Újra versenyezhet a doppinggal vádolt magyar kerékpáros

2004.04.27. 10:57
A márciusban doppinggyanúba keveredett Bebtó Zoltán visszakapta hazai versenyzői engedélyét a honi kerékpár-szövetségtől. A kerekes további lépéseket tervez, amiért ötven napig nem állhatott rajthoz.
A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöksége visszaadta Bebtó Zoltán versenyzői engedélyét. A ferencvárosi kerekes versenyzői jogát és olimpiai kerettagságát még márciusban függesztették fel, miután elején részt vett egy Trieszt környéki viadalon, melynek során az olasz csendőrség a szállodai szobájában 30 flakon - meg nem nevezett - serkentőszert foglalt le. A minap Olaszországból megérkezett a Bebtó védelmét ellátó ügyvédi iroda tájékoztatója, amely felveti, lehet-e valakit eltiltani addig, amíg hivatalosan senki sem mondta ki róla, hogy bűnös. A levél szerzője egyúttal leszögezi, eddig még csak vádemelésre sem került sor, sőt, azt sem sikerült megállapítani, hogy mit tartalmaztak az üvegcsék.

Bor Sándor, a hazai szövetség elnöke az MTI megkeresésére azt mondta, hogy a több oldalas ügyvédi tájékoztató hiteles magyar fordításából kiderül, a vizsgálat eddigi szakaszában nem hangzott el, hogy tiltott szert találtak volna Bebtó szobájában, doppingvizsgálatra pedig el sem vitték a magyar kerekest. A kerékpáros szövetség a felfüggesztett olimpiai kerettagságot illetően felveszi a kapcsolatot a MOB-bal.

Az ügyvéd a sportág itthoni elöljáróinak jelezte, hogy az eljárás akár évekig is elhúzódhat.

A Nemzeti Sportnak nyilatkozó Bebtó szerint az olasz hatóságoktól hetek óta nem kapott semmi újabb tájékoztatást, így bosszantónak tartja, hogy a két hete ismert ügyvédi állásfoglalás ellenére sem versenyezhetett. A ferencvárosi kerekes kijelentette, egyeztet a jogászokkal, és további lépéseket tervez, mivel "egy újságcikk alapján vették el az engedélyeimet."