Az olimpiai bajnokokat is legyőzték női pólósaink

2001.07.22. 12:30
Női pólósaink a fukuokai világbajnokságon a csoportmérkőzések negyedik fordulóban az olimpiai bajnok ausztrálok ellen mérkőztek. A mieink a hajrában fordították meg a találkozót, és nyerték meg 4-3-ra. Győzelmével a magyar csapat a hollandok elleni találkozótól függetlenül megnyerte csoportját, és a negyeddöntőben a másik csoport negyedik helyezettjével fog mérkőzni.
Az ausztrál válogatott a hazájukban megnyert ötkarikás bajnoki cím után alaposan átalakult. A gárda szövetségi kapitánya, Görgényi István öt helyen is változtatott az aranyérmes kereten, és vélhetően ennek köszönhetően az első vb-mérkőzésükön váratlanul kikaptak a görögöktől. Gyorsan kiköszörülték a csorbát, sorozatban nyert két meccset, a találkozó előtt már a második helyen álltak a csoportban.

1.negyed

Drávcz Rita hozta el a labdát, de Valkay Ágnes távolról fölé lőtt. A következő akciónál sikerült labdát szerezniük a lányoknak, sőt a felúszás után emberelőnybe kerültek, de Drávucz lövését Emma Knox bravúrral hárította. Egy perc múlva már megrezdült auszi háló, Valkay Ágnes a Tiba Zsuzsával szemben elkövetett szabálytalanság után megítélt négyméterest értékesítette. A kapuban Sós Ildikó remekelt, több lövést védett, labdát szerzett, mindössze emberhátrányos helyzetből tudta Meyer megadásra késztetni (1-1).

2.negyed

Nagy küzdelmet, és mindössze egy gólt hozott a második hét perc. Mind a két kapust, Emma Knoxot és Sós Ildikót is naggyá tették a kissé pontatlanul lövő támadók, amikor pedig már verve voltak, a kapufák segítették ki a hálóőröket. Az emberelőnyökkel is hadilábon álltak a csapatok, sorozatban maradtak ki a létszámfölényes helyzetek. Kivéve egyet, másfél perccel a dudaszó előtt Joanne Fox szerzett vezetést az ausztráloknak (1-2).

3.negyed

A harmadik negyed örömteli eseménnyel kezdődött: Pelle Anikó egy bejátszás után a center pozícióból egyenlített ki (2-2). Nem sokáig örülhetünk, hiszen több kimaradt helyzet után a brisbane-i Brooks távolról lőtt felső sarokba (2-3). A gól ellenére védekezésre nem lehetett panasz, ellenben a támadásokba rengeteg hiba csúszott. pedig egyenlítési lehetőség lett volna bőséggel, de az eredetileg tartalékkapus Knox eszén nem sikerült túljárni.

4. negyed

A hajrára sem változott túl sokat a játék képe, az egyre jobban elbizonytalanodó magyar támadók, jól védő ausztrál kapus. Egymás után két emberelőnyhöz jutottuk Stieberék, de ezúttal semmi sem sikerült: előbb a kapus, utóbb a kapufa mentett. Ekkor jött Valkay Ágnes, aki a kiélezett helyzetben is fantasztikus hidegvérrel távolról ejtett (!) a kapuba (3-3). A parádés gól megtette a hatását, a csapat valósággal szárnyakat kapott. Sós Ildikó fantasztikusan védett, Pelle Anikó pedig a vezetést is megszerezte, amely egyben a győzelmet is jelentette (4-3).

Jegyzőkönyv

B-csoport, 4. forduló:
Magyarország-Ausztrália 4-3 (1-1, 0-1, 1-1, 2-0)
Vezették: Hausche (német), Aglialoro (olasz)
Magyarország: Sós - Sipos, Pelle 2, Stieber, Drávucz, Tiba, Valkay Á. 2
csere: Rédei, Primász, Szremkó, Valkay E.
kiállítás: 7/0, illetve 6/2
négyméteres: 1/1, illetve 0