Gyógyult sebek nehezíthetik Hedvig helyzetét

2006.09.13. 16:15
Panaszt tesz a szlovák rendőrség ellen Gál Gábor, a nyitrai egyetemista lány ügyvédje, ettől kezdve csak reménykedni tud, hogy folytatják a bűnvádi eljárást, és elkapják a tetteseket. A hétfőig lefolytatott eljárásról az Index megkérdezett egy pszichiátert, aki ugyan nem ismeri az ügy minden részletét, de szerinte egy alkalom elég lehet az emlékek felfrissítésére. A megkérdezett igazságügyi orvos szakértő szintén nem látta saját szemével M. Hedviget, de tapasztalatai alapján megerősítette, hogy 10 nap alatt a sérülések lényeges javuláson mehettek át, így egyre nehezebb megállapítani az idegenkezűséget.

„Reméljük, hogy folytatni fogják a bűnvádi eljárást, és elkapják a tetteseket” – mondta az Indexnek Gál Gábor, a nyitrai egyetemista lány ügyvédje a Magyar Koalíció Pártjának képviselője, a szlovák parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke a hétfőn leállított nyomozással kapcsolatban. Hozzátette, hogy panaszt tesznek az eljárás leállítása ellen, valamint a rendőrség ellen is, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy M. Hedviget szombaton 6 órán keresztül hallgatták ki, és megpróbálták őt rávenni vallomása visszavonására.

Gál Gábor új írásszakértői véleményt is kér, hiszen a már elkészült véleményhez nem is kértek friss írásmintát a 23 éves lánytól, azt azonban nem tudja, mikorra várhatóak az eredmények. A hazugságvizsgálat kérdése egyelőre nem téma, csak akkor merül fel majd újra, ha elindítják a nyomozást, magyarázta Gál.


M. Hedvig azon a bizonyos napon
(Forrás: Új Szó)

Nehezíti a vallomása mellett továbbra is kitartó lány helyzetét, hogy az orvos szakértő, akinek véleménye alapján döntenek a hatóságok, nem tartja bizonyítottnak M. Hedvig sérüléseiről szóló vallomását. „Sajnos nem készültek fotók a támadás után minden sérüléséről” – mondta Gál Gábor, így 10 nap elteltével, mikor a vizsgálatot végül elvégezték, már egészen másképp néztek ki a sebek és a zúzódások.

„Lemérte a véraláfutásokat a combomon, és azt firtatta, hogyhogy már nincs annyi kék foltom, amennyi a jegyzőkönyvekben szerepel” – számolt be M. Hedvig a vizsgálat menetéről az Új Szónak adott keddi nyilatkozatában. Elmesélte azt is, hogy a kórház elhagyása után, hétfőn rögtön elment a körzeti orvoshoz, aki „előírt valamit, hogy a véraláfutások könnyebben felszívódjanak”.

10 nap alatt sokat változhatnak a sérülések

Magyarországon az a leggyakoribb, hogy az orvos szakértők személyes vizsgálat nélkül, csak az iratok alapján alakítják ki véleményüket, mesélte Fülöp Zoltán igazságügyi orvos szakértő az Indexnek. Elmondta azt is, hogy egy beteg kórházba érkezésekor dokumentálják a sérüléseket, és ha fennáll bűncselekmény gyanúja, akkor látleletet is vesznek fel. Ezek azok az iratok, amelyeket az orvos szakértő a tanúvallomás mellett kézhez kap, így akár látatlanban is véleményt tud alkotni. Előfordulhat persze az is, hogy azonnal szakértőt rendelnek ki, de ez ritka.

Fülöp kifejtette, hogy 10 nap elteltével természetesen számos sérülés máshogy néz ki, mint közvetlenül a keletkezés után. Így például egy lágyrész zúzódás 8 napon belül gyógyul, akárcsak egy enyhébb agyrázkódás, ennek súlyosabb esetei azért 10 nap múlva is produkálnak hányásos, fejfájásos tüneteket.

