A Telekom volt kerekesei sorra vallják be doppingos múltjukat

2007.05.25. 11:30
A héten valló három volt telekomos kerékpáros után a profi kerékpáros csapat két újabb korábbi tagja, Erik Zabel és Rolf Adag vallotta be, hogy doppingolt a kilencvenes években. A kitűnő sprinter, Zabel elsírta magát a sajtótájékoztatón, a jelenleg T-Mobile néven futó csapat két legnagyobb alakja, az egyaránt Tour-győztes Jan Ullrich és Bjärne Riis egyelőre hallgat. A botrányt a csapat egyik volt masszőre robbantotta ki.

A napokban több volt kerekesről derült ki, a múltban doppingoltak és orvosaik is bevallották, EPO-val látták el versenyzőiket. A jelenlegi T-Mobile, volt Telekom profi csapat legnagyobb korábbi sztárja, a Tour-győztes német Jan Ullrich egyelőre hallgat, a vezetők azt ígérik, mindenkit eltávolítanak, akinek köze volt az ügyekhez.

A sprinter könnyei

Egyre borul be a korábban sikeres volt profi kerékpáros csapat, miután egyik volt masszőre, Jeff D'Hont könyvében azt állította, a versenyzők kényszeríttették Andreas Schmidet és Lothar Heinrichet, hogy lássa el őket az EPO nevű vérdoppinggal. A Der Spiegel című hetilap közölt részleteket a belga masszőr írásából. Állítása szerint a versenyzők kényszeríttették Andreas Schmidet, hogy lássa el őket az EPO nevű vérdoppinggal. "Andreas először elutasította a kérést, de addig győzködték, míg végül mindenkit ellátott EPO-val, amit a freiburgi klinikáról szerzett be" - olvasható d,Hont könyvében. "Természetesen a csapat legnagyobb sztárja, Jan Ullrich is rendszeresen kapott EPO-t."

Csütörtökön Erik Zabel, az egyik legsikeresebb és még most is aktív versenyző, valamint Rolf Aldag - aki jelenleg a csapat sportigazgatója - ismerte be sajtótájékoztatóján, hogy doppingolt. Zabel egykoron a világ legjobb sprinterének számított, amit jelez, hogy hatszor lett zöld trikós, azaz nyerte meg a pontversenyt a Tour de France-on.


Zabel elsírta magát a sajtótájékoztatón (fotó: AFP)

"Az 1995-ös Tour de France előtt kaptunk EPO-t, és azt követően rendszeresen" - mondta Aldag. A mellette ülő társa, Zabel, a Milram csapat jelenlegi versenyzője szintén elismerte a doppingolást, majd sírva fakadt.

Kellett a versenyben maradáshoz

Ezen a héten vett fordulatot a T-Mobile istálló doppingügye. A bringások közül hétfőn Bert Dietz, szerdán Christian Henn és Udo Bölts ismerte el, hogy doppingolt.

Jan Ullrich ex-klubtársa, Dietz 1994 és 1998 között szerepelt a Telekomban, és elmondása szerint is 1995-től kapták az EPO-t. Dietz akkor nem tért ki arra, hogy társai doppingoltak-e, de azt mondta, mindenkinek tartania kell a jövőtől.

"Ha az élvonalban szerettünk volna lenni, akkor be kellett vennünk a szert. Amennyiben nem tettem volna, és romlik a teljesítményem, nem hosszabbították volna meg a szerződésemet."

A most már a Gerolsteiner istállónál igazgatóként dolgozó Christian Henn is beismerte a visszaélést. "Csak annyit tudok mondani, kaptam és használtam EPO-t, és amit Dietz állított, teljesen fedi a valóságot" - jegyezte meg Henn a cyclingnews című szaklap szerint.

A versenyzők tudtával

A versenyzőkön kívül a csapat két orvosa, Adreas Schmid és Lothar Heinrich is szerdán vallotta be, hogy az 1990-es évek közepétől doppingszereket adtak a kerékpárosoknak.

"Beismerem, hogy részese voltam a doppingolásnak. A hivatásos kerekesek tőlem kapták a tiltott szereket, elsősorban az EPO-t" - írta közleményében Schmid, akihez aztán csatlakozott kollegája, Heinrich is. Egészen mostanáig mindketten kategorikusan cáfolták, hogy doppingolás történt volna az együttesnél. Hozzátették: csak olyat cselekedtek, amiről a versenyzők tudtak.

A kirakatemberek nem beszélnek

A két orvos munkaviszonyát a csapat felfüggesztette azok után, d'Hont állításai megjelentek. Bob Stapleton, a T-Mobile közelmúltban kinevezett menedzsere kijelentette, hogy senki sem maradhat a csapatnál, akinek bármi köze volt a régi ügyekhez.

A gárda egykori két "kirakatembere", a Tour de France-on 1997-ben győztes német Jan Ullrich, valamint az egy esztendővel korábban bajnok dán Bjärne Riis egyelőre nem szólalt meg a fejlemények kapcsán, ezt megelőzően ők tagadták, hogy tiltott szerekkel éltek volna. Ullrich idén februárban vonult vissza, mert belekeveredett az egy évvel korábban kipattant spanyolországi doppingbotrányba.