Ukrajnában is kampánytéma a kettős állampolgárság

2004.11.15. 21:17
Százperces tévévitát tartott az ukrán elnökválasztás két jelöltje. Viktor Janukovics kormányfő szerint népszavazáson kell dönteni a kettős állampolgárságról. Viktor Juscsenko, az ellenzék jelöltje korábban ígéretet tett a kettős állampolgárság bevezetésére.
Viktor Juscsenko, az ukrán ellenzék elnökjelöltje a különböző országokkal az ország érdekeinek megfelelő partneri viszonyt, átlátható külpolitikát és az ukrán katonák Irakból történő kivonását ígérte a hétfői tévévitában.

Viktor Juscsenko és a hatalom jelöltje, Viktor Janukovics kormányfő, akik az ukrajnai elnökválasztás második, november 21-i fordulójában mérik össze erejüket, hétfő este az állami televízió 1-es csatornáján több mint száz percen át fejtették ki nézeteiket.

Lépés a jövő felé

Juscsenko és Janukovics egyaránt az Európai Unióval és az Oroszországgal való kapcsolatok fejlesztését ígérte. Janukovics megválasztása esetére a kölcsönösen előnyös energetikai kapcsolatok fejlesztését helyezte kilátásba, elsősorban Oroszországgal. Véleménye szerint az Oroszországgal közös gazdasági térség "lépés a jövő felé, amellyel fenn lehet tartani a gazdaság megfelelő szintjét".

A kettős állampolgárság kérdését érintve a kormányfő kijelentette: ez a kérdés "nem csak Oroszországra, de más államokra is vonatkozik". Arról, hogy milyennek kell lenniük a vonatkozó törvényeknek és hogyan kell megállapodni az egyes országokkal, az állampolgároknak népszavazáson kell dönteniük, tette hozzá. (Ukrajnában nem létezik kettős állampolgárság, de megteremtésére korábban Juscsenko is ígéretet tett.)

Fej-fej mellett

Juscsenko támogatottsága az ország nyugati és központi részén nagyobb, míg Janukovics elsősorban az ország keleti és déli felében, az orosz ajkú ukrán, illetve az orosz kisebbség körében népszerű.

Az október 31-én tartott első fordulóban Juscsenko, a Mi Ukrajnánk elnevezésű ellenzéki tömörülés vezetője a szavazatok 39,87 százalékát szerezte meg, mintegy fél százalékponttal előzve meg a szavazók 39,32 százaléka által támogatott Janukovics miniszterelnököt.