Csak találgatják, miért távozott a CIA igazgatója

2004.06.04. 11:10
Fellendülhet az összeesküvéselméletgyártó-ipar George Tenet távozása után. A CIA igazgatójának váratlan bejelentése számos találgatásra ad okot, melyre csak ráerősít, hogy a titkosszolgálat kémtevékenységért felelős igazgatóhelyettese is lemond. James Pavitt a hivatalos források szerint hónapokkal ezelőtt tervezte meg távozását, az nincs összefüggésben az igazgató lemondásával. Tenet családi okokra hivatkozott, de távozása a Bush-kormány több tagjának is megkönnyebbülést jelenthet.
Csak találgatni tudják George Tenet visszavonulásának valódi okait az amerikai politikai elemzők. A CIA igazgatója Bush közlése szerint személyes okokból mondott le posztjáról. Ugyanakkor a titkosszolgálatot három a közeljövőben megjelenő jelentés is súlyosan elmarasztalja - írja a New York Times.

Drámaian gyors döntés

A második legtovább szolgáló topkém
George Tenet hét éves szolgálati idejével - az igazgató július 11-i hatállyal, beiktatása hetedik évfordulóján távozik posztjáról - a CIA történetének második leghosszabb ideig regnáló vezetője volt. A CIA vezetése kimerítő és embert próbáló feladat, ráadásul Tenet idején követték el az Egyesült Államok történetének legnagyobb terrortámadása és az iraki fegyverbotrány is. Tenet felesége már régóta távozásra kérte férjét, Tenet maga is többször bejelentette már szándékát. Legutóbb decemberben csak Bush személyes győzködése enyhítette meg Tenetnét, az elnök telefonon közölte az asszonnyal, hogy szüksége van férje szolgálatára. Tenetnél hosszabb ideig csak a később a külügyminiszteri posztot is betöltő Allen W. Dulles szolgált a CIA élén. A később a washingtoni reptérnek is nevét adó politikus nyolc év kilenc havi szolgálat után hagyta ott a hírszerzést.

Tenet távozása drámaian gyors volt. Bár az igazgató, baráti köre szerint, már régebb óta tervezte a lemondást, Bush eddig mindig rábeszélte a maradásra. Szerda esti magánbeszélgetésükön azonban a család egy közeli barátja szerint Tenet meggyőzte az elnököt, hogy a családi béke érdekében el kell hagynia hivatalát. Az igazgatót nagyon kimerítette a szeptember 11-i terrortámadások óta tartó állandó nyomás - mondta el a családi barát a New York Timesnak.

Tenet távozása még Bush közeli környezetét is meglephette. Az elnök csütörtök reggel még John Howard ausztrál miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatót. Annak végeztével magához hívta pár közeli munkatársát - Cheney alelnököt, Powell külügyminisztert (a CIA hivatalosan a külügyminisztérium alá tartozik), Conoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadót, illetve a Fehér Ház hivatali főnökét és kommunikációs igazgatóját - és tájékoztatta őket Tenet lemondásáról. A bejelentést az elnöki helikopter felé tartva, egy pillantra megállva tette meg a Fehér Ház gyepén, majd elindult olaszországi látogatására.

Nem menekült a kritikától

A bejelentés váratlansága azonnali találgatásokat eredményezett. Többek ugyan hitelesnek fogadják el a családi okokra hivatkozást - ismerői szerint Tenet felesége már régebb óta kéri férjét a hivatal feladására -, többen azonban összefüggést látnak a CIA az elmúlt három évben elkövetett hibáit feltáró jelentések közeli nyilvánosságra kerülésével.

Hamarosan a szenátus az iraki tömegpusztító fegyverek kérdésével foglalkozó bizottsága, a CIA iraki fő fegyverzetellenőre és a szeptember 11-ét megelőző elhárítási munkát vizsgáló független bizottság is a titkosszolgálatot elmarasztaló jelentéseket tesz közzé. Ugyanakkor többen is hangsúlyozzák, hogy Tenet már korábban is tudhatott a jelentések tartalmáról, így lemondásával sem kellett volna eddig várnia. "Már hónapok óta tervezte a lemondását, ha az elmarasztalás bármilyen szerepet játszana távozásában, már rég megtette volna" - vélte a Timesnak David Boren. Az egykori demokrata szenátor Tenet mentora volt, csütörtökön személyesen is beszélt a távozó igazgatóval.

Ha valóban a kritikák miatt mondott volna le, Tenet feltehetően nem várta volna meg, hogy vallomást kelljen tennie mind a szeptember 11-ét, mind az iraki fegyverbotrányt vizsgáló bizottság előtt - vélekedett több washingtoni forrás is.

Könnyeket azért nem hullatnak

Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy Tenet távozásával nagy terhet vehet le Bush válláról. Az elnök a sokasodó kritikák ellenére sem kívánt senkit felelősként megnevezni az iraki háborút indokló fegyverdosszié tévedései miatt. A felelősséghárítás pedig egyre nagyobb terhet jelentett az újraválasztásért küzdő elnök számára. Tenet távozása legalábbis egy időre elhalaszthatja a problémát.

Pont ugyanezen okokból várható, hogy Bush a távozó igazgató utódjának kinevezését sem fogja elsietni. Az elnöknek semmi esetre sincs arra szüksége, hogy a kinevezés körüli vitákban a választás előtt újra hangsúlyosan előtérbe kerüljön a fegyverbotrány. A kormányzat megkönnyebbülésére utalhat az is, hogy Dick Cheney alelnök ugyan közleményében Tenet "kiváló munkájáról" beszélt, a búcsúüzenet alig hárommondatosra sikeredett. "Könnyeket biztos nem hullattak" - jegyezte meg cinikusan a Timesnak Richard Shelby alabamai republikánus szenátor, Tenet egyik legharcosabb kritikusa. Cheney alelnök az iraki háborút megelőzően gyakorta összetűzésbe keveredett Tenettel, mivel a CIA igazgatója nem vette készpénznek az alelnök kedvenc irakijától, a most kémkedéssel vádolt Ahmed Csalabitól származó, később hamisnak bizonyult jelentéseket.

Jó hír az elméletgyártóknak

Bármi is áll Tenet lemondásának hátterében, az összeesküvés-hívők biztosan felbuzdulnak arra, hogy pénteken várhatóan a CIA külföldi kémkedésért felelős részlegét vezető aligazgatója, James Pavitt is bejelenti lemondását. Pavitt washingtoni források szerint már régóta tervezte távozását, annak semmi rendkívüli oka nincs. Erről azonban nehéz lesz meggyőzni a kétkedőket.