Talmácsi megnyerte a Malajziai GP-t

2007.10.21. 07:52
Győzött Talmácsi Gábor a Malajziai Nagydíjon, és tíz pontra növelte előnyét a tabellán Hector Faubel előtt, aki harmadiknak futott be vasárnap. Ha a magyar harmadik az utolsó futamon két hét múlva, világbajnok.

Nagy előnnyel, szenzációs motorozással nyerte meg a Malajziai Nagydíjat Talmácsi Gábor: az első kör felétől vezetett, nagyjából tízmásodperces előnnyel futott célba.

A magyar versenyzőt senki nem tudta követni, oktatott, könnyedén lerázta a mezőnyt, csak az lehetett kérdéses, mekkora fórral ér be. A második helyért nagy csata volt, hét motoros harcolt érte, végül a jól hajrázó Tomojoshy Koyamáé lett a dobogó második foka. Harmadikként Talmácsi riválisa, a még szintén vb-esélyes Hector Faubel végzett.

Talma az utolsó futam előtt karrierje hatodik GP-sikerével tíz pontra növelte előnyét az összetettben, ami azt jelenti, ha Valenciában, az idényzárón legalább harmadik, megnyeri a világbajnokságot, függetlenül attól, hol végez Faubel.

Élvezet volt az Aprilián motorozni

"Az edzéseken remekül sikerült beállítani a motort, ennek köszönhető az eredmény. Fizikailag megterhelő volt, a hőség elképesztő, de élveztem minden pillanatát a motorozásnak. A csapatom remekül dolgozott, a szerelőknek, de mindenki másnak is köszönöm a segítséget. Az utolsó nagydíj előtt nagyon fontos volt ez a győzelem" - nyilatkozta a futam utáni sajtótájékoztatón Talmácsi Gábor.

A Malajziai 125-ös GP körről körre

5.58: Elindultak a motorok a felvezető körre. Hector Faubel az első, Talmácsi Gábor a második pozícióból rajtol.

Rajt: Talmácsi közepesen jött el, harmadiknak fordult az első kanyarban, de hamat előre jött másodiknak a vezető Pasini mögé. A kör felénél az olaszt is megelőzte, és vezet. Faubel is előre jött a második helyre az első kör végére.

2. kör: Faubel támadja Talmácsit, de a magyar könnyedén tartotta meg első helyét.

3.: Nem változott a sorrend, de Faubel az utolsó kanyart elrontotta. Talmácsié volt a leggyorsabb kör.

4.: A spanyolt meg is előzte Pasini a célegyenes végén. A kör végére 1,3 másodpercre növelte előnyét a vezető magyar apriliás. Újra ő a leggyorsabb a pályán.

5.: Maradnak le az ellenfelek, már 1,8 másodperc az előny az élen.

A Malajziai GP élmezőnye

1. Talmácsi Gábor Aprilia 42:50.831
2. Tomoyoshi Koyama KTM + 6.753
3. Hector Faubel Aprilia + 7.793
4. Joan Olive Aprilia + 8.180
5. Sergio Gadea Aprilia + 8.947
6. Lukas Pesek Derbi + 9.935
7. Simone Corsi Aprilia + 10.132
8. Mattia Pasini Aprilia + 10.335
9. Bradley Smith Honda + 23.426
10. Alexis Masbou Honda + 24.808

A vb állása:
1. Talmácsi 262 pont
2. Faubel 252
3. Koyama 186

6.: Két és fél másodperc Talmácsi előnye, Faubel a harmadik helyért küzd Simone Corsival.

7.: Corsi megelőzte Faubelt, aki negyediknek esett vissza. Az élen bő három másodperccel vezet Talmácsi.

8.: Corsi másodiknak lépett föl, megelőzte Pasinit is. Talma 4,5 másodperccel az élen, körönként már egy másodpercet ver a mezőnyre.

9.: A második helyért hat pilóta harcol, Faubel már ötödik.

10.: Talmácsi előnye fél célegyenes, mögötte előzgetik egymást az üldözők.

11.: 6,2-zed a vezető pilóta előnye, már heten vannak versenyben a második helyért, Faubel továbbra is ötödik.

12.: Körönként nyolc tizeddel gyorsabb Talmácsi a mezőnynél átlagban. Legutóbb viszont 1,5 másodperc előnyt szerzett egy kör alatt.

13.: Faubel végig az ötödik hely környékén, az ő helye csak az utolsó körben fog kiderülni.

14.: Kilenc másodperc Talmácsi előnye. Hat körrel a vége előtt az első hely eldőlt. A második viszont hétesélyes, legalább.

15.: Faubel a harmadik helyért harcol.

16.: Faubel följött másodiknak, és megpróbál ellépni a többiektől. Pol Espargaro elcsúszott, de semmi baja.

17.: A spanyol nem igazán tudott elszakadni, Olive és Koyama megy vele a második helyért, a két spanyol helyet is cserélt. Sőt, az utolsó kanyarban a japán is megelőzte Faubelt. Még két kör.

18.: Talmácsi továbbra is biztosan az élen, Koyama előre jött másodiknak és meg is ugrott. Faubel negyedik, valószínűleg már csak harmadik lehet.

19., utolsó kör: Talmácsi be fog jönni elsőnek, Koyama másodiknak, a harmadikért Faubel, Olive küzdenek.

Talmácsi Gábor megnyerte a Malajziai GP-t, Hector Faubel harmadik lett. A magyar tíz ponttal vezeti a vb-t, ha az utolsó futamon harmadik lesz, világbajnok.