'A szádon ki ne ejtsd, hogy te doppingoltál'

2005.10.01. 13:47
A múlt szombaton lemondott súlyemelnök, Komáromi Lajos egy általa kitalált verzió alapján próbálta beismerő vallomásra bírni az olimpiai ezüstémétől megfosztott Gyurkovics Ferencet. Az eredetinek tűnő hangfelvételen a két évre eltiltott versenyző edzője, Varga László is megszólal. A beszélgetésen elhangzik, hogy a MOB főtitkára, Aján Tamás neve sehol nem szerepelhet, és hogy ő addig ki nem köpi a gombócot, amíg a nyilvánosság előtt meg nem követik. Gyurkovics arra tesz utalást, hogy meg sem vizsgálták Athénban leadott a vizeletét. Komáromi állítja: az eddig ártatlanságát bizonyító versenyző nem került volna önmagával ellentmondásba.
A júniusban a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökévé választott Komáromi Lajos hétfőn - sajtótájékoztatón - szerette volna minden kétséget kizáróan tisztázni az athéni olimpia doppingbotrányait. Tavaly augusztusban elsőként Kecskés Zoltán bukott le, aztán az ezüstérmes Gyurkovics Ferenc - mindketten oxandrolonnal -, harmadikként pedig a sérült Kovács Zoltánt zárták ki, aki nem tudott megfelelő mennyiségű vizeletet adni.

A három versenyző közül természetesen valamennyi ártatlannak vallotta magát, bizonygatta, hogy tisztán készült fel, és fatális véletlenre, manipulációra gyanakodtak kizárásuk után. A feltételezett manipulációt erősítette a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) azóta lemondott elnöke, Dolovai Tamás véleménye is.

Ki volt az igen magas rangú sportvezető?

A tavaly, évvégén megjelent könyvében azt sugallta - ezt bíróság előtt senki sem cáfolta -, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke, Aján Tamás felelős a történtekért. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára ezt határozottan visszautasította és cáfolta, majd egy sejtelmes megjegyzést tett, miszerint a vétség elkövetői nem saját vizeletüket adták le az athéni vizsgálatkor. Emellett azt állította: potencianövelő szer okozta a sportolók a vesztét, ám később kiderült, hogy potencianövelő nem tartalmazza a Gyurkovics vizeletében kimutatott oxandrolont. Ezt az ellentmondást Aján azóta sem oldotta fel, pedig erre nyílt levélben kérte a napokban a sportegyesületek egykori vezető orvosa, Szerdahelyi Szabolcs.

Az egyik neve elhallgatását kérő elnökségi tag szerint Aján megnyugtatóan akarta tisztázni magát a Magyar Olimpiai Bizottság fennállásának száztizedik évfordulója előtt, de a terve nem sikerült. Aján szándékát az eredetinek tűnő hangfelvétel megerősíti.

Komáromit Dolovai megfenyegette, mondván ökökre megnézheti magát, ha kiáll a nyilvánosság elé. Komáromi ezek után lemondott. Gyurkovicsot szintén megfenyegették, aki ugyan nem mondta ki, nem látta elérkezettnek a rá nyomást gyakorló sportvezető megnevezését, de sugallta, hogy az 'igen magas rangú' diplomata Aján Tamás volt. A NOB-elnököt kísérő Aján nem kívánta kommentálni a történteket.

Íme a hangfelvétel: az elején elhangzik, "elnök úr" és a sajtótájékoztató tervezett időpontja.

Gy. F.: Akkor melyik verziót tartja elfogadhatónak az Aján?

K. L.: Azt, hogy az első olimpiád, a sikerért mindent megtettél, elismerted, beszedted ezt a lófaszt. Azt mindenképpen el kell mondani, hogy nem mertetek kockáztatni, így idegen vizeletet leadva, sajnálatos módon... vették be az oxanrolont. Nem doppingoltál, itt az a lényeg, hogy nem doppingoltál. Nem várja el tőled senki, hogy te azt mondd, hogy te doppingoltál. Nagyon megbántad, még azt is hozzáteszed...

V. L.közbevág: sajnálod, hogy valakit megbántottál.

Gy. F.: Mit mondok, hogy hogyan csempésztem be oda az idegen vizeletet?

