Londont támogatta az egyik magyar szavazat

2005.07.06. 15:50
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmitt Pál szerint az angol pályázat fővédnöke, Sebastian Coe beszéde vitte Londonba a 2012-es nyári játékokat. A MOB főtitkára, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) másik magyar tagja, Aján Tamás spanyol-angol háttéralkuról beszél. Emellett elismerte, hogy ő is a végül győztes London pályázatát támogatta.
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Schmit Pál a 2012-es olimpia helyszínéről döntő szerdai választási prodedúra után úgy vélekedett, nagyon magas színvonalú volt a versengés az öt város között. "Ha kalapból húztuk volna ki a rendezőt, akkor sem tudtunk volna tévedni, elvégre öt politikai és gazdasági nagyhatalom pályázott, azaz a városok bármelyike képes lenne megrendezni a 2012-es játékokat. Soha ilyen magas színvonalú versenyben nem volt részünk, soha ennyi pénzt nem áldoztak a kandidálók csak a pályázatokra: húsz és negyven millió dollárt költöttek arra, hogy elnyerjék az olimpiát" - értékelt a Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) döntésben is résztvevő magyar tagja.

Sebastian Coe egyénisége

"Természetesen nagyon nehéz a vesztesek, különösen a párizsiak helyzete, elvégre ez az a verseny, amelyben csak aranyérmes van, az ezüstérem nem jelent túl nagy rangot. Meglehet, a záró prezentációk annyiban befolyásolták a végeredményt, hogy Sebastian Coe valami egészen csodálatos, lelke mélyéből jövő, és múltja okán tőle igazán hiteles beszédet tartott, amellyel úgymond elért mindannyiunkat. A fiatalság visszahódítása, a sport és az olimpia szeretetének minél jobb kiterjesztése valóban olyan közös érdek, amelynek ilyen szuggesztív kifejtése alighanem London oldalára billentett néhány bizonytalan szavazót" - vallotta be Schmitt.

Schmitt: Jól sikerült feltérképezés

"Amellett, hogy a világ egyik legerősebb gazdasága a garancia arra, hogy hét év múlva egy újabb fantasztikus olimpiával gazdagodik a világ: amit a londoniak ígértek, az valóban csodálatos, s valóban a nemzeti olimpiai bizottságok érdekeit tartja elsősorban szem előtt. Emellett talán elmondható: a briteknek bejött az először az ausztrálok által alkalmazott taktika, azaz hogy több várost is harcba küldenek, míg előjönnek az igazi pályázattal: Sydney előtt Melbourne és Brisbane jelentkezett, most pedig Manchesterrel és Birminghammel térképezték fel a terepet, majd következett London, a komoly jelölt, amely végül learatta a babérokat - úgy érzem, teljesen jogosan" - ismerte el.

Az olimpiai mozgalom töretlen népszerűsége

Dr. Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára úgy vélekedett, hogy "a nemzetközi olimpiai mozgalom töretlen népszerűségét mutatja, hogy ennyi magas rangú vendég jött el Szingapúrba, a királyi családok legelőkelőbb tagjai, a legfontosabb állami vezetők - ez mindannyiunk számára óriási öröm."

A háttéralku

"London győzelme tiszta és igazságos versenyben született meg: magam is az angolok pályázatát támogattam, miután ez tűnt a leginkább egységesnek, ez ígérte a legtöbbet a résztvevő országok számára. Kissé meglepett, hogy Madrid végül a harmadik körben búcsúzott, elvégre Juan Antonio Samaranch, a NOB volt elnöke minden tekintélyét latba vetve próbált lobbizni a spanyol főváros mellett, márpedig neki még mindig óriási befolyása van a szervezeten belül. Viszont úgy látszik, az a háttéralku, amelyről egyre többet hallani - vagyis hogy London és Madrid megállapodott, hogy aki előbb kiesik, az igyekszik a másik felé terelni a szavazótáborát - meghozta a gyümölcsét. Jóllehet az is tény, London pályázata valóban érdemes volt a győzelemre" - fogalmazott.

Aján sajnálja a franciákat

"Nem mintha a másik négy város nem tudta volna megrendezni a játékokat, a briteknek azonban minden tekintetben sikerült magas színvonalat garantálniuk. A párizsiakat, különösen Jean Claude Killy barátomat nagyon sajnálom, ők is rengeteget dolgoztak a sikerért, ám az az érzésem, a britek valamivel többet tudtak ajánlani: az, hogy most például bejelentették, a szállodákkal megállapodtak jó előre, ráadásul a nemzeti olimpiai bizottságoknak nem kell minimum húsz napot kifizetni minden ember után, mint eddig, ez például fontos ütőkártyának tűnt. Az itt felvonultatott csapat is óriási hatást gyakorolt a szavazókra, ugyanakkor azt hiszem, a legnagyobbat Sebastian Coe lökte a brit pályázaton: az ő karizmája, sportolói múltja rengeteget nyomott a latban" - összegzett.