Az orvos szakértő az esetek legnagyobb részében azt is meg tudja állapítani, hogy a sérüléseket idegenkezűség okozta, vagy a sérült saját maga. Ez kiderül a sérülések jellegéből, elhelyezkedéséből, nyomai lehetnek a védekezésnek is, melyeket együttesen vetnek össze a tanúvallomással. Fülöp szerint a következtetés nem mindig egyszerű és egyértelmű, de valószínűsíteni majdnem mindig lehetséges.

Előszedhetőek az elfelejtett emlékek


További képek
(Forrás: Új Szó)

Kalinák belügyminiszter kedden kifejtett álláspontja szerint M. Hedvig vallomásai ellentmondásosak. A lány a vele készített interjúban elmesélte, hogy a szombati rendőrségi kihallgatás után, amikor megkérdőjelezték állításait, hétfőn elment egy pszichológushoz. „Az ő segítségével sok mindent sikerült felelevenítenem” – fogalmazott az interjúban. Elmondta azt is, hogy addigra már megpróbálta elfelejteni a történteket, túl lenni rajta.

Létezik a korábbi élmények felelevenítésére speciális terápia, a nyolcvanas évek óta gyakori az alkalmazása, mondta el az Indexnek Pintér Endre igazságügyi elmeorvos. A szakértő szerint a nyitrai magyar lány esetében elvileg három lehetőség létezik. Előfordulhat, hogy mindenre emlékszik, csak belső indíttatásból vagy külső behatásra megpróbálja magát érdekesebbé tenni. Elképzelhető az is, hogy a verés miatt sokkot kapott, és csak a pszichológus segítségével sikerült felidéznie a történteket. A harmadik elvi lehetőség, hogy személyiségéből adódóan túlreagálta az átélt szélsőséges helyzetet, így pontatlanul emlékszik a részleteire.

Egy beszélgetés a pszichológussal ugyan nem túlságosan alapos, ugyanakkor elég lehet arra, hogy felszínre hozza az elfelejtettnek hitt eseményeket, magyarázta Pintér.

Két szemtanú vall Hedvig ellen

A hirado.hu szlovák sajtóértesülésekre hivatkozva két szemtanú beszámolójáról ír, akik a szlovák kormány álláspontját támasztják alá, miszerint nem is verték meg a magyar származású egyetemista lányt.

Nyilatkozott a nyitrai kórház traumatológiai osztályának az az orvosa, aki röviddel a támadás után megvizsgálta a lányt. A névtelenséget kérő doktor azt állítja, hogy kezdettől fogva gyanús volt számára az eset, és hamar rájött, hogy a lány csak kitalálta a történetet.

Semmi furcsát nem látott a Nyitrán állítólag megvert magyar diáklányon az a nő sem, aki az említett reggelen, augusztus 25-én találkozott az éppen vizsgájára tartó 23 éves egyetemistával. A 32 éves szemtanú saját állítása szerint húsz méterrel a lány mögött haladt, mikor arra lett figyelmes, hogy az leveszi a cipőjét, a járda szélén hagyja, majd nyugodtan továbbmegy.

Az egyik közeli cégnél dolgozó nő azt nyilatkozta, hogy egy kollégája is látta a fiatal diákot, sőt, azt is értelmezni próbálták, hogy miért vehette le a cipőjét. "Nem értettük ezt. Nem volt semmi baja, nem volt semmilyen sérülése, a kollégám szerint sem, aki éppen ezért nem is szentelt neki figyelmet. Aztán a hírekben hallottam azokról a cipőkről, és megértettem, hogy reggel tulajdonképpen a diáklánnyal találkoztunk" - mondta a nő.

A nyitrai lány ismét megerősítette, hogy miután lerúgta a cipőjét, találkozott két nővel. A lány elmondása szerint azután vette le a lábbeliket, hogy megverték, de hiába találkozott a nőkkel, nem álltak meg segíteni. A szemtanú most azt mondta, nem látott rajta semmilyen sérülést.