Győzelem gyenge játékkal

2007.12.06. 22:37
Gyenge meccsen, nagyon sok hibával és megint komoly hullámvölgyekkel nyerte első középdöntős meccsét a női kézilabda-válogatott a franciaországi világbajnokságon. A szövetségi kapitány szerint a félidők végén minden idők legrosszabb válogatott játékát látta.

Két, hullámvölgyekkel tarkított győzelem és egy nyögvenyelős döntetlen után kezdte meg a világbajnoki középdöntőt a magyar csapat. Lengyelország legyőzése kötelező volt a továbbjutás érdekében.

Sikerült elhúzni

A kezdés után három percig nem esett gól, ekkor sajnos Ewa Damiecka szerezte meg átlövésből a vezetést, még a perc végén Szamoránsky Piroska beállóból egyenlített (1-1).

Pálinger Katalin első jó védése után hetest is fogott, de támadásban ezen a meccsen is jöttek a hibák. Emberhátrányból sikerült először megszerezni a vezetést, egy kipattanó után Balogh Beatrix lőtt gólt (2-1). A vezetés sem nyugtatta meg a csapatot, de a kilencedik percben végre betalált az addig hiába próbálkozó Mehlmann Ibolya. Az újabb lengyel egyenlítés után Görbicz Anita hetesből vette vissza a vezetést (4-3).

A csapatok nagyon sokat hibáztak, ellődözték a labdát kidolgozatlan helyzetből, így csak a kapusok statisztikái lehettek jók.

4-4-nél nemcsak az egyenlítés volt a gond, de Szűcs Gabriella kiállítása után Szamoránskyt is leküldték. Tóth Tímea azonban kettős emberhátrányból szerezte meg a vezetést. A Hypo légiósa teljes létszámnál is betalált, majd a lebénult lengyeleket leindítva Balogh növelte háromgólosra az előnyt (7-4).

Pocsék lett a félidő vége

Lengyel hetes után emberhátrányból szerzett gólt Mehlmann is, Pálinger pedig ziccert fogott, ami időkérésre kényszerítette a lengyel kapitányt. Klaudia Pielesz egyenlő létszámnál talált be (8-6), majd Mehlmann előbb támadásban, majd védekezésben hibázott, utóbbiért kétperces kiállítást kapott. Emberhtrányban azonban most sem Tóth, sem Szucsánszky Zita nem talált be, Dorota Malczewska megetette a védőinket és szépített, Mehlmann visszaállása után pedig ugyanő egyenlített is (8-8).

Pörögtek a kiállítások a magyar csapatnak, de sokkal többször is kiállíthatták volna Németh András játékosait. Ezután kicsit belejöttek a csapatok, felváltva estek a gólok, a lengyelek egy leindításból visszavették a vezetést (10-11). Szűcs, Majerek

A félidő nem sikerült jól, de a vége katasztrofális lett. A lengyelek a hajrában kapták első kiállításukat, Görbiczék még értelmes támadásig is alig jutottak emberelőnyben, a sorozatban három gólt elérő Majerek pedig másodpercekkel a vége előtt kétgólosra növelte a lengyel előnyt (11-13).

A szünet után a lengyelek tovább növelték az előnyüket, majd Mehlmann tartotta a lépést (12-14). Pálinger bravúrjai sem voltak elegendőek, mert három gólra, 12-15-re is elhúztak a lengyelek, Borbás Rita azonban szépített. Szűcs góljával már csak egygólos volt a hátrány, egy gyors támadás végén Hornyák Ágnes meg egyenlített is a 36. percben (15-15).

Ötgólos vezetés a semmiből

Megjött a fordulat, szinte a semmiből ütötte ki egy 6-0-s sorozattal a magyar csapat a meccs előtt esélytelenebbnek tartott lengyeleket. A Kirsner Erika kiállítása utáni emberhátrányban visszavették a vezetést a lengyelek, de ez csak másodpercekig tartott. Jó előkészítés után Mehlmann szép átlövésével 8-7 után vezetett újra a magyar válogatott, 17-16-ra. Dagmara Kowalska kiállítása kellett a feltámadáshoz, Balogh a szélről előbb kétgólosra növelte az előnyt, majd egy bejátszásból már a 19-16-ot érte el.

