Mindenki doppingol a T-Mobile-nál

2007.10.25. 15:49
Mindent elmondott a T-Mobile csapatnál zajló doppingolásról Patrik Sinkewitz német kerékpáros, aki az idei Tour de France előtt tesztoszteronhasználat miatt bukott le az ellenőrzésen.

A huszonhét éves versenyző hazája szövetségének sportbírósága előtt tett részletes vallomást, melyben kifejtette, hogy a bonni istállónál a szupersztár Jan Ullrich tavalyi kirúgása óta is szisztematikusan tiltott szerekkel látták el a kerekeseket.

"Beszámolt arról, hogy miként szerezték be és adagolták az orvosok a doppingszereket 2006 óta a T-Mobile-nál, valamint beszélt a 2003 és 2005 közötti időszakról, amikor még a Quick Step csapatot erősítette" - mondta Peter Barth, az ítélőszék elnöke.

Ügyvédje szerint mivel koronatanúként állt rendelkezésre, Sinkewitz legfeljebb egyéves eltiltásra számít.

A német versenyző az idei Tour körüli botrányok egyik kulcsfigurája volt. A nyolcadik szakasz után ütközött egy nézővel, és súlyos arcsérüléssel került kórházba, műteni is kellett. Ezután derült ki, hogy még a francia körverseny előtt doppingolt, mire a T-Mobile kissé álszent módon - amely évente 700 ezer eurós fizetést adott neki - szerződést bontott vele. (Sinkewicz mellett Bernucci is megbukott, őt is azonnal kirúgta a tisztaságra törekvő csapat.)

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtámogatója a T-Mobile, és az egyik hazai vezető februárban olyan kijelentést tett, ha magyar olimpikon megbukik a jövő évi pekingi olimpián, akkor a szervezet nem kapja meg a támogatás második felét, százmillió forintot.

A távközlési cég ugyan korábban kilátásba helyezte, hogy kivonul a kerékpársportból, ezt azonban nem tette meg, mi több: szerződést hosszabbított 2010-ig, pedig Sinkewicz már a nyáron kifejtette, hogy szisztematikusan doppingol mindenki a klubon belül.