Huszein elfogása nem változtat a helyzeten

2003.12.15. 14:23
Legfeljebb propagandaértéke lehet Szaddám Huszein elfogásának. A diktátor nem irányította az amerikaiak elleni akciókat, mi több, azok nagy részét nem is hívei követték el - vélekedik Tálas Péter. A biztonságpolitikai szakértő szerint ha irakiak döntenek Huszeinről, elfogadható a halálos ítélet.
"Jelképes dolog" Huszein elfogása - nyilatkozta az Indexnek Tálas Péter biztonságpolitikai elemző, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője. Mint mondta, az amerikaiakat folyamatosan támadó ellenállók jelentős része nem Huszein-hívő Baath párti harcos, legalább négy-öt különböző csoport felelős az akciókért.

Huszein amúgy sem irányíthatta az ellenállást három négyzetmáteres rejtekéből - vélekedett Tálas. Összességében a diktátor elfogása némileg visszafoghatja a támadásokat, "de a helyzeten, a megszállás rendszerén alapvetően nem változtat" - mondta az Indexnek a szakértő. Tálas azt is kizártnak tartja, hogy a megváltozzon a háborút ellenző országok eddigi álláspontja. Számukra ugyanis nem Huszein elfogása, hanem a háború jogalapja, elindításának módja volt kérdéses - mondta.

A háború ugyanakkor kiváló propagandaeszköz mind az amerikaiak, mind az újraválasztásért küzdő Bush számára. Tálas épp ezért nem tartja kizártnak, hogy a volt diktátor peréből hatalmas médiaesemény lesz. A szakértő elhibázott lépésnek tartaná, ha Huszeint nem Irakban állítanák bíróság elé, ahogy azt is, ha az iraki kormányzótanács szándékai szerint zárt tárgyaláson ítélnék el. "Ez könnyen mártírt faraghatna" Huszeinből - nyilatkozta az Indexnek.

Tálas ugyanakkor elfogadhatónak tartaná a diktátor halálos ítéletét. Fontosnak tartja azonban, hogy a diktátorral "saját társadalma számoljon el". Ha tehát Huszeint nyílt tárgyaláson, irakiak, egy korrekt perben ítélnék el, "ízléstől függetlenül" el kell fogadni az ítéletet.