Bánkuti és Aubéli is elődöntős a birkózó Eb-n

2001.04.20. 23:29
Ritter Árpád után, a pénteki versenynapon két magyar versenyző is bejutott a budapesti szabadfogású birkózó Európa bajnokságon a legjobb négy közé. Aubéli Ottó a százharminc kilósok versenyében tussal verte görög vetélytársát, míg Bánkuti Zsolt pontozással múlta felül moldáv és román vetélytársát. Vereséget szenvedett és kiesett a hatvanhárom kilósok versenyében a szombathelyi Hatos Gábor.
Aubéli tussal győzött

Aubéli Ottó
Csütörtöki győzelme után a csoportgyőzelemért mérkőzött a nehézsúlyú Aubéli Ottó. Rosszul indult az összecsapás, ellenfele, a görög Ampacisz kettő nullás vezetést szerzett ellene. Az Eb újonc magyar gyorsan fordított, egy menekülés és egy pörgetés után már nála volt az előny. Aubéli nem elégedett meg a három kettővel, továbbra is űzte-hajtotta ellenfelét. Még nem telt el az első három perc sem, amikor levitte ellenfelét, és egy leszorítás után betusolta. Győzelmével Aubéli bejutott a súlycsoport legjobb négy versenyzője közé.

Bánkuti is elődöntős

Az ötvennégy kilósok versenyében Bánkuti Zsolt két győzelmet aratott, és bejutott a legjobb négy közé. Az első fordulóban a moldáv Lunguval találkozott. A Csepel versenyzője az első három percben visszafogottan birkózott, és mindössze egy pontos előnyre tett szert. A folytatásban kiváló erőnlétének köszönhetően folyamatosan őrölte fel ellenfele ellenállását, sorozatban szerezte pontjait. A vége nyolc nulla, amely már a továbbjutását előlegezte, hiszen a csoport harmadik tagját, a román Toarcát a moldáv fiú előzőleg legyőzte.

Bánkuti jól kezdett Toarca ellen, vezetett egy nullra, és továbbra is támadásban maradt. A román versenyző azonban egy akciót megkontrázott, és tusveszélyes helyzetet alakított ki. Az Eb hatodik magyar hihetetlen erővel kimenekült a szorult helyzetből. Az első három perc négy hármas román vezetéssel zárult, sőt a második felvonásban is román ponttal indult. Bánkuti minden erejét összeszedve, a közönség támogatását élvezve, folyamatosan ledolgozta hátrányát. Három-ötről fordított hét ötre, és győzelmével már elődöntős.

Hatos Gábor kiesett

Nem kell szégyenkeznie a hatvankilenc kilós Hatos Gábornak, aki a csütörtöki győzelme után ezúttal vereséget szenvedett az orosz Farnyejevtől. Az orosz ellenállhatatlanul birkózott, kilenc nullás első félidő után gyorsan megszerezte tizedik pontját is, és technikai tussal győzött. Hatos vereségével elbúcsúzott a további küzdelmektől