Ma úgy lehet meccset nyerni, hogy semmit nem csinálsz

2007.05.22. 14:13
Az olimpiai ezüstérmes birkózó, Bárdosi Sándor megcsömörlött a sportág jelenlegi szabályaitól. Véleménye szerint ennek tudható be, hogy ismét elvesztette a fejét és a hétvégi országos bajnokságon megütötte ellenfelét. Ez a pofon valószínűleg pályafutása végét jelenti. Úgy véli, ma már nem kell tudni birkózni, nem kell tudni a fogásokat, a sikerhez elég az is, ha erős valaki.

"Ma már felesleges a gyerekeket fogásokra tanítani, elég ha valaki fizikailag erős, ezzel már jól tud versenyezni, nem kell fogást tudnia" - mondta Bárdosi Sándor, aki saját bevallása szerint már nem birkózó, csak volt birkózó.

Olimpiai ezüsttel robbant be

Nem volt szerencséje

A sidney-i döntőben a török címvédő Hamza Yerlikaya csak bírói döntéssel tudta legyőzni őt. A hosszabbításban 3-3-as döntetlennel végződő találkozó rendes mérkőzésidejében Bárdosi hiába hozta kétszer tus(közeli) helyzetbe a török olimpiai-, világ, és Európa-bajnokot, a bírók inkább a magyart intették meg háromszor, s csak a hosszabbítás végén - amikor már a fáradtságtól alig mozogtak a versenyzők - intették egyszer a törököt.

Bárdosi hiába volt már 2000-ben junior világbajnok és magyar bajnok, a köztudatba csak azután robbant be, hogy a sidney-i olimpián ezüstérmet szerzett. Ezután sokáig élvezte a felhajtást és a népszerűség velejáróit, a birkózást kicsit "pihentette".

Ennek ellenére az elkövetkezendő években is felkészült a nagyobb versenyekre, és bár sorra nyerte a magyar bajnokságokat a 84 kg-os kategóriában, nemzetközi szinten egy Eb-, és egy vb-bronz volt a csúcs.

Megütött ellenfél, megfenyegetett edző

A tavalyelőtt életbe lépett új szabályok miatt azonban egyre inkább kezdett kiábrándulni a sportágból. Tavaly a Köztársasági rangsorversenyen a Fodor Zoltán elleni meccse második felét végigreklamálta, majd dühében egy széket, majd egy reklámtáblát is a szőnyegre dobott. A szövetség az eset következményeként egy évre eltiltotta, de büntetését egy évre felfüggesztette.


Bárdosi itt még elszántan

A kötöttfogású bajnokság múlt szombati 85 kilós döntőjében azonban ismét elborult és előbb megütötte ellenfelét, majd annak edzője, Sike András felé indult meg fenyegetőleg. Ezért valószínűleg életbe lép az egyéves büntetés, amihez hozzájön a mostani tettéért járó eltiltás.

Birkózásban esélye sem lenne

"A mai birkózás teljesen defenzív lett. Én egy amolyan verekedős birkózó vagyok, aki odaáll és kiadja magából amit tud. A mostani szabályok szerint az a lényeg, ne csinálj semmit. Úgy lehet meccset nyerni, hogy egy akciót sem csinálsz, ha szerencséd van, nyerhetsz" - mondta a harmincéves sportoló.

Bárdosi szerint ha valaki egy percig csak arra ügyel, hogy ellenfele ne tudja őt megfogni, kis szerencsével kedvezményezett lehet, és ezzel akár a meccset is megnyerheti.


A budapesti vb bronzmeccsén Kim Jung Szub ellen

Szombati viselkedésére nem keres mentséget, mint mondja, egész egyszerűen elvesztette a fejét. "Elegem lett, elvesztettem a fejem. Semmi bajom Fodorral, de abszolút képzetlenebb versenyző, mint én. Ha csak a birkózótudást néznénk, maximum húsz százalék esélye lenne ellenem, de akkor már sokat mondok."

Puffogás, majd szumó

"A verseny után együtt zuhanyoztunk, kis ideig még puffogtam, aztán megnyugodtam. Akik ismernek, tudják, igazi Bika vagyok, hamar ideges leszek, de aztán gyorsan megnyugszom."

Úgy véli, a birkózással végleg felhagy, de lehet, hogy a szumóban ismét kipróbálja magát. 2005 júniusában csak poénból akarta kipróbálni, végül három nap felkészülés után Európa-bajnok lett. "Ebben a birkózásban már nem lelem akkora örömöm és már Peking sem vonz. Minek menjek oda, kaszinózni? A szumót meg addig csinálom amíg jólesik, nem úgy, mint a birkózást, amit jóval tovább csináltam, mint jólesett."

A jelenlegi kötöttfogású szabályok

A menet 1 perc álló helyzetű birkózásból és 2x30 mp elrendelt parterhelyzetű birkózásból áll. A mérkőzés álló helyzetben kezdődik a szőnyeg közepén. A versenyzők az egy perc alatt bármilyen akciót végrehajthatnak. Egy perc elteltével a mérkőzésvezető megállítja a mérkőzést és az egyik versenyzőt parterhelyzetbe küldi le.

A kedvezményezett (felül lévő) az a versenyző lesz, aki a menetgyőzelemre felállított kritériumok alapján megnyerte az első perc küzdelmét és így a parterhelyzetben először hajthat végre fogást. Egyenlő technikai pontérték esetén (1-1,2-2, ...) az eddig használt kritériumok alapján döntjük el a kedvezményezettséget azaz nagyobb értékű akció, karikás intés, utolsó akció.

Ha a versenyzők egyike sem tudott technikai pontot végrehajtani, a mérkőzésvezető véletlenszerű sorsolással dönt. A sorsolás kedvezményezettje fogja elsőként felvenni az elrendelt helyzetet és hajthat végre parterből akciót.