K.L.: ...Elintézted és kész. Egyébként nincs más megoldás, megtörtént. Nyugodtan megmondhatod, ha nagyon forszírozzák, hogy előbb-utóbb, tudniilik elismerte az Imrő is, a Bökfi, a Bökfivel ezek egymásra mutogatnak, hogy az ő vizeletük volt. Azért jó ez a verzió, bazdmeg, mert nekik már teljesen mindegy, neked meg nem. S ők nem tudják letagadni, mert az övéké volt, bazdmeg. Mert elvégzik a DNS-vizsgálatot. Most olyat mondok, amit végérvényesen felejtsél el, amit most mondok neked! Az Aján neve sehol el nem hangozhat, az Ajánról, az Ajánnak ehhez semmi köze nincs. Itt most az új súlyemelő-szövetség elnöke, meg te, a magyar súlyemelés megmentéséért kiállunk a színre és elmondjuk az igazságot. Hosszú vajúdás után. Könnyű helyzetben vagyunk, mert az Imrő Dezső elmondta az igazságot. Nem megyünk bele Krutzler Esztibe, nem bonyolódunk bele Varga Viktóriába, nem megyünk bele Likerecz Gyöngyibe. Mert ha az Imrő Dezső megszólal, negatív irányba, a bűncselekménnyel elmehet a picsába, te meg megdicsőülsz.

Gy. F.: Én nem lehetek a bűncselekmény részese.

K. L.: Nem, ellened nincs semmi. És most már nem mondok többet, azért nem mondok többet, mert minden garancia megvan ezzel gesztussal, hogy kiállunk, hogy senki tehozzád senki nem nyúl semmilyen szinten. Egyedül te jössz ki győztesen, a magyar súlyemelést mented meg, és nem győzöm hangsúlyozni Feri, nem engem, bazdmeg, mert én már azon a ponton vagyok, hogy beleszarok. Mert nekem akkor ki is kell állnom, akkor is ugyanezeket el kell mondanom, de a nagyságodat fogja jellemezni, hogy odaállsz az emberek elé. És nem doppingoltál. Oxandrolon volt. Ezzel mented meg az Ajánt is, mert ő is oxandrolont mondott.

V. L.: ...az Aján szava ne hangozzon el

K. L.: Nyugodtan elmondhatod, hogy te is szedted, úgy gondoltad, nem tudtad, hogy ez mi van. De sajnálatos módon, akitől kaptad az idegen vizeletet, azok is kellett, hogy szedjék, mert megtalálták, az idegen vizeletben megtalálták az oxandrolont. Feri, ha nem mondjuk el az igazságot, bazdmeg, bebizonyítanak mindent és akkor bazdmeg viszont elő tudnak venni. Téged is, mindenkit.

Gy. F.: Hogy jön össze az, hogy én nem doppingoltam, mégis szedtem oxandrolont?

K. L.: Honnan tudod azt, hogy az oxandrolon dopping? Te teljesen nyugodt voltál. Miután megjött a nagy eredmény, megijedtél, hogy nehogy valami legyen, ezért folyamodtál ahhoz, hogy idegen vizeletet igénybe vettél. Kész, és már meg is menekültél, bazdmeg. Ez lenne a legjobb variáció. A szádon ki ne ejtsd, hogy te doppingoltál! Hogy ők azt úgy minősítik, hogy az oxandrolon doppingszer, minősítsék úgy. Össze nem lehet hasonlítani az oxandrolont a doppinggal. Ezt tudományosan mindenki bebizonyította, hogy ez nem teljesítményfokozó. Innentől kezdve meg nem tudnak semmit sem csinálni. És még egyszer mondom, mellénk áll az állami vezetés, az olimpiai vezetés, mindenki, bazdmeg. Ellenkező esetben neked is véged, és az egész magyar súlyemelést lesöprik a föld színéről, mert mindent be tud bizonyítani a WADA, az Aján, mindenki. És a szerencsétlenség mellett kurva jó, hogy bejött ez az oxandrolon-téma. Mert ne azt mondják, hogy a Gyurkovics, a faszom tudja...

V. L.: (közbevág) ...semmitmondó oxandrolon.

K. L.: ...ez még megalapozza a kérelmedet is majd, amikor benyújtod az enyhítést. Enyhítő körülmény lesz, hogy mindegy, hogy mikor, őszinte beismerő vallomást teszel ország-világ előtt. Nem kerülsz önmagaddal sem ellentmondásba, mert nem doppingoltál.

Gy. F.: Ez oké, de azt is mondtam, hogy nem manipuláltam a vizeletet.

K. L.: Hát bazdmeg...

V. L.: (közbevág) ...kényszerhelyzetben voltál...

K. L.: Mert te nem tehettél mást, neked ezt kellett cselekedned. És ezt revideáltad fölül, hogy most már ennyi idő után nem tudod elképzelni az életedet súlyemelés nélkül, és úgy érzed, ezzel tudsz segíteni mindenkinek, hogy ennyi idő után őszintén feltárod a történteket. Megerősíted az elnök úr által elmondott dolgokat.

