Romokban a Tour de Dopping

2007.07.26. 10:23
A több szakaszt is megnyerő kazah Vinokurov pozitív doppingtesztje után az összetettben vezető Michael Rasmussent a saját csapata távolította el a Tour de France-ról. A dán kerékpáros hazudott júniusi hollétével kapcsolatban. Moreni is doppingolt, az ő csapata is visszalépett.

A tavalyi doppingbotrány - a győztes Landist zárták ki - árnyékában már egyébként is csak a teljesen elvakult rajongók tudták komolyan venni a Tour de France-t, de idén végleg leírta magát a súlyemelők, erőemelők szintje alá süllyedt sportág. A körversenyen előbb a több szakaszt is megnyerő kazah Vinokurov bukott meg, majd az összetettben vezető dán Michael Rasmussen ismerte be, több, verseny előtti doppingvizsgálatot is kihagyott.

A kerekesek elnöke csodálkozik

A Tour szervezőit ez nem annyira zavarta, csapatát, a Rabobankot viszont igen, szerda este kirúgták versenyzőjüket. A dán ugyanis nekik is hazudott arról, hol volt, amikor júniusban a doppingellenőrök keresték volna.

Rasmussené volt a sárga trikó, de most mindennek vége (fotó: AFP)

"Támogatom a csapatom a doppingellenes harcban és a tiszta sportért folytatott küzdelemben" - nyilatkozta Rasmussen, amikor egy napja elismerte, ellógta a vizsgálatokat.

A nemzetközi szövetség (UCI) a Rabobanktól tudott róla, hogy Rasmussen kihagyta a vizsgálatokat, de nem tehettek ez ellen semmit. Most meg csodálkozott az elnök, Pat McQuaid, hogy miért csak most rúgta ki a dánt a Rabobank. Rasmussen a rendőrségi kihallgatás előtt elhagyta szállodai szobáját.

Mást a rendőrök vittek el

Nem ez volt az egyetlen szerdai botrány a Tour de Doppingon: csendőrök vitték el a csapatszállásról Cristian Morenit, miután kiderült, ő produkált pozitív doppingtesztet a 11. szakasz után. (Moreni a hatályos törvények szerint akár börtönt is kaphat.) A szemtanúk elbeszélésére alapozott hírügynökségi beszámolók szerint azt egyelőre nem lehet tudni, hova vitték az exogén, azaz testidegen tesztoszteron férfi nemi hormonnal lebukott 34 éves kerekest, aki nem kéri a B próba elvégzését.

Szintén szemtanúk állítása szerint a rendőrök doppingszerek után kutatva átvizsgálták Moreni csapatának, a Cofidisnek a szállását Lescar-ban. A francia együttes Moreni esete miatt kiszáll a viadalból, azaz egyetlen versenyzője sem folytatja a Tourt.

Eriy Boyer csapatvezető az Eurosportnak úgy nyilatkozott az eset után, hogy a versenyző elmondta neki, elgyengült az egyik szakaszt követően, és akkor nyúlt tiltott szerekhez. Az eset igen rosszul érintette az istállót, mert a szerdai rajt előtt kiállt és tüntetett az egy nappal korában megfogott Vinokurov mellett.

David Millar, aki korábban a csapat színeiben versenyzett, azt mondta, cseppet sem lepte meg, hogy Morenit elcsípték. Ő miután dopping miatt letöltötte kétéves eltiltását, mindent megtesz a tisztaság érdekében, ellentétben a csapattal, ahol továbbra is szisztematikus doppingolás folyik.

A jelenlegi versenyzők közül a sprinterek pontversenyében vezető, huszonhét éves Tom Boonen még erre is rátett egy lapáttal, aki gratulált az összetett harmadik helyén álló ausztrál Cadel Evansnek, mert szerinte az első tízből csak ő tiszta.

Az elmúlt hónapokban a kerékpársport korábbi éveinek csillagai folyamatosan vallották be, doppinggal érték el eredményeiket.

A végképp komolytalanná vált Tour de France szerdai, 14. szakaszát a csúfos véget ért Rasmussen nyerte, kirúgásáig vezette az összetettet is, amelyben most már a spanyol Alberto Contador áll az első helyen.