A doppingellenőr nem ellenség, hanem része a sportnak

2007.11.16. 13:31
Előfordulhat, hogy az olimpiai bajnok mellúszó Kovács Ágnes doppingügye nem jut el a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségig (WADA), ehhez azonban a nemzetközi szövetség (FINA) pozitív határozata szükséges. Ha a FINA elnöke megértő, akkor Kovács megúszhatja kétéves eltiltás alatt.

A pekingi sikeres szereplést veszélyeztetik azok, akik megkérdőjelezik a doppingellenőrök munkáját - mondta Elbert Gábor sportszakállamtitkár az MTI-nek Kovács Ágnes ügyére reagálva.

Az érem két oldala

"Két oldalról lehet megközelíteni a történteket" - nyilatkozott a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) madridi világkonferenciájáról hazaérkezve Elbert Gábor. "Az egyik, hogy Kovács Ági számomra egy emlék, ahogy olimpiai bajnok létére a tavalyi úszó Európa-bajnokságon a bronzéremnek tudott örülni, azt mutatja, milyen nagy sportember. Az érem másik fele pedig, hogy az élsportolóknak ma már, sajnos, nemcsak edzeni és versenyezni kell, hanem a törvényeknek, szabályoknak megfelelni. Kitölteni például a mindenkori tartózkodási helyről szóló nyomtatványt, és ha megjelennek a doppingellenőrök, mintát adni."

A sportszakállamtitkár emlékeztetett rá, hogy az athéni doppingbotrányok óta sokan és sokat tettek a magyar sport hírnevének helyreállításáért.

"Azok, akik fenyegették vagy fenyegettették a doppingellenőröket, érzelmileg zsarolták őket, a magyar sport érdekei ellen cselekedtek. Az ellenőröknek a törvényeket be kell tartaniuk, nem kivételezhetnek senkivel. A Magyar Antidopping Csoport a világ egyik legjobb csapata a WADA szerint, mindenhova hívják őket, sehol sem volt velük probléma."

Történt-e eljárási hiba?

Elbert Gábor hozzátette: három hónapja került nyilvánosságra három hazai doppingeset - atléták voltak az ügyek érintettjei -, amit a szövetségek a szabályok szerint lerendeztek, "semmilyen cirkusz nem volt körülöttük".

"Az úszószövetség fegyelmi bizottsága szerencsére nem támadta döntésében a doppingellenőröket. Ha a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) szerint jogilag rendben van a felmentő ítélet, az ügy el sem jut a WADA-ig. De először a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület vizsgálja meg, nem történt-e eljárási hiba" - jelentette ki.

Marculescu kezében futnak össze a szálak

A FINA román elnöke, Cornel Marcelescu már tud az esetről, és ugyan elsőre azt mondta, hogy ez az eset automatikusan kétéves eltiltást von maga után, azóta megváltoztatta valamelyest álláspontját, és csak nnyit közölt, hogy alaposan meg kell vizsgálni az ügyet. Ez akár jót is jelenthet, bár Kovács számára az egyéves eltiltás is azt jelentené, hogy nem indulhat a pekingi olimpián, amelyiken szeretné befejezni kivéletes pályafutását.

"Tudomásul kell venni, hogy a doppingellenőr nem ellenség, része a sportcsaládnak, ugyanazért a célért dolgozik. Ha esetleg a pénteken kezdődött rövidpályás úszó ob-n, Debrecenben atrocitás érné az ellenőröket, az komolyan veszélyeztetné a cívisváros ifjúsági olimpiai pályázatát" - állította a sportszakállamtitkár.

Az ellenőrök hisztériáról számolnak be

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 milliliter mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimummennyiséget (75 ml) nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságával indokolva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte. Ez a hatályos jogszabályok és a WADA kódexe értelmében doppingvétséget megalapozó magatartásnak minősül. A Magyar Úszó Szövetség fegyelmi bizottsága azonban csütörtökön úgy döntött, a versenyző nem követett el doppingvétséget.

A versenyző illetve tanúi azt állítják, hogy az ellenőrök nem ismertették vele, milyen papírt ír alá, az ellenőrök azonban arról vettek fel jegyzőkönyvet, hogy hisztérikusan viselkedett, miután csak 25 milliliternyi vizeletet adott. Az ellenőrök által beadott jegyzőkönyvben nem tett említést Kovács arról, hogy neki Roger Moore-ral van találkozója, erről a MACS csak később értesült.

Furcsaság, ha Kovácsot nem találták volna a Kőér utcai uszodában, akkor valószínűleg megússza figyelmeztetéssel, mert nem volt azon a helyen, amelyiken előre jelezte.