Ismét nem ment simán Kovács Ágnes doppingvizsgálata

2007.12.05. 15:45
Egy hónappal a fegyelmi eljárással végződő doppingellenőrzés után a MACS emberei ismét meglátogatták Kovács Ágnest. Most nem az olimpiai bajnok, hanem a vérvételhez szükséges csövek hibája miatt hiúsult meg a vizsgálat, amit Cseh Lászlón sikerrel végezték el.

A Nemzeti Sport információi szerint kedden ismét előre be nem jelentett doppingellenőrzést hajtottak végre a Magyar Antidopping Csoport (MACS) tagjai a Köér utcai uszodában. Ezúttal Kovács Ágnest és Cseh Lászlót kívánták ellenőrizni, a vizeletminta mellett most vért is akartak venni a két úszótól. A vérvételhez használt csövek azonban nem voltak megfelelőek, így ez az olimpiai bajnok esetében nem sikerült.

Rossz csövek

A vizsgálat nem volt összefüggésben Kovács Ágnes meghiúsult októbervégi, illetve a sikeres, negatív eredményt hozó novemberi vizsgálatával - tudtuk meg a MACS szóvivőjétől, Gulyás Lászlótól. A keddi ellenőrzés a jövő hét végi, debreceni rövidpályás Európa-bajnokságnak szólt. Államilag megrendelt volt és az úgynevezett nyilvántartott vizsgálati csoport tagjai esnek bele, vagyis az olimpiai kerettagok mellett például az országos bajnokságok első három helyezettjei is.

Az olimpiai bajnokot az ellenőrök kétszer szúrták meg, ettől rossz állapotba került. Ezért nem próbálkoztak nála harmadszorra, annak ellenére, hogy a szabályok erre lehetőséget adtak volna. A szintén a Kőbánya SC-ben sportoló Cseh Lászlónál ugyancsak két kísérletet tettek, nála másodszor összejött a mintavétel. Az ellenőrök még két úszótól, Szepesi Nikolettől és Dara Esztertől vettek volna vért, de az eszközök alkalmatlansága miatt eltekintettek ettől.

A vizsgálatnál a Vacuette vákuumos vérvételi eszközt használták. Ez abban különbözik egy fecskendőtől, hogy nem kézzel szívják le a vért, hanem a tű mögött egy vákuumos cső van. A vákuumtól függ, hogy mennyi vért tudnak levenni egyszerre. Gulyás szerint hibás, gyengébb vákuumképességű eszközt használtak. Ezt már jelezték is a gyártónak és biztosak benne, a cég elismeri, hogy gyártási hibásak voltak az eredetileg 2008 októberéig felhasználható tűk.

A Kőér utcai vizsgálat napján a Komjádiban is jártak a MACS emberei, ott nyolc magyar úszót ellenőriztek, minden nehézség nélkül.

Gulyás szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a bécsi doppinglabor új irányokban is vizsgálódik, ezért alkalmazzák egyre többször a vérvételt is. Azonban a módszer alkalmazása sincs összefüggésben a Kovácsnál elvégzett korábbi vizsgálatokkal.

Felkötött karok

"A felvetésre, hogy mi lesz, ha a vérvétel háromszor is sikertelen, részünkről az a válasz fogalmazódott meg, hogy úszóink negyedszerre, de ha kell, akkor ötödszörre is nyújtsák a karjukat - fogalmazott a távirati irodának Gyárfás Tamás. Tény, hogy doktor Kausz István csapatorvos a mai napra Kovács Áginak könnyített edzést kért edzőjétől, de akkor is: a MACS mindenkori igényének eleget kell tenni. Ági az ominózus első esetet követően, vagyis azóta, hogy a Roger Moore-féle találkozás adta problémakörrel szembesültünk, november 8-án vett részt önszántából ellenőrzésen, aztán a magyar bajnokságon, most pedig, amikor a szövetség igényének tett eleget, volt ez a sikertelen vérvétel, aminek megismétlésére természetesen számíthatunk. Figyelemre méltó, hogy Cseh Laci esetében csak két sikertelen vérvételre került sor, Áginál háromszor próbálkoztak. Ez is mutatja, hogy a megítéléskor a mostanság sokat emlegetett női kvóta érvényesül, a gyengébb nem itt nem szenved hátrányt" - mondta Gyárfás Tamás, Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke.

"Tisztában vagyok a MACS tevékenységének súlyával, értékével, mégis elgondolkodtató, hogy néhány nappal a december 13-án induló debreceni Eb-t megelőző vizsgálatok legnagyobb eredménye, a sikertelen próbálkozások után, csak az lehet: a majdani megnyitón a magyar csapat nem csak arról lesz felismerhető, hogy egységes piros-fehér-zöld melegítőben jelenik meg, hanem a felkötött karokról is..." - fogalmazott Gyárfás Tamás.

Kovács Ágnes az MTI-nek úgy emlékezett vissza, hogy minden rendben zajlott, ám a keze begyulladt a sikertelen próbálkozásoktól.

"A doppingvizsgálat szabályszerűen zajlott, a vizeletminta adásával semmi gond nem volt. A vérvételkor viszont az a probléma merült fel, hogy hat vákuumcsövet is kipróbáltak, ám mind a hat selejtes volt, s a hatodik után az ellenőrök javaslatára félbeszakadt a mintavétel. Ezek után az ellenőrök írásban rögzítették: a mintavétel elmaradása a MACS hibájából történt. Amúgy a tegnap délutáni edzés a szokásosnál nehezebben ment, a jobb karom be van gyulladva, de bízom benne, hogy ennek semmilyen hatása nem lesz a jövő heti Európa-bajnokságon."

Egy hónap alatt kétszer

Október végén a MACS ugyancsak előre be nem jelentett doppingellenőrzésnek vetette alá az olimpiai bajnok Kovács Ágnest. Akkor a klasszis úszó nem tudott elegendő mennyiségű vizsgálati anyagot produkálni, majd a folytatásban a mintaszolgáltatást, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte.

Ebből később kisebb botrány alakult ki, hiszen a szabályok szerint tette doppingvétségnek minősül és akár két éves eltiltással is büntethető. Végül a MÚSZ fegyelmi bizottsága szerint Kovács Ágnes az október 30-i ellenőrzés során nem valósított meg doppingvétséget és felmentették őt. Később az úszószövetség bocsánatot kért a MACS-tól.