Gy. F.: Lajos, hogy csináltam végig tizenegy hónapot?

K. L.: Hát akkor bazdmeg, most akkor nem akarod feltenni a koronát?

Gy. F.: Én nem mondom, hogy nem akarom, hallgatom, amit mondtok. Nem mondtam, hogy nem akarom, egy szóval nem mondtam.

Hangzavar, ketten beszélnek

K. L.: ha te nem állsz oda ki mellém, bazdmeg, akkor rajtad marad a gyanú, bazdmeg, hogy ember vagy. Hát jó, rendben van, az elnök úr elmondta, a Gyurkovics nem adta magát az ügyhöz...

Gy. F.: Csak egy valamit nem értek még mindig, miután én azt mondtam, hogy lezárom az ügyet, az Aján miért nem tudja lezárni?

K. L.: Mert ő neki, bazdmeg enélkül nem zárta le az ügyet. Meghurcolták egész világ előtt, hogy honnan vette ezt az oxandrolon-baromságot? Azért. És megvádolták azzal, hogy ő manipuláltatta meg a, ő tetette az oxandrolont a kémcsőbe, bazdmeg. Ez a lényege. Őt kell ez alól mentesíteni.

Gy. F.: Nem fáradtak ennyire, csak a laborfőnök aláírta a jegyzőkönyvet. Ennyire nem fáradtak, hogy manipuláltak volna.

K. L.: Feri, mindenki tud mindent, egyem a szívedet, bazdmeg, mindenki tud mindent. Ez az út, ez a menete.

(...)

K. L.: Hidd el, bazdmeg, hogy nem véletlenül van ez az egész. Állítólag még a Gyurcsány is odaáll mögénk, bazdmeg. A Telesportba, az MTV-be visszakerül a súlyemelés.

(...)

K. L.: Nyomatékosan felhívom a figyelmed, ahogyan tegnap is kértem, kivételesen tedd túl magad minden villogáson. Se ügyvéd, se Dolovai. Hidd el, mi szívjuk annak a levit, hogy a Dolovai meg az Aján összeveszett. Én nem tagadom meg a Dolovaival a barátságomat, de a Tamással történt valami. (...) Nem tudom, mi a valóságalapja, de állítólag, elég rendesen iszik is mostanában.

(...)

Gy. F.: Képes lenne az Aján tönkretenni az egész magyar súlyemelést?

K. L.: Képes lenne, mert elvárják tőle is. Nem csak az Ajánnal van itt a legnagyobb probléma, te nagyon jól tudod, hogy a Schmitt Pál meg az Aján hogy van. Te nagyon jól tudod, hogy a kormányzati tervek, hogy ez már kőkemény politika, itt már nem lehet homokba dugni a fejünket. Az életben nem lesz súlyemelés Magyarországon. Nemzetközi szinten magyar sportoló többé ebben a sportágban ki nem jut. Kitörlik a súlyemelést az olimpiáról... most egyszerű a helyzet, mert most meg tudjuk oldani. Kezünkben a megoldás kulcsa. Meg a lehetőség is. Ha nem tesszük meg, akkor katasztrofális helyzet van, és mindennek vége.

V. L.: ...Addig, amíg az Aján ki nem köpi a gombócot..., amíg meg nem követik őt a nyilvánosság előtt, nem közvetlenül, nem szó szerint, hanem ebben a formában, akkor fogja kiköpni a gombócot.

Gy. F.: ...Aján ezt a helyzetet jóformán magának köszönheti. Senki már nem emlékezett rá, senki nem foglalkozott Aján Tamással, amikor ő április vagy május végén pont az IWF-tárgyalás után előjött ezzel az oxandrolonnal, illetve a manipulációs történettel... erre aztán miért volt szükség?

K. L.: ...Te megemésztetted volna azt, hogy a saját elnököd nem javasol a nemzetközi szövetség székébe? Örüljünk annak, hogy nem ragadtatta el magát, és ezt a lehetőséget megkaptuk.. Csak azért mondom, hogy érzékeljétek, hogy az Ajánt nem szabad megemlíteni, ő semmiről sem tud... de engem már este így is felhív telefonon... utolérhető az Aján úr. Én akkor megyek be hozzá, amikor akarok. Ezek után, hogy ha megcsináljuk, meg pláne... Na, most annyit, hogy a sajtótájékoztató résztvevőinek lesz egy pogácsa, lesz egy üdítő meg egy kávé.