Kulcsár Győző kifacsarta Nagy Tímeát

2007.09.25. 10:19
Három vagy négy érem megszerzéséért küzd a hétvégén kezdődő világbajnokságon a magyar válogatott. A kardozók nehéz helyzetben vannak, előfordulhat, hogy a hagyományosan éremesélyes férfi csapat ki sem jut a jövő évi olimpiára. A párbajtőrözöknél van a legnagyobb esély az aranyra, tavalyi Világkupa-sorozatot a férfiaknál Boczkó Gábor nyerte, a nőknél Szász Emese.

Szeptember huszonnyolcadikán, pénteken kezdődik Szentpéterváron a vívó-világbajnokság, amelyik az olimpia szempontjából kulcsfontosságú, mert az itt megszerzett helyezéseknek háromszoros értékük van.

Nehéz helyzetben a férfi kardozók

A legnehezebb helyzetben a kardcsapatok vannak, mert nekik a négy közé kellene jutniuk ahhoz, hogy reális esélyük legyen a pekingi részvételre. A nők a címvédő amerikaiakkal vívnak, és a legjobbjukat nélkülözik.

A férfiak az elődöntőért a házigazda oroszok ellen vívnak, és minimum bravúrra lesz szükségük, hogy kiüssék őket. "Nem lesz elég a száz százalék, annál több kell. Rossz előjelekkel készülünk, a nemzetközi rutinnal rendelkező Lengyel Balázs tíz napja betegeskedik, így nem ő utazhat, Szilágyi Áron váltja, aki újonc. Létkérdés, hogy a négy közé jussunk, érzik ezt a versenyzők is, tudják, fontos feladat előtt állnak, de irgalmatlanul nehéz lesz" - mondta Nébald György szakágvezető.

A csapat vezére, az olimpiai második Nemcsik Zsolt elismerte, az utolsó napok nem igazán jó hangulatban teltek, de tudják, mit kell tenniük. "Az új bírói felfogás esélyt adhat nekünk, pontosabban ehhez legnehezebben az oroszok igazodhatnak. Áron belépése új esélyt teremthet."

Nagy Tímea (balra), világbajnoki aranyával (fotó: AFP)

Sokkal kedvezőbb helyzetben vannak a párbajtőrözők, a férfi csapat kedvező helyzetben van a pekingi kijutás szempontjából, a nőknél csapatversenyt nem rendeznek Kínában.

Négykézláb az öltözőbe

"Nagyon tisztességesen felkészültünk, a versenyzők elhitték, hogy egyetlen út a sikerességhez, az a kemény munka. Ezt zokszó nélkül, alázattal elvégezték, pedig már tinédzserekről van szó, és keményen hajtottam, facsartam őket két héten át. Volt, hogy négykézláb mentek az öltözőbe, Nagy Tímea, de a férfiak is" - jegyezte meg Kulcsár Győző a szakág vezetője.

A négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár azt szeretné, ha valamennyi tanítványa éremmel térhetne haza, de ha kettőt nyernének már elégedett lenne, különösen, ha ebből az egyik arany.

"Ha csapatban a négy közé jutunk, akkor szinte biztosan ott leszünk az olimpián. Ehhez a németeket, vagy a koreaiakat kell megvernünk a nyolc között. A lányok megértették, hogy a csapat mindennél fontosabb, az egyéninek háttérbe kell szorulnia, mert a pekingi jelenlétnél nincs fontosabb" - ezt már Bernát Zoltán, a tőrözők főnöke mondta.

A férfi tőrözőktől a kilencedik hely is már bravúr lenne, de mivel csapatverseny nincs Pekingben, fontosabb, hogy az egyéniben legyen a legjobb tizenhat között magyar.