Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A Telekom volt kerekesei sorra vallják be doppingos múltjukat

2007.05.25. 11:30
A héten valló három volt telekomos kerékpáros után a profi kerékpáros csapat két újabb korábbi tagja, Erik Zabel és Rolf Adag vallotta be, hogy doppingolt a kilencvenes években. A kitűnő sprinter, Zabel elsírta magát a sajtótájékoztatón, a jelenleg T-Mobile néven futó csapat két legnagyobb alakja, az egyaránt Tour-győztes Jan Ullrich és Bjärne Riis egyelőre hallgat. A botrányt a csapat egyik volt masszőre robbantotta ki.

A napokban több volt kerekesről derült ki, a múltban doppingoltak és orvosaik is bevallották, EPO-val látták el versenyzőiket. A jelenlegi T-Mobile, volt Telekom profi csapat legnagyobb korábbi sztárja, a Tour-győztes német Jan Ullrich egyelőre hallgat, a vezetők azt ígérik, mindenkit eltávolítanak, akinek köze volt az ügyekhez.

A sprinter könnyei

Egyre borul be a korábban sikeres volt profi kerékpáros csapat, miután egyik volt masszőre, Jeff D'Hont könyvében azt állította, a versenyzők kényszeríttették Andreas Schmidet és Lothar Heinrichet, hogy lássa el őket az EPO nevű vérdoppinggal. A Der Spiegel című hetilap közölt részleteket a belga masszőr írásából. Állítása szerint a versenyzők kényszeríttették Andreas Schmidet, hogy lássa el őket az EPO nevű vérdoppinggal. "Andreas először elutasította a kérést, de addig győzködték, míg végül mindenkit ellátott EPO-val, amit a freiburgi klinikáról szerzett be" - olvasható d,Hont könyvében. "Természetesen a csapat legnagyobb sztárja, Jan Ullrich is rendszeresen kapott EPO-t."

Csütörtökön Erik Zabel, az egyik legsikeresebb és még most is aktív versenyző, valamint Rolf Aldag - aki jelenleg a csapat sportigazgatója - ismerte be sajtótájékoztatóján, hogy doppingolt. Zabel egykoron a világ legjobb sprinterének számított, amit jelez, hogy hatszor lett zöld trikós, azaz nyerte meg a pontversenyt a Tour de France-on.


Zabel elsírta magát a sajtótájékoztatón (fotó: AFP)

"Az 1995-ös Tour de France előtt kaptunk EPO-t, és azt követően rendszeresen" - mondta Aldag. A mellette ülő társa, Zabel, a Milram csapat jelenlegi versenyzője szintén elismerte a doppingolást, majd sírva fakadt.

Kellett a versenyben maradáshoz

Ezen a héten vett fordulatot a T-Mobile istálló doppingügye. A bringások közül hétfőn Bert Dietz, szerdán Christian Henn és Udo Bölts ismerte el, hogy doppingolt.

Jan Ullrich ex-klubtársa, Dietz 1994 és 1998 között szerepelt a Telekomban, és elmondása szerint is 1995-től kapták az EPO-t. Dietz akkor nem tért ki arra, hogy társai doppingoltak-e, de azt mondta, mindenkinek tartania kell a jövőtől.

"Ha az élvonalban szerettünk volna lenni, akkor be kellett vennünk a szert. Amennyiben nem tettem volna, és romlik a teljesítményem, nem hosszabbították volna meg a szerződésemet."

A most már a Gerolsteiner istállónál igazgatóként dolgozó Christian Henn is beismerte a visszaélést. "Csak annyit tudok mondani, kaptam és használtam EPO-t, és amit Dietz állított, teljesen fedi a valóságot" - jegyezte meg Henn a cyclingnews című szaklap szerint.

A versenyzők tudtával

A versenyzőkön kívül a csapat két orvosa, Adreas Schmid és Lothar Heinrich is szerdán vallotta be, hogy az 1990-es évek közepétől doppingszereket adtak a kerékpárosoknak.

"Beismerem, hogy részese voltam a doppingolásnak. A hivatásos kerekesek tőlem kapták a tiltott szereket, elsősorban az EPO-t" - írta közleményében Schmid, akihez aztán csatlakozott kollegája, Heinrich is. Egészen mostanáig mindketten kategorikusan cáfolták, hogy doppingolás történt volna az együttesnél. Hozzátették: csak olyat cselekedtek, amiről a versenyzők tudtak.

A kirakatemberek nem beszélnek

A két orvos munkaviszonyát a csapat felfüggesztette azok után, d'Hont állításai megjelentek. Bob Stapleton, a T-Mobile közelmúltban kinevezett menedzsere kijelentette, hogy senki sem maradhat a csapatnál, akinek bármi köze volt a régi ügyekhez.

A gárda egykori két "kirakatembere", a Tour de France-on 1997-ben győztes német Jan Ullrich, valamint az egy esztendővel korábban bajnok dán Bjärne Riis egyelőre nem szólalt meg a fejlemények kapcsán, ezt megelőzően ők tagadták, hogy tiltott szerekkel éltek volna. Ullrich idén februárban vonult vissza, mert belekeveredett az egy évvel korábban kipattant spanyolországi doppingbotrányba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!