Belebukhat a kínzásokba Rumsfeld

2004.05.06. 21:31
Nyilvánosan ugyan kiállt védelmi minisztere mellett, jól értesült források szerint azonban nagyon is elégedetlen Donald Rumsfelddel George Bush. A BBC szerint nem elképzelhetetlen, hogy az eddigi kedvencnek távoznia kell a kormányból. Amerikában újabb fotók kerültek elő, egyre valószínűbb azonban, hogy a britek kínzásairól készült képek hamisak.
Lemondásra kényszerülhet az iraki foglyok kínzása kapcsán kirobbant botrány miatt Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter - írja a BBC. Bár Bush nyilvánosan kiállt védelmi minisztere mellett, az AP fehér házi forrásokból származó értesülései szerint egyre elégedetlenebb védelmi miniszterével.

Bush a Fehér Ház rózsakertjében csütörtökön találkozott II. Abdalláh jordániai királlyal, akitől bocsánatot kért az iraki foglyok megkínzása miatt. Bush sajtótájékoztatón kijelentette: Rumsfeld a hivatalában marad.

Túl keveset mondtak

Mint kiderült, a hadvezetés, így a Pentagon már január 14-én értesült a kínzásokról, azok jellegéről és kiterjedtségéről azonban nem tájékoztatták részletesen az elnököt. Különösen kellemetlen ez azután, hogy csütörtökön újabb fotók jelentek meg a meztelen foglyokat egrecíroztató amerikai börtönőrökről.

A legfrissebb fotók nem sokkal azután jelentek meg, hogy Bush két tízperces tévéinterjúban magyarázkodott arab hírtelevíziókban a kínzások miatt. Az elnök bocsánatot kért a megaláztatásokért.

Megrendezett jelenetek

A Washington Postban megjelent legújabb fotók kapcsán a lap megjegyzi, hogy ezek némelyike megrendezett jelenet lehet, ez azonban nem csökkent a megaláztatás mértékén. A képek a lap állítása szerint 2003 közepén készülhettek, a CD-ROM-on, amin szerepeltek több, a mindennapi iraki életet bemutató és klasszikus turistafotó is volt.

A kínzások kapcsán megszólalt a Nemzetközi Vöröskereszt is. A segélyszervezet részleteket ugyan nem közölt, de állításuk szerint a kínzások egészen elterjedtek az amerikaiak és a britek által felügyelt iraki börtönökben.

Nem tünnek igazinak

A brit katonákról a Daily Mirrorban közzétett fotók hitelessége azonban egyre kérdésesebbé válik. A lap az Independentnek nyilatkozó munkatársai is elismerték, hogy több probléma is akadt a képekkel, ám a Mirror a háborút hevesen ellenző kiadója ragaszkodott azok közléséhez. Piers Morgant beidézte az esetet vizsgáló parlamenti bizottság is, a lapkiadó saját állítása szerint "boldogan áll a vizsgálat elé".

A brit kormány egyre nyíltabban állítja, hogy a képek hamisak. "Nem tűnnek valódinak, ennek ellenére mindent megteszünk az igazság kiderítéséért. Ha a katonák valóban rosszat tettek, akkor ez súlyos ügy. Számítunk a Mirror teljes körű együttműködésére" - jelentette ki az Independentnek egy neve elhallgatását kérő államtitkár.