolgálatot teljesítő latin-amerikai katonák nedzsefi szálláshelyét, a táborőrség erre válaszolva nyitott tüzet - jelentette a BBC.

Szadr szerint "hiábavalóvá váltak" a tüntetések, a "cselekvés más útjait, más formáit" kell megtalálni.

Szadrral szemben az iraki síiták szellemi vezére, a korábban szintén radikális nyilatkozatokat tevő asz-Szisztani nagyajatolláh nyugalomra szólította híveit. A vallási vezető környezetéből származó hírek szerint az ajatolláh arra kérte a hívőket, hogy "agresszió esetén ne válaszoljanak a megszálló erőknek".