A víz alatti vívás az olimpiai aranyak titka

2007.09.06. 10:59
A korábbi francia sportminiszter, Jean-Francois Lamour öt perccel kinevezése után őt hívta fel telefonon, és újra megköszönte, hogy olimpiai bajnok kardvívót faragott belőle. A vívóedző Szepesi László magas állami kitüntetésben részesült Párizsban, saját hazájában ellenben nem lehetett próféta. "A szakma lefelé húz" - ismerte el kritikusan. A magyar futball szintjére talán nem jut el a hazai kardvívás.

"Vívásban a találatok nem egyforma jelentőségűek. Egy öttalálatos mérkőzésben, az, aki az első találatot adja, 70 százalékban megnyeri a mérkőzést; aki először éri el a harmadikat, annak győzelmi esélye már kilencven százalék. A későbbi vesztesek ilyenkor gyorsan, előkészítés nélkül egyenlíteni akarnak, görcsössé válnak. Kudarcuk igazi oka itt található. A nagy bajnokok ösztönösen lassítanak ilyenkor: időt lopnak. Ezzel pedig nemcsak időt, hanem szó szerint életet, mérkőzést nyernek. Ezeket a téthelyzeteket is külön-külön gyakoroltuk a víz alatt."

Az elméleti és gyakorlati munkáról rendszeres előadásokat és továbbképzéseket tart Franciaországban, Kanadában és Kínában. Winnipegből nemrégiben tért haza. Az 1994 óta újra Budapesten élő edző itthon áprilisban tartott Tatán előadást az Európai Vívószövetség (EFC) felkérésére. Ekkor is inkább külföldi edzők és szakemberek előtt beszélt.

"Csak egy vagyok a sok közül, aki nem tud próféta lenni a saját hazájában" - nyugtázta, egyben elismerte, korábban bántotta a mellőzés, az, hogy nem vették igénybe tudását, tapasztalatait a magyar vívás érdekében. Ugyanakkor nagy lelkesedéssel és szeretettel beszél TF-n folyó munkájáról, a TF-n működő Kárpáti Rudolf Vívóklubról, ahol fiatal, utánpótláskorú versenyzői magyar bajnokságokat nyernek.

Úgy látja, a sportágnak húsz éve meg kellett volna lépnie azt, amit végül pár éve megtett, a fegyvernemi bizottságok alakítását. A kardnak 2005-ben ő volt a vezetője, de mivel semmilyen beleszólása nem volt a szakmai munkába, inkább felhagyott vele.

"A szakma lefelé húz" - állapította meg kritikusan, és részben ezzel indokolja, hogy a kardcsapat nehéz helyzetbe került, még az olimpiai részvétele is veszélybe kerülhet, ami nagy szégyen lenne az értékrendjében.

A véres kitüntetés története

1995-ben Franciaországban végzett munkája elismeréséül Szepesi a Francia Nemzeti Érdemrend Lovagkeresztjét kapta Jacques Chirac francia államfőtől. Az időközben politikai pályára lépett, és elnöki tanácsadóvá avanzsáló Lamour adta át neki a kitüntetést.

"Valószínűleg ez volt az első kitüntetés, amit átadott. Amikor a mellemre tűzte, meghatottságában egyenesen átszúrta a zakómat, ingemet. Később láttam, a szívem fölött piros lett az ingem a kiserkenő vértől. Feleségem meg is jegyezte, szép lett volna, ha a tanítványom a kitüntetéssel szúr le. Persze ez semmiség volt ahhoz képest, amikor barcelonai olimpia előtt pár héttel, ténylegesen is átszúrt egyik tanítványom iskolázás közben. A nyakamba fúródott az eltört penge. Végül ezt is, és a kitüntetést is szerencsésen megúsztam.

Lamour 2002-től volt idén májusig sportminiszter, 2004 óta az ifjúság ügyei is hozzá tartoztak. A választások óta párizs egyik kerületének nemzetgyűlési képviselője.