Rasmussen továbbra is sárga trikóban teker

2007.08.15. 14:42
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szabályzata szerint a nagy körversenyek előtt elég, ha csak egy alkalommal nem áll a doppingellenőrök rendelkezésre egy versenyző, a Tur de France előtt négyszer mulasztó dán, Michael Rasmussen mégsem kapott eltiltást. A francia körversenyen vezetett, a Rabobank mégis hazazavarta és csapata most ugyan nincs, versenyengedélye viszont igen, így Hágában és Koppenhágában is versenyzett.

Jól tükrözi a kerékpársportban uralkodó viszonyokat, hogy a dán Michael Rasmussen júniusban négyszer hagyta ki a doppingvizsgálatot, mégsem kapott eltiltást, jóllehet egy ellenőrzés elmulasztása is doppingvétségnek számít.

Négymilliós gázsi

Rasmussen egy hónapja a Tour de France vezető helyén állt ugyan, holland csapata, a Rabobank hazugságai miatt visszaléptette, kirúgta, igaz helikopterrel menekítette ki Franciaországból, nehogy vallomásra bírják a csendőrök. Ráadásul a csapat hetek óta tudott arról, hogy a dán vétett a szabályok ellen.

Rasmussen sárgában hergel (fotó: AFP)

Mivel versenyzői licencét nem vonták be, Rasmussen a botrány után két versenyen is indulhatott, legutóbb Hágában tizenötezer eurós, közel négymillió forintos fellépti díjat is kapott.

A versenyző ráadásként - nem kis pimaszsággal, jegyezte meg a német Bild - sárga trikóban állt rajthoz, amivel alighanem a Tourra utalt.

Rasmussen ugyan pár hete még a visszavonulásával fenyegetőzött, utána viszont vélhetően rájött arra, hogy még néhány alkalommal tud pénzt keresni, ha egyáltalán eltiltják valaha is.

Contador nemkívánatos

Hamburgban eközben Rasmussent nemkívánatos személynek minősítették, a későbbi győztes spanyol, Alberto Contadorhoz hasonlóan, és nem hívták meg a Pro Tour sorozathoz tartozó versenyre.