'Nagyot akartak pusztítani'

2005.07.08. 12:10
A csütörtöki londoni terrortámadások aránylag kevés áldozatot követeltek, ez bizonyítja, hogy technikai értelemben jól működik a terrorelhárítás. A támadások azonban mindaddig elkerülhetetlenek, amíg nem sikerül felszámolni a szélsőségesek társadalmi bázisát.

Nagyon tudatos, jól szervezett támadás volt a csütörtöki londoni merényletsorozat. Három helyszínen szinte egyidőben robbantottak, és még egy olyan buszt ért támadás, amit a metróból kitessékelt utazók használtak. Ehhez képest a terroristák visszafogott veszteségeket tudtak csak okozni (a hivatalos adatok szerint harmincheten vesztették életüket, és mindössze nyolcvan sérült szorul még pénteken is kórházi ápolásra). Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának vezetője szerint ez arra utal, hogy a terroristák csak kis mennyiségű robbanóanyaggal tudták végrehajtani a támadást.

Technikailag jó a védekezés

"Nagyot akartak pusztítani, de kevés volt a muníció" - nyilatkozta Tálas az Indexnek. Ez összességében arra utal, hogy a Nagy-Britanniában a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások óta bevezetett biztonsági intézkedések technikai értelemben jól működnek. "London nem Madrid, itt nem lehetett fél tonna robbanószert felhalmozni" - hasonlította össze a tavaly márciusi madridi terrortámadással a londoni eseményeket Tálas.

A szakértő szerint ugyanakkor a csütörtöki támadássorozat azt is bizonyította, hogy nem elég a technikai védekezés. A terrortámadások elkövetésének több feltétele is van, ezeknek csupán egyike a technikai oldal, a robbanószerek beszerzése és elhelyezése.

Társadalmi problémákra kell válaszolni

Fontosabb ennél a terror társadalmi infrastruktúrája. A nyolcmilliós Londonban öt százalékos a muzulmán kisebbség aránya, bizonyos kerületekben ez a harminc százalékot is eléri. A négyszázezer muzulmán között legalább háromezres tábora lehet a szélsőségeseknek. Mivel egy, a csütörtöki támadáshoz hasonlóan szervezett akció lebonyolításához 24-27 ember is elég, egy ekkora bázis biztos hátteret jelent a szélsőségeseknek.

Tálas szerint tehát a társadalmi háttér kezelése nélkül nem lehet megakadályozni a terrortámadásokat. "Hiába irtják ki a Hamaszt, ha a társadalmi funkciókat is ellátó szervezet helyét nem az állam, hanem egy másik szélsőséges csoport veszi át" - hozta fel példaként. Ez egybecseng a brit hatóságok véleményével, akik az al-Kaidát inkább inspirátorként emlegetik. A támadást feltételezéseik szerint egy, az al-Kaidával inkább csak ideológiai közösséget vállaló, de autonóm csoport hajthatta végre. A nemzetközi szakértőkhöz hasonlóan Tálas sem tartja valószínűnek, hogy az utóbbi pár évben jellemzően saját élete mentésével elfoglalt bin Laden állhat szervezőként a támadás hátterében.

Félelmet nem tudtak kelteni

A mostani támadás mindazonáltal Tálas szerint nem jelenti azt, hogy Európa veszélyeztetettebb, mint volt. Évente egy ilyen szintű terrortámadás tulajdonképpen hozzátartozik az élethez - jól mutatta ezt az angolok reakciója is. Az angolok pár órával a merénylet után már egyfajta belenyugvással vették tudomásul a támadássorozatot, mondván tudták, hogy országuk veszélyben van.

A sokkhatás elmaradása Tálas szerint részben annak is köszönhető, hogy a lélekben teljesen felkészületlen amerikaiakkal szemben a briteknek az IRA harminc éve tartó terrorkampánya miatt van gyakorlata a támadásokban. A terroristáknak tehát félelmet nem sikerült kelteniük.

Az akció jól szervezettségével mégis sikerült bizonyítaniuk, hogy bár nagy emberveszteséget nem tudtak okozni, egy napra mégis le tudják bénítani London központját. Illetve, ami a szempontjukból talán fontosabb is, azonnal magukra tudják irányítani a média figyelmét.

Magyarország biztonságosabb

Ez utóbbi szempontból Magyarország sokkal védettebb, mint a médiafigyelem központjában álló országok, városok. A terroristák nyilvánvalóan szimbólumokban is gondolkoztak, átvitt értelemben politizáltak. Tálas szerint a támadás szempontjából fontos volt, hogy most zajlik a világ nyolc legfejlettebb országának csúcstalálkozója Nagy-Britanniában, hiszen ez is oda irányította a figyelmet. A hírekbe kerülés pedig fontos szempontja a terrornak.

Összességében tehát a londoni terrortámadások nem tették Európát kevésbé biztonságos hellyé, sőt, valamennyire bizonyították, hogy az elmúlt években bevezetett biztonsági intézkedések jelentősen mérsékelhetik az emberveszteséget. De terror társadalmi hátterének felszámolása nélkül nem tudják megakadályozni a jól szervezett és kivitelezett akciókat.