Emberhátrányban ment igazán jól ezen a meccsen, Szűcs kiállítása után is ez derült ki: Görbicz két góljával lett 21-16. Guran hiába szépített, a kiállítás lejárta előtt Ferling Bernadett visszaállította az ötgólos vezetést.

Sikerült tartani az ötgólos előnyt, Pálinger nagyszerű védései mellett több gól Görbicz és Balogh remek összjátékából született. Ekkor már belendült a magyar csapat, Ferling és Kirsner is betalált, az utolsó tíz percre 26-21-gyel fordultak a csapatok.

Sikerült felhozni őket

Percekig nem esett gól, sajnos Pielesz szakította ezt meg, Izabela Duda háromra hozta fel a lengyeleket. Görbicz hetesből állította vissza a négygólos vezetést, de 27-24-nél Pálingernek kellett ziccert, majd Pielesz hetesét fogni.

Két perccel a vége előtt Duda távolról lőtt, 27-25, még ebben a percben ugyanő lőtt megint messziről, Pálingernek kellett hárítania.

Az utolsó perc magyar kapkodással kezdődött, így sikerült felhozni a lengyeleket 27-26-ra. Fél perc volt hátra, magyar támadással, Mehlmann jó nagy kapufája után Balogh hidegvérrel rakta be szélről a kipattanót a kapuba: 28-26.

Minden idők legrosszabb játéka

A győzelem megint összejött, de érthetetlen kihagyásokkal egy nem túl erős ellenfél ellen. Helyenként szánalmasan sok hibát vétettek a magyar játékosok, Pálinger mellett talán csak Görbicz lógott ki pozitív értelemben a csapatból.

"A félidőben nagyon elkeseredett voltam. Hihetetlen kikapcsolások voltak ezen a mérkőzésen" - kezdte értékelését Németh András a Sport TV-n. A szövetségi kapitány azt mondta a félidők végén minden idők legrosszabb magyar válogatott játékát látta. Németh szerint rövid időkre idézte csak önmagát a csapat. "Arra sincs magyarázat, hogy a játékosok nem azt csinálják a pályán, amit időkérés alkalmával kérek tőlük. Pihenőnap következik, remélem, rendezni tudjuk a sorokat. Egy magabiztos német csapat következik, jó lenne őket megremegtetni."

A győzelem azt jelenti, hogy a negyeddöntőbe jutás szinte biztos. A magyar válogatott következő meccsét az eddig szintén veretlen Németprszággal játssza szombaton fél háromtól.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Lengyelország 28-26 (11-13)
Dijon, 4200 néző, v: Bord, Buy (francia)
Gólszerzők: Balogh 6, Mehlmann 5, Görbicz 4/2, Ferling 2, Kirsner 2, Tóth 2, Szamoránsky 2, Szűcs 2, Szucsánszki 1, Borbás 1, Hornyák 1, illetve Malczewska 4, Damiecka 4, Majerek 4, Pielesz 4/1, Duda 3, Duran 2, Kudlacz 2, Zaleczna 2, Polenz 1, 7
méteresek: 2/2, illetve 3/1 kiállítások: 16, illetve 4 perc
A csoport korábbi mérkőzésein
Németország-Spanyolország 30-25 (14-8)
Románia-Koreai Köztársaság 31-27 (14-15)
Az állás: 1. Németország 4 pont (62-51), 2. Románia 4 (69-60), 3. Magyarország 3, 4. Spanyolország 1, 5. Lengyelország 0 (59-66), 6. Koreai Köztársaság 0 (53-63)
Az I. csoportban
Angola-Franciaország 29-27 (11-16)
Oroszország-Horvátország 30-25 (16-10)