Három magyar aranyérem a kajak-kenu Világkupa első napján

2007.05.19. 19:20
A szegedo MOL kajak-kenu Világkupán valamennyi magyar egység érmet szerzett. A Kammerer-Kucsera kajak kettes, a női kajak négyes, valamint Vajda Attila teljesített a legjobban, ők aranyérmesek lettek.

A magyar versenyzők három arany-, hat ezüst- és három bronzérmet szereztek pénteken a Szegeden zajló Mol kajak-kenu Világkupán, amelynek nyitónapján az 1000 m-es, valamint a női K-4 500 m-es versenyeket rendezték.

Vajda olimpiai bajnokot vert

Csakúgy, mint a délelőtti, a - hideg, szeles és esős időben rendezett - délutáni program is a "kakukktojással", a női kajak négyesek 500 m-es viadalával indult. A döntőben két hazai egység is érdekelt volt, de a végén sem a Paksy Tímea, Kovács Katalin, Kozák Danusia és Szabó Gabriella alkotta csapat, sem a Fazekas Krisztina, Patyi Melinda, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma összeállítású kvartett nem örülhetett maradéktalanul, ugyanis a győzelmet - a rajttól a célig az élen haladva - a németek szerezték meg. Paksyéknak meg kellett elégedniük a második hellyel, a másik magyar hajó harmadikként zárt.


Tekintse meg képeinket! (fotó: MTI)

Az első 1000 m-es finálé aztán kárpótolta a rendkívül kellemetlen időjárás ellenére kitartóan és lelkesen szurkoló nézőket: a duplán hazai pályán versenyző kenus Vajda Attila ugyanis nagyszerű győzelmet aratott. A Démász-Szeged sportolója nem kisebb egyéniséget utasított maga mögé, mint a németek olimpiai, világ- és Európa-bajnokát, Andreas Dittmert. A C-1 döntőjének másik magyar résztvevője, Sáfrán Mihály hatodik lett.

Fölényesen győzött Kammerer és Kucsera

A kajak egyesek versenyében két ezüstérem jutott a házigazdáknak, de amíg az egyiknek örültek, addig a másiknak aligha. A férfiaknál az Eb-ezüstérmes Benkő Zoltán remekül versenyezve ért másodikként a célba, a nőknél viszont a 2004 óta először ismét egyesben versenyző, favoritnak tartott Kovács Katalin végig vezetett, az utolsó métereken azonban a "surranópályán" centiméterekkel megelőzte őt a nemzetközi szinten jelentős eredményekkel eddig még adós amerikai Carrie Johnson. A 21-szeres világbajnok Kovácsot ezzel együtt kárpótolhatja, hogy mostani teljesítményével beevezte magát az Eb-csapatba.

A párosoknál a vb-címvédő Kozmann György, Kolonics György kenus duónak is a második hely jutott úgy, hogy az éllovas németeket megközelíteni sem tudták, míg a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakpáros - megtörve a hazai ezüstérmek sorozatát - világbajnokhoz méltó versenyzéssel maga mögé utasította az egész mezőnyt és fölényes győzelmet aratott. Az utóbbi finálé másik magyar résztvevője, a Fekete Gyula, Dombi Rudolf kettős nyolcadikként zárt. Amíg Kammererék sikere a papírformát igazolta, a nők hasonló számában másodikként végző Kozák Danusia és Szabó Gabriella produkciója egyértelműen a kellemes meglepetés kategóriába tartozott: a fiatal magyar egység végig nagy csatát vívott a kínaiakkal, harcban volt az első helyért, de végül - ugyan csak centiméterekkel, de - kikapott ázsiai riválisától.

Magabiztos női kajak négyes

A négyesek között aztán négy érem jutott a házigazdáknak: a kenusoknál harmadik lett a Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor és Mike Róbert alkotta kvartett, a Hüttner Csaba, Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Sáfrán Mátyás összeállítású csapat pedig ötödikként zárt, míg a kajakosoknál a tavaly vb-aranyérmes Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor a szlovákok mögött másodikként siklott a célba megelőzve a magyar B-egységet, a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Boros Gergely alkotta kvartettet. A női kajakosoknál - a nap utolsó döntőjében - a Paksy, Fazekas, Keresztesi, Benedek négyes végig vezetve, magabiztosan nyert, azaz magyar aranyéremmel zárult az első versenynap.

Szombaton az 500-as döntők jönnek

A szerdán lemondását felajánló Angyal Zoltán szövetségi kapitány által kidolgozott válogatási elvek szerint az a magyar hajó, amely a Vk-n az első három között végzett, bekerült a június végén kezdődő, spanyolországi Eb-re utazó csapatba. Ahol két ilyen is volt, ott a jobb helyen záró egység indulója a kontinensviadalnak, míg ahol egy sem, ott újabb válogató következik.

Szombaton a többi 500 m-es versenyt rendezik a Vk-n, az elő-, majd a középfutamok 8 órakor kezdődnek, a döntőkre 15 órától kerül sor.