Gyárfás: Kovács Ági is hibázott

2007.11.12. 17:40
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint az olimpiai bajnok úszó Kovács Ágnes többször is hibázott október végén, amikor egy előre be nem jelentett doppingellenőrzés során, nem tudott kellő mennyiségű vizsgálati anyagot produkálni.

"Én is csak az uszodai tájékoztatás alapján ismerem a történetet, de ez alapján mondhatom, hogy Ági is, és edzője Túri György is hibázott" - mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

Kevés vizsgálati anyag, fegyelmi

Csütörtökön derült ki, hogy az olimpiai bajnok úszó Kovács Ágnes még október 30-án egy előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimummennyiséget (75 ml) nem érte el. Ezt követően aláírt egy papírt, hogy a további mintaszolgáltatást hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta.

A megtagadás azonban a szabályok szerint beismerő vallomásnak felel meg, így a vizsgálatot végző Magyar Antidopping Csoport (MACS) jelentése szerint az úszó esete doppingvétségnek bizonyul. A MACS kezdeményezte a fegyelmi eljárást Kovács ellen, amit csütörtökön folytat le a szövetség.

Tűzbe tenné Kovácsért a kezét

"A versenyző és edzője nekem azt mondta, ők tájékoztatták az ellenőröket, hogy Áginak hivatalos elfoglaltsága miatt el kell mennie. A szabály szerint nyomós ok kell ahhoz, hogy valaki elmenjen a vizsgálat helyszínéről. Azt azonban semmi nem rögzíti, mi számít nyomós oknak."

Az úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamás szerint - aki egyébként tűzbe tenné a kezét versenyzője ártatlanságával kapcsolatban - nem lenne ügy, ha az ellenőrök azt rögzítették volna a jegyzőkönyvbe, hogy Kovács Ágnes távozhat és nem azt, hogy távozik.

Magyar csapta be a magyart

"Így nehéz lesz a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és az Európai Úszó Szövetség (LEN) végrehajtó bizottságának tagjaival megértetni, hogy ebben az esetben magyar csapta be a magyart. Ha külföldi tette volna, talán könnyebb, más megközelítése lenne az ügynek."

A hazai szövetség a fegyelmi bizottság döntése akár fel is mentheti Kovácsot, a nemzetközi testület ezt felülbírálhatja, mint tette azt Usszama Mellouli tunéziai úszó esetében, akitől még a világbajnoki címét is elvette.

Miért nem telefonált?

"Ágira legjobban azért neheztelek, mert nem hívott egyből engem. Korábban még akkor is engem keresett, ha karambolozott, ha gondja volt Amerikában az egyetemen, ha nem értett szót a szponzoraival. Most nem szólt, de bizonyos értelemben ez szól leginkább mellette. Nem szólt, mert az volt a meggyőződése, hogy nincs miért. Saját elmondása szerint azért, mert a doppingellenőrök megnyugtatták, semmi baj nem lesz, ha elmegy."

Gyárfás leszögezte, Kovács Ági tizenhárom éves élsportolói pályafutása alatt soha nem doppingolt, olimpiákon, világbajnokságokon, Európa-bajnokságon és számos alkalommal rajtaütésszerűen ellenőrizték. A mintavételek mindenkor negatív eredménnyel jártak. Legutóbb egy könnyűsúlyú bolzanói versenyen vett részt, ahol mint első helyezett 140 euróban részesülhetett. A kiutazás költsége ennek többszörösébe került.

Újabb ellenörzés az úszószövetség pénzén

"Amikor döbbenten kézbevettük a MACS fegyelmit kezdeményező levelét, azonnal felajánlottam, kértem újabb ellenőrzést. Tekintettel arra, hogy nem jöttek ki, így az úszószövetség pénzén Ági ment be a kijelölt laboratóriumba, ahol sikerült elegendő mintát produkálnia. Bár sürgősséget kértünk, ennek eredménye csak 5-8 nap múlva várható".

Gyárfás csodálkozik a MACS hozzáállásán, hiszen korábban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyik szakembere éppen egy másik úszótól, Boulsevicz Beátától akart mintát venni, de amikor ez nem sikerült, elkísérte a versenyzőt egy sajtótájékoztatóra és ott kapott mintát.

emberségesebb bánásmódot

Az úszóelnök kiemelte, Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője sem mondja azt, hogy Kovács doppingolt, ugyanakkor nemigen gondolkozhatott el azon, hogy mit árthat ez az eset. Gyárfás megítélése szerint, ha Ágnes másodosztályú tekéző, vagy kezdő cselgáncsozó lenne, akkor is emberségesebb elbánásban kellett volna részesülnie.

Tiszteli és megérti a MACS-ot

Az elnök tisztában van vele, a Magyar Antidopping Csoport a doppingellenes harc nagyon fontos bázisa. Társa a MOB-nak, a sportvezetésnek, a különböző szövetségeknek. Értük van, a magyar sport megtisztulásáért, elsősegiti a tiszta, korrekt olimpiai csapat kialakítását. Az ellenőröknek meg kell kapniuk a legteljesebb támogatást, a kellő tiszteletet. Ugyanakkor nekik is hasonlóképpen kell viszonyulniuk a sportolókhoz. Esetükben nem az a cél, hogy eredményt produkáljanak, hanem hogy leleplezzék a doppingolókat. Ha ehhez az kell, hogy akár még egy teljes órát szánjanak az ellenőrzésre, akkor tartsanak a versenyzővel, amennyiben annak valóban fontos, halaszthatatlan kötelessége van.

Miért nem jöttek vissza délután

Gyárfás azt sem érti, hogy ha gond volt, akkor a MACS ellenőrei miért nem tértek vissza például a délutáni edzésre az uszodába. Ha bárki doppingol, azt el kell tiltani. De alappal. Nem egy puszta félreértés alapján. Egyik sportoló, sem Kovács Ági, sem egy másodosztályú tekéző nem ezt érdemli. Gyárfás szerint a szigor szükségszerű, de nem nélkülözheti a legteljesebb alaposságot. Sportemberek élete, egész pályafutásuk megítélése a tét. Ez a munka a szakértelem, és a határozott fellépés mellett egyidejűleg a legnagyobb alázatot is igényli. Nem az a cél, hogy a sportolók a doppingellenőröktől reszkessenek, hanem attól, hogy a doppingszerekhez nyúljanak.

Neheztel a versenyzőre és az edzőre

Az úszószövetség elnöke, a fentiek fenntartása mellett neheztel Ágira és Túri György edzőre is. Nincs az a Sir Roger Moore, az a sportnagyköveti tisztség, akit - amelyet - előbbre helyezhetnek egy dopping ellenőrzésnél. A hiszékenység nem kellő súlyú érv az illetékes nemzetközi testületek előtt.

A szabályok szerint az ügyben a fegyelmi bizottság dönt, majd az elnökség elé terjeszti a döntést. A döntés ellen az érintettek fellebbezhetnek, a végső állásfoglalás eredményét kell, négy nemzetközi fórumnak megküldeni. Ezeknek jogukban azt áll felülbírálniuk.

Tizenöt év alatt nem volt egy dopping eset sem

"Arra törekszünk, hogy az eset súlyának megfelelően, a szabályok szellemében szülessen ítélet, figyelembe véve Ági eddigi makulátlan múltját. Olyan döntést kell hozni, aminek tükrében az esetről szóló híreket is tisztába tesszük. Nem cél az ellenőrök lejáratása sem. Nem tagadom, szokatlan számomra ez a helyzet. Tizenöt éve vagyok az úszószövetség elnöke és eddig egyetlen egy doppingesetünk sem volt."