A létező legpimaszabb gól

2007.05.11. 09:24
Hosszabbítás után, egyetlen belőtt büntetővel győzte le 5-4-re a moszkvai jégkorong-világbajnokság utolsó negyeddöntőjében Finnország az Egyesült Államokat. Vitán felül ez volt eddig a vb legizgalmasabb meccse. A másik napi összefeszülésen az egyre acélosabb kanadaiak visszakézből hazaküldték Svájcot, 5-1-gyel. Legutóbb kissé túllelkesülten az évitzed góljának tituláltam Jevgenyij Malkin csehek elleni kapumegkerülősét, de hogy ennél pimaszabbul betalálni valóban nem lehet, az fix. Mindjárt meg is győződhetnek erről, mert videózunk.

Svédország–Kanada, Oroszország–Finnország. Ebben a felosztásban hajkurássza szombat délután és este a korongot a négy versenyben maradt válogatott. Mint arról idejében beszámoltunk, szerdán először az oroszok tették helyre a cseheket, 4-0-val. A négy gólból kettőt Jevgenyij Malkin szerzett, amit most azért idézünk fel, hogy megmutathassuk, közülük az egyiket hogyan. Az évtized legpimaszabb gólja következik tehát, amely, miként képzett sportkommentátorok mondanák, biztosan benne lesz az év végi összefoglalókban, érdemes kattintani.

Ámde ez már a múlt, ahogyan a svédek 7-4-es diadala is az a szlovákok felett. A vb eseményei zajlanak tovább, benne a maguk medrében. Csütörtökön először is Kanada randevúzott Svájccal. Ahhoz képest, hogy e páros küzdelmének lehettek a legegyértelműbb oddsai, a svájciak ügyesen odatették magukat az elején. Igaz, az is igaz, hogy már az első harmad végén 18:8 volt a kapura lövések aránya a kanadaiak javára. A mindössze 0-1-es hátrányt a svájciak szinte kizárólag Hiller portásnak köszönhették, aki a kapuban kétségkívül jobb, mint a miniszteri fotőjben.

Pecsét a zakón

Az első harmad után jött a második, s ennek a közepén az újabb kanadai gól. Svájc nem adta fel, hirtelen szépített, és nem is zakatolt tehetségtelenül, míg egy kettős emberelőnyös Rick Nash-pöckölés rá nem tette a pecsétet a zakóra. A játék harmadik része végképp lezárta a nyitott kérdéseket: Kanada ütött még kettőt – ami annyi, mint 5-1, a legutóbb mesterhármasozó Lombardi most is duplázott –, a svájciak meg indulhattak pakolászni.

A vb előtt némelyek fanyalogtak, hogy Kanada középszerű válogatottal érkezett Moszkvába. Ha szóba hozunk hat csatárt – Nasht, Doant, Lombardit, Williamst, Eric és Jordan Staalt –, akik mind minimum negyven, de inkább ötven, hatvan meg hetven pontot szereztek az aktuális NHL-szezonban, akkor azért látszik, hogy tévedés történt. Legalábbis utal erre az is, hogy Oroszország mellett Kanada a másik csapat, amely nem kapott ki egyszer sem a vb-n, és csak egyetlen pontot vesztett, amikor hosszabbításban győzte le a cseheket. Egyszóval, elég dinamikusnak ígérkezik a szombati Kanada–Svédország harc.

Hajtás meg feszültség

A nap második negyeddöntőjén négyszer vezettek a finnek, négyszer egyenlítettek az amerikaiak. Az első harmad 1-0 lett ide – az ide az egyszerűség és a halillatú rokonság miatt a finneket jelenti –, a második potyogó gólokat és 3-3-at hozott, a harmadikban az Egyesült Államok ütött egyet. Voltaképp ez volt az egyetlen negyeddöntő a négy közül, amelynek alkalmából egyenlő erők próbáltak egymás fölé kerekedni, mindvégig sikertelenül.

Így jutottak el a tízperces hosszabbításig, amely során az amerikai Parise ütött ugyan egy sistergős vasat, de ezt nem a legfontosabb statisztikában számolják el. A büntetőkkel sokáig eredménytelenül próbálkoztak az érintettek, aztán a tizediket léc alá vágta az ősöreg Lehtinen. Ezek után két héten belül másodszor iparkodhatnak elkapni az oroszokat a finnek. Először, még a csoportkörben nem sikerült nekik, kikaptak 5-4-re. A folytatás, avagy az utolsó előtti felvonás szombaton, 12-én jön tehát.