Újabb doppingeset a Touron

2007.07.31. 11:26
A spanyol Iban Mayo az idei Tour de France harmadik lebukója, akinek a szervezetében tiltott anyagokat találtak. A spanyol Contadort egy német szakember inzulin és hormonkészítmények használatával gyanúsítja.

Pozitív lett Iban Mayo doppingtesztje a vasárnap befejeződött Tour de France-on. A spanyol kerekesnél EPO használatát mutatták ki.

A harmadik pozitív eset Mayóé

Az eredményről a nemzetközi szövetség (UCI) értesítette a huszonkilenc éves versenyző csapatát, a Saunier Duvalt, amelynek vezetői azonnali hatállyal felfüggesztették engedélyét, és egyben jelezték, amennyiben a B-próba is megerősíti az első teszt eredményét, kizárja a kerekest a csapatból. Mayóra kétéves eltiltás vár.

A múlt keddi pihenőnapon ellenőrzött Mayo, aki a botrányoktól kísért francia körversenyen a tizenhatodik helyen végzett, a harmadik lebukott az idei Touron. Előtte a kazah Alekszandr Vinokurov és az olasz Cristia Moreni doppingtesztje lett pozitív. Mayo az egyik fontos hegyi szakaszon a második lett, az olasz körversenyen pedig szakaszt nyert. Kisebb körversenyeket már megnyert, a nagyon közül a legjobb helyezése a Vueltán egy ötödik.

Eközben a Kicker című elismert német sportszaklap hírül adta, hogy Patrik Sinkewitz lemondott a B-próba ellenőrzéséről - őt a verseny előtt csípték el, csak a verseny alatt hozták nyilvánosságra -, ezzel lényegében beismerte: tiltott szerekkel élt. A T-Mobile csapat versenyzője kapcsán a német állami ARD és ZDF televízióadó bejelentette: amíg Sinkewitz ügye nem tisztázódik, addig nem számol be a Tour de France híreiről.

Inzulintól hormonokig

A T-Mobile ugyan aranyfokozatú támogatója a magyar olimpiai mozgalomnak, csak akkor fizeti ki a szponzoráció második részét, ha nem lesz a pekingi olimpián doppingeset. A bringáscsapat támogatásától azonban egyelőre érthetetlenül nem zárkózott el, pedig Jan Ullrich sem jó fényben tüntette a céget.

Werner Franke a doppingellenes küzdelem egyik német szakértője támadást indított a győztes Contador ellen. "Kapott inzulint, asztmagyógyszert, valamint egy olyan hormonkészítményt, amely segíti a tesztoszteron kiválasztását. Mindezt valakik fedezik, legalábbis Spanyolországban" - nyilatkozott.

Frankénál döntő bizonyítékok vannak, de nem kérik

Franke azt állítja, hogy birtokában vannak dokumentumok, többek között megvan neki a Fuentes rendelőjének átkutatásakor felvett jegyzőkönyv, melyben részletesen felsorolják a Contador által használt, fogyasztott szereket. A mostani győztes tavaly nem is indulhatott el a versenyen, mert a Fuentesszel kapcsolatban állók nem kaptak engedélyt.