Két török robbantott Isztambulban

2003.11.19. 12:36
A zsinangógák elleni huszonöt halálos áldozatot követelő hétvégi merényletet két huszonéves török férfi követte el - jelentette be az isztambuli kormányzó. Azt még nem tudják, a merénylőknek van-e közük az al-Kaidához.
Az isztambuli zsinagógák elleni merényleteket két török követte el, akiket most DNS-vizsgálat alapján azonosítottak. Ezt Muammer Güler isztambuli kormányzó jelentette be szerda délelőtt. A tettesek neve Mesut Cabuk és Gökhan Elaltuntas - jelentette az AA török hírügynökség.

"Ez a kegyetlen támadás hasonlóságokat mutat az al-Kaida terrorhálózat világszerte elkövetett merényleteivel, de ebben a tárgyban még folyik a nyomozás" - mondta a kormányzó sajtóértekezletén, amelyet a török televízió egyenes adásban közvetített. Az al-Kaid akorábban magára vállalta a merényletet.

A rendőrség megállapította, hogy a Nevé-Salom zsinagóga elleni merényletet a 22 éves Elaltuntas hajtotta végre robbanószerrel megrakott kisteherautóval, társa, a 29 éves Cabuk a Bét-Izrael zsinagógánál robbantott. Mindketten Törökország keleti részéből, Bingöl tartományból származnak.

A robbantásokban az öngyilkos merénylőkkel együtt 25 ember vesztette életét és 110 épületben keletkeztek károk - erősítette meg az isztambuli kormányzó.