Újabb esélyt kapott Janics Natasa

2007.05.19. 20:42
Aranyérem nélkül maradt a magyar csapat a szombat délutáni 500 m-es döntők során a Szegeden zajló Mol kajak-kenu Világkupán; három ezüst és egy bronz volt a hazaiak mérlege. Női K-1-ben sem Kovács Katalin, sem Benedek Dalma nem fért fel a dobogóra. Utóbbi eredmény azt jelenti, a VK-ról lemaradó Janics Natasa új esélyt kap, hogy az Európa-bajnokságon 500 méteren részt vegyen.

A pénteki három arany után szombaton, az 500-as döntőkben nem nyertek egyetlen első helyet sem a magyar versenyzők a szegedi Mol kajak-kenu Világkupán, sőt, kellemtlen meglepetések is születtek.

A legnagyobb várakozás - a Janics Natasa körül kirobbant botránysorozatnak köszönhetően - a női kajak egyesek versenyét előzte meg, annak ellenére, hogy a szám olimpiai bajnoka ott sem lehetett a rajtnál. A világ- és Európa-bajnoki címvédő Benedek Dalma a válogatón Janicsnál jobb Kovács Katalinnal csapott össze. Amelyikük a dobogón végez, ott van az Európa-bajnokságon.


Kattintson!

Ehhez képest nem jutott még érem sem magyar versenyzőnek, ugyanis a 21-szeres vb-aranyérmes Kovács Katalin hiába vezetett a táv nagy részében, a hajrát nem bírta, Benedek Dalma pedig a rossz rajt után csak futott az élboly után. Végül előbbi negyedik, utóbbi ötödik lett, ami egyértelműen csalódás.

Ezek az eredmények egyben azt is jelentik, hogy mindkét számban újabb válogató dönt majd arról, hogy ki képviselheti Magyarországot a június végén kezdődő spanyolországi Eb-n. A következő szelektálón elvileg bárki elindulhat. Vagyis az edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal egy hónapja szakító Janics is.

A férfiak hasonló számában Vereckei Ákos csupán hatodik lett. Az élen haladó kanadai Adam Van Koeverdent megszorítani sem tudták a többiek, igaz, mögötte rendkívül szoros csata alakult ki.

A párosversenyek aztán meghozták a magyar érmeket, igaz, arany itt sem sikerült. Kozmann György és Kolonics György kenus duója sokadszor bizonyította klasszisát és - csakúgy, mint pénteken, 1000 m-en - remek versenyzéssel másodikként ért célba.


Kattintás!

Következett Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor a kajak kettesek között: a népszerű páros nem először próbálkozott azzal, hogy legyőzze a németek legyőzhetetlennek tűnő kettősét, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Ronald Rauhét és Tim Wiesköttert. Négyszáz méterig még a magyarok vezettek egy hajóhosszal, de ekkor a németek újítottak és simán elhúztak riválisaik mellett. Kammereréknek tehát a pénteki siker után ezúttal ezüstérem jutott.

A nők K-2-es számában az egy nappal korábban kellemes meglepetésre második Kozák Danusia és Szabó Gabriella most nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, ötödikként zárt, s ez egyben azt is jelenti, hogy itt is újabb válogatót rendeznek majd.

A kenu négyesek között magyar részről a Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor és Mike Róbert alkotta fiatalabb csapat szerepelt jobban, harmadikként ért célba, míg a Pulai Imre, Novák Ferenc, Csabai Edvin és Végh Attila összeállítású csapatot kizárták. A férfi kajakosok döntőjében is két magyar egység evezett és itt is a kevesebb tapasztalattal rendelkező egység volt a jobb: Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Bozsik Gábor másodikként, Gyökös Lajos, Kökény Roland, Beé István és Horváth Gábor pedig ötödikként zárt.

A vasárnapi zárónapon a 200 m-es versenyeket rendezik a Vk-n, az elő-, majd a középfutamok 8 órakor kezdődnek, a döntőkre 14:45 órától kerül sor.