Jenő
-3 °C
6 °C

Három magyar aranyérem a kajak-kenu Világkupa első napján

2007.05.19. 19:20
A szegedo MOL kajak-kenu Világkupán valamennyi magyar egység érmet szerzett. A Kammerer-Kucsera kajak kettes, a női kajak négyes, valamint Vajda Attila teljesített a legjobban, ők aranyérmesek lettek.

A magyar versenyzők három arany-, hat ezüst- és három bronzérmet szereztek pénteken a Szegeden zajló Mol kajak-kenu Világkupán, amelynek nyitónapján az 1000 m-es, valamint a női K-4 500 m-es versenyeket rendezték.

Vajda olimpiai bajnokot vert

Csakúgy, mint a délelőtti, a - hideg, szeles és esős időben rendezett - délutáni program is a "kakukktojással", a női kajak négyesek 500 m-es viadalával indult. A döntőben két hazai egység is érdekelt volt, de a végén sem a Paksy Tímea, Kovács Katalin, Kozák Danusia és Szabó Gabriella alkotta csapat, sem a Fazekas Krisztina, Patyi Melinda, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma összeállítású kvartett nem örülhetett maradéktalanul, ugyanis a győzelmet - a rajttól a célig az élen haladva - a németek szerezték meg. Paksyéknak meg kellett elégedniük a második hellyel, a másik magyar hajó harmadikként zárt.


Tekintse meg képeinket! (fotó: MTI)

Az első 1000 m-es finálé aztán kárpótolta a rendkívül kellemetlen időjárás ellenére kitartóan és lelkesen szurkoló nézőket: a duplán hazai pályán versenyző kenus Vajda Attila ugyanis nagyszerű győzelmet aratott. A Démász-Szeged sportolója nem kisebb egyéniséget utasított maga mögé, mint a németek olimpiai, világ- és Európa-bajnokát, Andreas Dittmert. A C-1 döntőjének másik magyar résztvevője, Sáfrán Mihály hatodik lett.

Fölényesen győzött Kammerer és Kucsera

A kajak egyesek versenyében két ezüstérem jutott a házigazdáknak, de amíg az egyiknek örültek, addig a másiknak aligha. A férfiaknál az Eb-ezüstérmes Benkő Zoltán remekül versenyezve ért másodikként a célba, a nőknél viszont a 2004 óta először ismét egyesben versenyző, favoritnak tartott Kovács Katalin végig vezetett, az utolsó métereken azonban a "surranópályán" centiméterekkel megelőzte őt a nemzetközi szinten jelentős eredményekkel eddig még adós amerikai Carrie Johnson. A 21-szeres világbajnok Kovácsot ezzel együtt kárpótolhatja, hogy mostani teljesítményével beevezte magát az Eb-csapatba.

A párosoknál a vb-címvédő Kozmann György, Kolonics György kenus duónak is a második hely jutott úgy, hogy az éllovas németeket megközelíteni sem tudták, míg a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakpáros - megtörve a hazai ezüstérmek sorozatát - világbajnokhoz méltó versenyzéssel maga mögé utasította az egész mezőnyt és fölényes győzelmet aratott. Az utóbbi finálé másik magyar résztvevője, a Fekete Gyula, Dombi Rudolf kettős nyolcadikként zárt. Amíg Kammererék sikere a papírformát igazolta, a nők hasonló számában másodikként végző Kozák Danusia és Szabó Gabriella produkciója egyértelműen a kellemes meglepetés kategóriába tartozott: a fiatal magyar egység végig nagy csatát vívott a kínaiakkal, harcban volt az első helyért, de végül - ugyan csak centiméterekkel, de - kikapott ázsiai riválisától.

Magabiztos női kajak négyes

A négyesek között aztán négy érem jutott a házigazdáknak: a kenusoknál harmadik lett a Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor és Mike Róbert alkotta kvartett, a Hüttner Csaba, Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Sáfrán Mátyás összeállítású csapat pedig ötödikként zárt, míg a kajakosoknál a tavaly vb-aranyérmes Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor a szlovákok mögött másodikként siklott a célba megelőzve a magyar B-egységet, a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Boros Gergely alkotta kvartettet. A női kajakosoknál - a nap utolsó döntőjében - a Paksy, Fazekas, Keresztesi, Benedek négyes végig vezetve, magabiztosan nyert, azaz magyar aranyéremmel zárult az első versenynap.

Szombaton az 500-as döntők jönnek

A szerdán lemondását felajánló Angyal Zoltán szövetségi kapitány által kidolgozott válogatási elvek szerint az a magyar hajó, amely a Vk-n az első három között végzett, bekerült a június végén kezdődő, spanyolországi Eb-re utazó csapatba. Ahol két ilyen is volt, ott a jobb helyen záró egység indulója a kontinensviadalnak, míg ahol egy sem, ott újabb válogató következik.

Szombaton a többi 500 m-es versenyt rendezik a Vk-n, az elő-, majd a középfutamok 8 órakor kezdődnek, a döntőkre 15 órától kerül sor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?