Kovács Katalin eddig hibátlan a kajak-kenu-Eb-n

2007.06.29. 00:27
Ezer méteren nyolc, 500-on pedig hat magyar egység jutott be közvetlenül a szombati, illetve vasárnapi döntőbe a spanyolországi Pontevedrában zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon, amelynek első napján a két táv előfutamait rendezték.

A leghosszabb távon győzelemmel biztosította finálés helyét Kovács Katalin és Benkő Zoltán (mindkettő kajak egyes), valamint a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakduó, illetve a két kajaknégyes (Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma és Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor), a kenus Kozmann György, Kolonics György kettős pedig egy második hellyel került a legjobb kilenc közé. A kenus Vajda Attila ugyanakkor csak negyedik lett, így neki a második napon, a középfutamban is harcba kell szállnia.

Ezer méteren két számban nem rendeznek előcsatározásokat, mert kevesen neveztek, így az Eb-újonc Kozák Danusia, Szabó Gabriella kajakpárosnak, valamint a Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor összeállítású kenu négyesnek csak a szombati döntőben kell vízre szállnia.

Ötszázon Kovács imponáló magabiztossággal utasította maga mögé riválisait, így esélyeshez méltóan került a legjobbak közé. A másik két egyes számban ugyanakkor nem termett babér a magyaroknak. Vajda Attila ezúttal sem szerepelt jól, s ötödik helye azt jelenti, hogy ezen a távon is középfutamra kényszerül. Csak harmadik lett a kajakos Vereckei Ákos, aki így szintén résztvevője a péntek délutáni második fordulónak.

A Paksy, Benedek, valamint a Kammerer, Kucsera kajakos duó egyformán megnyerte versenyét, de míg a hölgyek esetében ez már döntőt ért, addig az urak kénytelenek a középfutamban újra bizonyítani, mert ebben a számban nem lehetett egyenes ágon továbbjutni. A Kozmann, Kolonics kenu kettes egy újabb második hellyel kvalifikálta magát a vasárnapi végjátékba.

A négyeseknél csak a kajakosok voltak érdekeltek: Paksy, Kovács, Fazekas és Patyi Melinda elsőként, Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Bozsik Gábor pedig másodikként jutott a döntőbe. Hasonlóan az 1000 méterhez, a kenu négyesek számára a kevés nevező miatt ezen a távon sem rendeznek előcsatározásokat, így a Sarudi Pál, Balázs Péter, Joób Márton, Horváth Gábor összeállítású magyar hajó csak a vasárnapi fináléban mutatkozik be az Eb-n.