Türkoglu a döntőbe vitte a törököket

2001.09.09. 14:05
A törökök elképesztő csatában verték a horvátokat a legjobb négy közé jutásért, hogy aztán az elődöntőben ismét a hosszabbításban diadalmaskodjanak a Dirk Nowitzky vezérelte német csapat ellen. A törökök egyébként a sírból hozták vissza a meccset, hiszen két másodperccel a vége előtt sikerült egy három pontossal egyenlíteniük. A másik meccsen a torna favoritjának tartott Jugoszlávia a viadal során először hátrányba került, ám végül, ha kínlódva is, megnyerte a spanyolok elleni találkozót.
Hidayet Turkoglu
A házigazda törökök a horvátokat a hosszabbításban múlták felül, és már ekkor megbizonyosodhatott mindenki afelől - ha egyáltalán kétkedett valaki ebben -, hogy a török közönség szárnyakat adhat csapatának. Ezúttal sem történt másként. A törökök kiharcolták a hosszabbítást, és ekkor a fanatikus publikum segítségével meg is nyerték az összecsapást, ezzel pedig a török kosárlabda a legnagyobb sikerét érte el.

Hatalmas fordulatok

De haladjunk sorjában. A német válogatott az NBA-ben szereplő Nowitzkyre építette a támadásait, és a szőke óriás meg is tett mindent a győzelem érdekében, hiszen nemcsak ponterős volt, hanem rengeteg személyi hibát szedtek össze róla az ellenfelek. A meccset egyébként szinte mindvégig a fordulatok jellemezték, és hiába szereztek rendre vezetést a törökök, a németek a nyomukba eredtek, és bizony olykor öt ponttal is vezettek.

A hazaiaknál a Görögországban profiskodó Kutluay volt a vezér, ám a hajrára némiképp elfáradt, feltámadt viszont a Sacramento csillaga, Hidayet Türkoglu. Bár úgy tűnt, hogy ő lesz a negatív hős. Történt ugyanis, hogy alig több mint két perccel a vége előtt a hazaiak hét pontos - 67:60 - előnyt szereztek, de a németek pillanatok alatt ledolgozták a hátrányt, különösen Pesics volt elemében. Mi több, 69:67-re vezettek.

Nowitzky lehetett volna a nyerő ember, de hibázott

Dirk Nowitzki
Ekkor pedig két büntetőt dobhatott Nowitzky. Amennyiben mindkettőt értékesíti, akkor Németország a döntőben. Igenám, csak az egyiket dobta be. Ekkor az ellentámadásból Türkoglu hármas dobott, noha az előző támadásból - felelőtlenül - egy óriási homályt ért el.(70:70) A döntő pillanatban viszont nem remegett meg a keze. Ha mindkettőt kihagyja egyértelműen ő lesz a bűnbak.

Jöhetett a hosszabbítás, amelyik hű tükörképe volt a meccsnek, hiszen a törökök vezettek, fordítottak a németek, hogy aztán a végjátékban - Nowitzky kipontozódása után - Türkoglu egy duplával végleg eldöntse a csatát. A végeredmény 79:78.

A torna legnagyobb esélyese először került hátrányba

A németek nyolc év után újra döntőt játszhattak volna, ám mivel csak Nowiztkyben bíztak, rá játszották ki szinte valamennyi akciójukat - veszítettek. A törökök a fináléban azzal a jugoszláv csapattal találkoznak, amelyik a torna során először zárta vesztesként a félidőt. A spanyolok jól védekeztek, a jugoszlávok pedig két és fél negyeden keresztül nem találták ennek az ellenszerét.

A harmadik negyed hajrájában aztán Bodiroga kosaraival sikerült fordítaniuk - hat ponttal vezettek -, és ezt az előnyt a meccs végéig nemcsak megőrizték, hanem még növelték is. A jugoszlávok mindent egybevéve megérdemelten nyertek 78:67-re, ám ennél alighanem jobb teljesítményre lesz szükségük a döntőben.